Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Amnesty International: Segítünk, hogy felszínre kerüljenek súlyos emberi jogsértések

A negyvenkilenc éves emberi jogvédő mozgalom magyarországi csoportja december 10-én tartotta húsz éves születésnapját, a budapesti Gödör Klub szokásos Emberi Jogi Világnapját ünneplő programsorozatának részeként.
„Valójában huszonkét éve, 1988-ban kezdődött meg az Amnesty International magyarországi csoportjának szerveződése, bár az akkori rezsim nem nézte jó szemmel az emberi jogokért folyó nyílt küzdelmet. A szervezet munkája a rendszerváltást követően indult meg és nagyon sokáig, pár évvel ezelőttig – az Amnesty International korábbi rendjének megfelelően – a nemzetközi szolidaritás elve alapján dolgozott. Ez azt jelenti, hogy nem kifejezetten Magyarországgal és a hazai helyzettel foglalkozott, hanem a globális mozgalom részeiként bekapcsolódott a nemzetközi szintű emberi jogokért folyó küzdelembe" – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Az Amnesty International születése

Az Amnesty International (AI) több mint negyven évvel ezelőtt jött létre, amikor két portugál diákot hét év börtönre ítéltek, mert pohárköszöntőt mondtak szabadságukért. Peter Benenson brit ügyvéd levelet írt az Observer brit lapnak, amelyben javaslatot tett egy nemzetközi levélkampányra: felszólított mindenkit, hogy a hatóságoknak levelet írva tiltakozzanak a rabok fogva tartása ellen. A lap 1961. május 28-án egy éves kampányt indított, amelyben a politikai vagy vallási meggyőződésük miatt börtönbe került nők és férfiak, a lelkiismereti foglyok érdekében tiltakozott. Nem telt bele fél év és az egyszerinek tűnő kezdeményezés nemzetközi mozgalommá alakult, 1962-re pedig az új szervezet négy küldöttsége négy országban képviselte mintegy kétszáztíz ügy kimenetelét. A szervezet életében kezdetektől fontos volt a pártatlanság és függetlenség, fő célja pedig az emberi jogok nemzetközi védelme lett, idővel a lelkiismereti foglyok mellett más jogtiprásokban (kínzások, eltűnések, halálbüntetés áldozatai) elszenvedettek is hozzá fordulhattak. A mozgalom 1977-ben Nobel-díjat, a következő évben pedig az ENSZ Emberi Jogi Kitüntetését nyerte el.
– Az utóbbi pár évben nagyon kiterjedt a mozgalom, a világ több mint százötven országában képviselteti magát és majdnem kétmillió tagot számlál világszerte – mondta Jeney Orsolya.
Alapfeltétel, hogy az AI független minden kormányzattól, politikai ideológiától, gazdasági érdektől és vallástól. Ennek értelmében politikai pártoktól vagy kormányoktól nem fogad el pénzt, működését tagjai hozzájárulása és adománygyűjtések fedezik. Hisznek abban, hogy az emberi jogoknak mindenkor, mindenki számára elérhetőnek kell lenniük, és ezek nem gyakorolhatóak más jogok rovására. Az AI akkor is kiáll az emberi jogokban megsértett mellett, ha az áldozat nézeteivel nem ért egyet.

Aktivistáinak munkája önkéntes, a tagok idejüket és energiájukat nem kímélve fejezik ki tettekkel is szolidáris érzéseiket. E különböző embereket csak elhatározásuk egyesíti, hogy véget vessenek a testi és mentális jogtiprásnak, biztosítsák a lelkiismereti véleménynyilvánítás szabadságát és a diszkrimináció felszámolását. Az AI demokratikusan működik, csoportokba és nemzetközi szekciókba szerveződnek, vezetőiket maguk választják.

Egyes esetekben a kormányzatok törvények és bevált gyakorlatok megváltoztatásra kényszerültek, szabadon bocsátottak több lelkiismereti foglyot, megváltoztattak halálos ítéleteket és felfüggesztettek kínzásokat – de, ha azonnali segítséget mégsem tudnak nyújtani, az AI által adott remény minden túlélésért küzdő számára fontos szalmaszál.

