Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Andorrában a legmagasabb a várható élettartam

Andorra, ez Pireneusok hegyei közt fekvő kis ország 83,5 éves elvárható életkorral a lista első helyén áll. Utána Japán, Macao, San Marino és Szingapur következik.
Évtizedek óta egyre hátrább csúszik az Egyesült Államok az elvárható élettartam nemzetközi listáján, miközben más államokban javul az egészségügyi ellátás, a táplálkozás és az életvitel. Az Egyesült Államokat maga mögé utasító országok közt szerepel a legtöbb európai ország, Japán, Jordánia, Guam és a Kajmán-szigetek is.

Az Amerikában 2004-ben született csecsemők átlag 77,9 évig élhetnek, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok a nyilvántartott országok sorában az elmúlt két évtized alatt a 11-ik helyről a 42-ik helyre esett vissza az elvárható életkort tekintve - derül ki hivatalos statisztikai adatokból. Andorra, ez Pireneusok hegyei közt fekvő kis ország 83,5 éves elvárható életkorral a lista első helyén áll. Utána Japán, Macao, San Marino és Szingapur következik.

A legrövidebb az elvárható életkor Afrikában, a Szaharától délre eső régióban, amelyet HIV és AIDS fertőzés, éhség és polgárháborúk sújtanak. A legeslegrövidebb, mindössze 34,1 év az elvárható életkor Szváziföldön. Előtte Zambia, Angola, Libéria és Zimbabve állnak a listán. Kutatók szerint több tényező is előidézője annak, hogy az Egyesült Államok elmaradt más iparilag fejlett országok mögött. A legfőbb ok azonban az, hogy 45 millió amerikainak nincs egészségügyi biztosítása, míg Kanadában és sok európai országban is mindenkire kiterjedő egészségügyi biztosítás van érvényben.

Szakértők szerint azonban a helyzet távolról sem ilyen egyszerű és figyelembe kell venni a további tényezőket is: a világon az Egyesült Államokban a legnagyobb az elhízott felnőttek aránya, csaknem minden harmadik húsz éven felüli amerikai túlsúlyos és kétharmaduk elhízott.

A fajok közötti különbség egy másik tényező. A fekete bőrű amerikaiak átlagos életkora 73,3 év, tehát öt évvel rövidebb mint a többi amerikai állampolgáré. Az Egyesült Államokban született csecsemőknek más iparilag fejlett országokhoz viszonyítva nagy százaléka hal meg egyéves kora előtt. 2004-ben negyven országban - köztük Kubában, Tajvanon és a legtöbb amerikai országban - alacsonyabb volt a csecsemők halálozási aránya, mint Amerikában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvágta egymást a szerb és a horvát színész

Többször is megvágták egymást egy társulat színészei: a szerb és horvát színművész egy, a két nemzet… Tovább olvasom