Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ángyán József: átalakulásra vár a természetvédelem

Átalakulásra vár a természetvédelem: ha nem alakítjuk át az eddigi szegregált védelem egészét, veszélybe kerül a biológiai sokféleség, a fajok sokszínűsége, a környezet egyensúlya - mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Debrecenben.
A VII. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón a politikus utalt rá, hogy az Új Magyar Vidékfejlesztési Program keretében a 2014-ig tartó uniós költségvetési ciklusban 1.400 milliárd forint állt rendelkezésre ilyen célokra, de az összeg 80 százalékát az előző kormány már elköltötte.

Most három évre 250 milliárd forintot tudnak felhasználni egyebek mellett a kétmillió hektárnyi Natura 2000 terület finanszírozására - fűzte hozzá Ángyán József.

Elmondta azt is, hogy megnyitják az erdő-környezetgazdálkodási rendszert, amit az előző ciklusban nem nyitottak meg, míg az agrár-környezetgazdálkodási rendszerben a támogatásokat elsősorban az ökológiai gazdálkodás arányának a növelésére használják.

Utóbbi kapcsán az államtitkár megjegyezte, hogy jelenleg alig több mint 100 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás Magyarországon, 2020-ra ezek nagyságát 350 ezer hektárra kívánják növelni.

Ángyán József utalt a Nemzeti Vidékstratégiára, amelyben elsősorban a környezet- és tájgazdálkodást támogatják, amely fenntartja a táj sokszínűségét, és megőrzi teherbíró képességét.

Jelentős változásnak nevezte, hogy míg korábban elsősorban a biológiai ipart, a több ezer hektáros gazdaságokat támogatták, a jövőben a természetvédelem és a természethasználat kiegyensúlyozottságára törekednek.

Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója hozzátette: az észak-alföldi régióban 360 ezer hektár tartozik a Natura 2000 területhez, amiből a legtöbb Hajdú-Bihar megyében található.

A vasárnapig tartó VII. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencián mintegy 350 hazai szakember cserél véleményt elsősorban arról, miként foghatnak össze az önkéntesek, a hivatásos természetvédők és a kutatók a természeti értékek megőrzéséért.

Az idei konferencia programjában négy szimpóziumon és plenáris ülésen cserélnek véleményt a résztvevők a hagyományos tudás és a gazdálkodás összefüggéseiről, az önkéntesek szerepéről, az ökoszisztéma-szolgáltatásokról, valamint az élőhely-rekonstrukciók tapasztalatairól - jelezte a sajtótájékoztatón Lengyel Szabolcs, a konferencia szervezője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész a paksi atomerőmű felülvizsgálati jelentése

A paksi atomerőmű határidőre elkészítette és benyújtotta a nukleáris hatóságnak a Célzott Biztonsági… Tovább olvasom