Az Amnesty International tevékenysége

A több ezer médiumot figyelő AI, ha úgy ítéli meg, hogy egy ember(csoport) jogainak védelmében cselekvésre van szükség, szakértőket küld a helyszínre, akik felmérik az adott helyzetet, valamint felveszik a kapcsolatot az áldozatokkal, a helyi aktivistákkal és hivatalos szervekkel. Szórólapokon, posztereken, hirdetésekben, hírlevelekben és interneten fejezik ki és hozzák nyilvánosságra aggodalmaikat, tagjaik és támogatóik a világ minden törekszenek arra, hogy mozgósítsák a közvéleményt, és ennek segítségével nyomást gyakoroljanak a kormányokra, hogy a fennálló társadalmi problémát megváltoztassák és jobbá tegyék az adott egyén vagy közösség emberi jogi helyzetét.
„Igazából azt mondanám – foglalja össze a magyarországi csoport igazgatója –, hogy az AI célja, hogy az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában megfogalmazottak mindenki számára érvényesüljenek, és ha a hatóságok elmulasztják ezt az önkéntesen vállalt kötelezettségüket, a nemzetközi szolidaritás eszközeivel nyomást gyakorlunk, hogy a jogtiprást megszüntessék. Abban segítünk, hogy felszínre kerüljenek súlyos emberi jogsértések, illetve ismert probléma esetén megpróbáljuk az ügy mellé állítani a közvéleményt."
Céljaikat békés módszerekkel próbálják elérni. Így a világméretű hálózat a veszélyeztetettek érdekében kérelmező levelekkel bombázza a jogtiprást elkövetőket, a nagyméretű emberjogi krízisek esetén globális kampányt indítanak. A levélírás mellett nyilvános demonstrációkat tartanak, törekszenek minél inkább bevonni az oktatásba az emberi jogok ismertetését és további kurzusokat is szerveznek. Mindezt – a problémától függően – helyi, kormányzati vagy világméretű kampányok által, esetleg lobbizással, konkrétan a tisztségviselőkkel folytatott tárgyalások révén.
Bár sok jogász dolgozik a szervezetben, alapvetően nem jogsegéllyel foglalkoznak, holott a szaktudásuk megvan hozzá. Általában jogi felajánlásokat fogadnak el, amennyiben erre szükség volna, ez esetben a megfelelő helyi csoportok készítik elő az aktivisták munkáját.


A magyarországi csoport tevékenysége

Az utóbbi években Magyarország nemcsak a nemzetközi kampányokban vett részt, hanem egyre jobban törekszik a hazai viszonyokra is koncentrálni. A soros EU-elnökség idején arra törekszenek, hogy az emberi jogokat ne csak az Európán kívüli országokban érvényesítsék, hanem azon belül is.
A globális prioritások mellett, mint helyi szervezetnek, a magyarországi csoportnak is ki kell választania azokat a feladatokat, amelyekkel érdemben foglalkozni tudnak. „Ebből kifolyólag egyik főbb területünk a roma diszkrimináció, azon belül is azt próbáljuk elérni, hogy a hatóságok nagyobb erővel lépjenek fel az erőszakos támadások roma áldozatai mellett. Mostanáig nem kaptunk visszajelzést tőlük arra vonatkozóan, hogy felismerték volna, mekkora problémát okoznak ma Magyarországon a kisebbségek ellen irányuló, gyűlölet eredetű bűncselekmények" – ismertette Jeney Orsolya. A magyarországi csoport másik fő feladata a nemi erőszak áldozataivá vált nőkkel kapcsolatos. Arra törekszenek, hogy a büntető törvénykönyv manapság érvényben lévő állásfoglalása megváltozzék és a jelenlegi, erkölcs elleni bűncselekmény fogalmát modernizálják.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. xilinx 2010. december 13. 11:03
  „18. hozzászólás igazságkereső 2010.12.12. 14:27

