Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Andor Lászlót jelöli a kormányfő uniós biztosnak

Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli Bajnai Gordon miniszterelnök magyar uniós biztosnak.
Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli Bajnai Gordon miniszterelnök magyar uniós biztosnak.

Andor László 1966-ban született Zalaegerszegen. Közgazdász, a közgazdaság-tudomány kandidátusa, egyetemi docens.

Okleveles közgazdászként 1989-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd az egyesült államokbeli George Washington University-n folytatott tanulmányait követően a British Council ösztöndíjasként 1993-ban az angliai University of Manchesteren szerzett mesterfokozatot fejlődés-gazdaságtanból.

Pályáját a Szakszervezetek Gazdaság- és Társadalomkutató Intézetének tudományos munkatársaként kezdte. Ezután a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Társadalomelméleti Kollégiumának igazgatója és a Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottságának elnökségi tagja volt.

1997 és 1998 között az amerikai Rutgers University vendégtanára, ahol Magyarország és az Európai Közösségek közötti kapcsolatokat, illetve a magyar és közép-kelet-európai átalakulási folyamatokat oktatja.

1998 és 1999 között az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának szakértője.

1999 és 2001 között a Világbank tanácsadója a Structural Adjustment Participatory Review Initiative kutatásban.

2003-tól 2005-ig a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója, 2004 és 2005 között a Kopint-Datorg Rt. igazgatósági tagja. Az MSZP delegáltjaként 2002 és 2005 között a Fővárosi Közgyűlés európai integrációs és külügyi bizottságának tagja.

2005-től a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagja, a testületben Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Horvátországot képviseli.

Szakmai pályafutása során több ösztöndíjat nyert, illetve számos nemzetközi kutatásban vett részt. Több könyve jelent meg gazdasági és pénzügyi témában - az egyik éppen Magyarország uniós integrációs folyamatáról -, s 1993 óta az Eszmélet című társadalomkritikai és kulturális folyóirat főszerkesztője.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) közgazdasági tagozatának vezetőségi tagja, 2005 óta tiszteletbeli társelnöke, a József Attila Alapítvány elnökségi tagja.

Angolul és oroszul folyékonyan beszél.

Feleségével és két gyermekükkel Londonban él.

Olvasóink írták

 • 3. jq 2009. november 06. 12:35
  „Szegény Veres et. hiába szerezte meg a nyelvvizsgát, ráadásul a szabolcsi TSZ-ben és a naményi standbüfénél szerzett szerteágazó gazdasági tapasztalatait sem kamatoztathatja”
 • 2. Bénadoki 2009. november 05. 19:44
  „Brávó Bajnai.Már a frászt hozták rám,hogy Kovács vagy a b...ó Veres neve egyáltalán felmerült.A Fidesz
  a kis "kócossal" is lejáratja magát.Életében nem dolgozott csak csajozott.Ez utóbbi persze,ha mint átlagember nem bántana,de mit hazánkat képviselő ember, bosszant.”
 • 1. achilleus 2009. november 05. 18:11
  „Azt hiszem a "Párt" által ajánlva-támogatott jelöltek közül messze a legalkalmasabb. Bajnai most jól választott. Ha minden jól megy, ez a biztos a következő kormánynak is meg fog felelni, szakmailag biztosan alkalmas. Egyértelmű, hogy legalább elkerültük azt a blamázst, amelyet Kovács Kan László Semmittevő jelölése jelentett 2004-ben, vagy aminek elébe néztünk volna, mondjuk Veres Trükkök-százai János jelölése esetén. (Veres pedig kitörölheti a ..., a minap "beszerzett" középfokú nyelvvizsgájával.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefüggő hótakaró Kékesen

Összefüggő hótakaró alakult ki csütörtökön az ország legmagasabb pontján, miután hajnaltól kora délutánig havazott a Mátrában. Tovább olvasom