Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Ángyán miatt vizsgálóbizottságot javasaol a DK

Parlamenti vizsgálóbizottság megalakítását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK) annak felkutatására, hogy egyes földpályázatok elbírálásakor milyen érdekek érvényesültek.
Varju László pártigazgató, a DK-hoz tartozó független képviselő az MTI-nek pénteken nyilatkozva kezdeményezésüket a vidékfejlesztési államtitkári rangról januárban lemondó fideszes Ángyán József szavaival indokolta.

A fideszes politikus a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának szerdai ülésén sajtótudósítások szerint védhetetlennek, elfogadhatatlannak nevezte bizonyos földpályázatok eredményét, átláthatatlannak a pályázati rendszert, és a kormány birtokpolitikai elveinek semmibe vételét rótta fel a döntéshozóknak.

Fejér megyei példákat hozva azt mondta: sok esetben a településtől távol lakó nagygazdák, nagyüzemek és vállalkozók nyernek a pályázatokon, a helyi gazdálkodóknak pedig semmi sem jut. Kifogásolta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által kiírt pályázatokon nem nyilvános a pontozás, és bírálta azt is, hogy egyes esetekben nem írtak ki pályázatot.

Erre példaként a Lepsényben gazdálkodó Dél-Balatoni Agro Kft.-t hozta, amely szavai szerint előre tudta, hogy nem lesz pályázat. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a vállalat a Mezort cégbirodalom része, az pedig "egy szolnoki ügyvéd" érdekeltsége.

Varju László azt mondta: Ángyán József szavai alapján világos, hogy a Fidesz korábbi ígéretével szemben nem a kis gazdaságokat segíti, hanem saját érdekkörét juttatja termőföldhöz. Ennek hátterét, a pályázatok elbírálásának szempontjait fel kell tárni - fűzte hozzá.

Ángyán József február végén levélben köszönte meg a mellette kiálló zöldszervezetek támogatását. Akkor közzétett írásában közölte: a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott programmal szemben "mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", "maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és a volt téeszeket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre". A kormánypárti politikus szerint ez az érdekcsoport elérte, hogy körülötte elfogyjon a levegő, "ellehetetlenült a közös vidékstratégiánk megvalósítása, elkezdődött annak gyökeres átalakítása, adott gazdasági érdekcsoportok üzleti tervévé züllesztése, és megindult az állami földterületeknek a meghirdetett birtokpolitikai irányelvekkel gyakorta össze nem egyeztethető bérbe adása".

Olvasóink írták

  • 2. Mogorva 2012. március 23. 15:24
    „"maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és a volt téeszeket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók"
    A komcsik még mindig kormányoznak?”
  • 1. s3307 2012. március 23. 15:16
    „No erre kiváncsi leszek,mert az a tapasztalatom,hogyha a FIDESZ dolgait kell vizsgálni azt a gomb nyomogató megélhetési politikusok le szavazzák”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették a feleségét gázzal meggyilkolni próbáló nyírkarászi férfit

Felmentette a Nyíregyházi Törvényszék azt a nyírkarászi férfit, aki gázzal próbálta meggyilkolni… Tovább olvasom