  Kétesélyes volt a dolog. Számoltam a tehernövekedéssel is, csak ekkora mértékű árfolyamzuhanással nem.
  A törlesztés nem gond, csak többletterhet okoz.
  Hülye nem voltam, racionális érvek alapján döntöttem úgy, ahogy. Kicsit elszámoltam magam, de tanultam belőle. És most tartom a hátam, nem panaszkodok. Ez így van rendben.
  Felvettem pár százezer Ft-ot...most ültő helyemben kifizetem, ha kell...én arról beszélek, aki odament 0 Ft önerővel kocsit meg lakást venni...könyörgöm...több milliós hitelt oda..... valakinek úgy, hogy $z@ros pár százezer Ft megtakarítást nem tudott felmutatni...miből gondolta bárki, hogy az ilyen szerencsétlen majd évtizedeken keresztül havi 50-100e Ft-tal helytáll????

  Így továbbra is tartom: aki hülye, haljon meg, senkit nem kényszerítettek semmire. A hitelfelvétel egyéni döntés. Ha nem fizeti valaki a hitelét, vágják csak ki, mint macskát szarni. Legközelebb majd gondolkodni fog...

  Ha valahol keresgélni kell, az ott van, hogy miért teremtett az állam olyan gazdasági környezetet, ahol egyáltalán felmerül az, hogy egy idegen deviza kamata jóval alacsonyabb, és ezafajta magatartás összeegyeztethető-e a gondos gazda szellemiséggel...”
 • 20. rozator 2010. december 12. 19:26
  „Az Amnesty International egy pozitív célból alakult elismert-elismerhető jogvédő szervezet! Az, hogy sajnos Magyarországon nem mindig sikerül megismertetni céljaikat nem a mi hibánk! Erről többek közt Román és Bolgár eu-s társaink tudnak mesélni! Magyarországon sok kisebbség van , de csak egy kultúra nem akar beilleszkedni!( nem integrálódásról van szó) Mivel megszabadulni nem lehet tőlük, muszáj lesz kényszeríteni őket, amíg nem késő! A módszereket meg dolgozzák ki jól fizetett politikusaink!!!!”
 • 19. körtepálinka 2010. december 12. 17:36
  „akkor lassan ideje lenne a Benes-dekrétumok miatt is elkezdeni vizsgálódni, hiszen azok még mindig élnek...”
 • 18. igazságkereső 2010. december 12. 14:27
  „#16.xilinx 2010.12.12. 13:30! Te most tényleg hülye vagy,vagy egyáltalán nem érted,hogy miről írtam: a bankok 2003-2008 között a devizahitel irányába tereltek minden bankhitelt kérőt (lakás-és autóhitel,jelzáloghitel) azzal a szándékkal- de a hitelt kérőkkel ezt nem közölték -hogy nagyot fognak rajtuk szakítani, amit meg is tettek, hiszen a nálunk működő leánybankok anyabankjai ismerték el, hogy a bankok által virtuálisan előidézett devizaválság közepette 300-350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert! A második mondatod meg az előtte levő mondatodat erősíti,mert ha ez nem így lenne, akkor nem írtad volna le,ha kicsit olvasottabb lennél!Ajánlom figyelmedbe -mielőtt további hülyeségeket írnál! - Boros Imre kitűnő közgazdász "Furfangos jegybank"című írását,mely a Magyar Hírlap 2010. szeptember 15.-i számában jelent meg, és ugyan csak Ő írja egy korábbi megjelenésű lapban, hogy a devizahiteleseknek kiadott CHF alapú bankhitel "nem is látta az alpesi valutát" vagy is igaz az a megállapítás,hogy a magyar bankok jól átverték magyar ügyfeleiket,ugyan akkor gondolom Neked is azért van devizahiteled, mert a bankok ügyes trükkel a forinthitel törlesztőrészletét magasabb összegben állapította meg,mint a svájci frankhitelét! Akkor most ki is a hülye, amint ezt a jelzőt használod hozzászólásodban?!”
 • 17. studyfy 2010. december 12. 14:17
  „9-10-11-12. Az ügyvéd úr csak ordítva tud beszélni?”
 • 16. xilinx 2010. december 12. 13:30
  „13. igazságkereső 2010.12.12. 11:45

