Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Andor: a növekedés mellett szolidaritásra is kell

Az európai gazdasági növekedés biztosítása és új munkahelyek megteremtése mellett társadalmi szolidaritásra is szükség van ahhoz, hogy az unió elő tudja mozdítani lakosainak jólétét - hangsúlyozta Andor László magyar EU-biztosjelölt szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága előtti meghallgatásán.
A gazdasági válság fő terheit a legrosszabb szociális helyzetben levők, a leggyengébbek viselik - figyelmeztetett a magyar pénzügyi szakember, akit Bajnai Gordon miniszterelnök jelölt az EU-biztosi tisztségre. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a foglalkoztatás- és szociálpolitikai tárcát szánja Andornak a testületben. E portfólióhoz tartoznak az úgynevezett "társadalmi befogadással" kapcsolatos kérdések is.

A magyar biztosjelölt az EP-képviselők előzetesen feltett kérdéseire adott válaszában egyebek közt azt írta: biztosként minden tőle telhetőt meg kíván tenni a munkanélküliség emelkedésének megállítása érdekében, "hogy az állástalanok visszatérhessenek a munkába, és ezzel elhárítható legyen a további nyomor és kirekesztettség".

Szerdai szakbizottsági meghallgatásán az azonnali lépések szükségességét hangsúlyozta e cél érdekében. A legsebezhetőbb, legtöbb szolidaritást igénylő társadalmi rétegek közül kiemelte többek közt a romákat, a nyugdíjasokat, a csökkent munkaképességűeket, a hátrányos helyzetű térségek lakóit.

A válságból kivezető út meghatározásakor ügyelni kell az egyensúlyra - hangsúlyozta Andor László. Úgy vélekedett, hogy a válság most lehetőséget kínál egy jobb Európa megalkotásához, a 2020-ig szóló uniós fejlesztési stratégia pedig megfelelő alapot ad majd a továbblépéshez. Három jelzővel fogalmazta meg, milyen kontinens megteremtése érdekében kívánna biztosként munkálkodni: szerinte "tisztességesebb, fenntarthatóbb, valamint szélesebb részvételt feltételező Európára" van szükség.

A tisztességes feltételek egyik elemeként kiemelte, hogy mindenki számára lehetővé kell tenni a megfelelő oktatást és képzést. A fenntarthatóság szempontjai közt említette az újszerű képességek elsajátítását, "zöldebb" munkaalkalmak megteremtését. A szélesebb részvétel kívánalmát ahhoz kapcsolta, hogy társadalmi párbeszéd, együttgondolkodás és együttműködés nélkül nem lehet eredményeket elérni. Ezt kiterjesztően értelmezte, ígéretet téve arra, hogy tisztsége ellátása során más tárcákat irányító biztostársaival is szorosan együtt kíván működni.

Az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia az unió megújuló összetételű legfőbb végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, de a biztosjelöltekről egyenként nem, hanem csak majd a testület egészéről szavaz. A szakbizottságok minden jelölt meghallgatása nyomán az EP elnökéhez intézett levélben összegzik benyomásaikat és álláspontjukat. E véleményeket az EP több vezető testülete megtárgyalja a plenáris végszavazás előtt.

Olvasóink írták

  • 1. barkzso 2010. január 14. 08:32
    „A szoci biztos biztos jól fog élni, hozzáértés már nem is kell elég ha szoci...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szmogriadó lehet a hétvégén a fővárosban

Elrendelheti a szmogriadót a fővárosi önkormányzat a hétvégén. A meteorológus szerint az időjárás… Tovább olvasom