  Senki nem köztelezte az embereket, hogy ilyen hitelt vegyenek fel...aki hülye, haljon meg!
  Csak mellesleg: nekem is van devizahitelem, de ettől még ez a véleményem...”
 • 15. deszkás 2010. december 12. 12:38
  „Jav. Többet tudok róluk mint hinnéd.”
 • 14. deszkás 2010. december 12. 11:45
  „VÁLÓPERES! Többet tudok róluk mint mint hinnéd. Fogalmad sincs róla miről is hablatyolsz! Az nem zavar hogy képviselő lehet viszont fegyházbüntetéssel a delikvens? És egy szintén képviselő ugyanilyen sötét módon nyilatkozik mint te? SZILLÉRItől kérdeztem,tőled is kérdem:akkor dobjuk le őket a Taigetoszról? Te aki családban nevelkedtél? Család volt az? NOVAKLASZLO56 ! Éppen az általad emlitett SS (?) osztag módszer zavar de NAGYON mert szerintem csak a törvénynek van joga büntetni.,ha nem ezt olvastad ki az eddigi hozzászólásaimból akkor valamit tényleg rosszul irtam.”
 • 13. igazságkereső 2010. december 12. 11:45
  „A devizahitel-spekulációval tönkretett embereket, családokat ki védi meg a bankárok további gátlástalanságaitól, és az emberek,családok lakásainak elárverezéseitől. hiszen a virtuális devizahitel- az alpesi valutát soha nem látott!!- folyamatos, belföldi devizakereskedők ármánykodásai miatt emelkedő és már fizethetetlen törlesztőrészletei miatt ezek a családok,emberek is rászorulnának végre valamilyen, a bankokkal szembeni védelemre,mert amit Lénárt Mariann tesz, illetve nem tesz, az csupán látványtervezés és televíziós szereplésénél nem több!! Igazi segítségre és jogi támogatásra van itt szükség a bankok végtelen gátlástalansága miatt!!”
 • 12. valoperes_zugugyved 2010. december 12. 10:28
  „A SZEMKILÖVETÉS EZEK SZERINT NEKIK NEM SULYOS KATEGORIA...
  ÉRTEM.”
 • 11. valoperes_zugugyved 2010. december 12. 10:15
  „20 ÉVE???
  NEKEM NEM TÜNT FEL HOGY ITT LENNÉNEK...”
 • 10. valoperes_zugugyved 2010. december 12. 10:03
  „dESZKAS
  NEM SZINTE!
  VALOBAN AZOK
  MERTHOGY BÜNTETÖ ELJÁRÁS VOLT MÁR ELLENÜK.
  OLVASS UTANA.
  FOGADD MAGADHOZ ÖKET-MUTASS PÉLDÁT-dESZKA -SS-”
 • 9. valoperes_zugugyved 2010. december 12. 10:01
  „JOGVÉDÖK???
  NEM HALLOTTAM HOGY FELEMELTÉK VOLNA A SZAVUKAT
  2006 OKTOBERÉBEN
  MEG UTANA SE.
  AKKOR MIT VÉDENEK?KIT?
  JA TUDOM...”
 • 8. szilléri 2010. december 12. 09:49
  „Amnesty International: Nem támogat és nem ellenez semmilyen kormányzati vagy politikai rendszert, és nem feltétlenül ért egyet azoknak az áldozatoknak a nézeteivel sem, akiknek a jogait védelmezni kívánja.”
 • 7. novaklaszlo56 2010. december 12. 00:39
  „Az 1. és a 3. sz. bejegyzésed felkeltette a figyelmemet, kedves Deszkás, a 4. sorszámúra meg csak annyit mondanék, hogy amennyire én ismerem ezeket az aktivistákat, a hasonlatod nem illik rájuk. Persze, ők sem tökéletesek, de tényleg elszánt harcosai a Te jogaidnak is. :)

  Azt mondod, Olaszliszka. Jó. Igaz. Azok, a feldühödött, magukból kiforduló emberek elkövettek egy jóvátehetetlen bűncselekményt, amelynek következtében egy család élete visszafordíthatatlanul megváltozott, özvegyen maradt egy asszony, és gyerekek maradtak árván. Emberölés. A minősítő körülményeket nem ismerem, de gyanítom, hogy az ítélet indokolásában az "erős felindulást" jelölte meg a bíró motívumként. Mindenesetre az elkövetők megkapták azt a büntetést, amelyet a jog az ilyen esetekben kiszabni rendel. Pont. Azért pont, mert ennek a fordítottja is igaz: számos embert öltek meg kivégzés szerűen (tehát nem erős felindulásból, hanem kitervelten, aljas indokból és különösen kegyetlen módon - gondolj a rájuk gyújtott házukból menekülőkre, meg az ötéves kis srácra, akit az apja próbált a nyakában elmenekíteni a gyilkosok elől, sajnos sikertelenül, mert minta kutyát lőtték le mindkettőjüket...), csak, mert cigányok voltak! De hisz tudsz ezekről, nem? Persze, már hallom is: maguknak köszönhetik, mert nem hajlandók beilleszkedni... Hát, a beilleszkedési zavaraik említésében is van igazság, de nem gondolhatja senki, hogy ezt ilyen, az SS kivégző osztagaira jellemző módon meg lehet oldani! Ellenkezőleg: ez aztán rendesen mélyíti a szakadékot a cigány, meg a nem cigány között (Ki a cigány? Ki nem "minősül" annak? Ugye azért "cigánynak lenni nem büntetőjogi kategória? Vagy már az?). Nagyon mélyen vannak a gyökerek, és roppant összetett probléma, amelyet nem is lehet egy nap leforgása alatt megoldani, de még megérteni sem. A jelenlegi hozzáállásunkkal meg aztán esélytelenek is vagyunk, így csak végeláthatatlan szenvedéseket okozunk magunknak.
  No, száz szónak is egy a vége, ütés ütést követ, bosszú bosszút, megtorlás a jog agressziójával, meg a jogon kívül eső erőszakkal is..., és ezzel be is zártuk a kört: nincs menekvés. Senkinek. Neked sem. Nem lenne jobb megszakítani ezt a szörnyű kört valahol? Mondjuk egy alapos önvizsgálattal (társadalmi szinten, minden érintett bevonásával), meg a kérdés felvetésével: Miért? És persze kitartó, elszánt kutatással a válaszok után. Együtt. Minden érintettel. Ebből ma már nincs is olyan túl sok: alig tíz-millió...
  Ha az állami gondoskodásban élő srácokkal kapcsolatos empátiád körét kiterjeszted minden emberre, sokkal tisztábban fogsz látni egy sor olyan kérdésben is, amelyek most totális homályban vannak előtted. Ezt azért mondom éppen neked címezve, mert jó néhány megnyilvánulásod alapján komolyan esélyesnek tartalak erre. A szellemi megvilágosodásról beszélek tétován, kedves Deszkás, amelynek világosan ott látom benned a lehetőségét! :) Talán már csak centiméterekre vagy az intelligencia fehér fényének a beengedésétől. Nyisd ki az ablakot sarkig! :) Tisztán látom, hogy neked menni fog! ;)”
 • 6. xilinx 2010. december 11. 23:14
  „úgy hiányzott nekem ez a banda, mint üveges tótnak a hanyattesés....”
 • 5. abdul66 2010. december 11. 21:04
  „A lincselő cigányokat, és a kisantant kormányait hová soroljátok libsi barátaink?”
 • 4. deszkás 2010. december 11. 19:36
  „Ez olyannak tűnik mint a zöld aktivista aki miután levágták a hidról mert ott tüntetett hazament a Trabival.”
 • 3. deszkás 2010. december 11. 15:00
  „Vagy a fiatalkorú állami gondozottakat "szinte bűnözőnek" tituláló Juhász Gyula képviselő hova sorolandó?”
 • 2. DélMagyarFan 2010. december 11. 14:53
  „Jogos kérdés. A lincselő cigányok (persze nem az összes cigány ilyen), vagy a kurucon zsidó honfitársaink ellen uszító szélsőjobbosok egy platformon vannak. <moderálva>”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek kérdezhetnek, Orbán Viktor a Facebookon válaszol

Mostantól az OVTV forgatócsoportja rendszeresen járja az országot, hogy az emberek föltegyék a leginkább érdeklő kérdéseket. Tovább olvasom