Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 8°C | 23°C Még több cikk.

Ankarában tárgyal a Nabuccóról a magyar kormányfő

A török miniszterelnökkel is tárgyal csütörtökön Ankarában a magyar kormányfő. Gyurcsány Ferenc és Recep Erdogan megbeszélésén a Nabucco földgázvezeték török támogatása is szóba kerül. A magyar miniszterelnök pénteken Moldovába utazik a Közép-európai Kezdeményezés tagállamainak kormányfői csúcstalálkozójára.
Hivatalos látogatásra a török fővárosba utazik csütörtökön Gyurcsány Ferenc. A kormányfő Ankarában megbeszélést folytat Recep Erdogan török miniszterelnökkel. A tárgyaláson várhatóan szóba kerül a Nabucco földgázvezeték kérdése is. A törökök az országukon áthaladó földgáz 15 százalékát szeretnék kedvezményesen megvásárolni, ezt azonban az EU elfogadhatatlannak tartja. Gyurcsány Ferenc reményei szerint sikerül meggyőznie Törökország vezetőit a vezeték fontosságáról.

A Nabucco legkorábban 2013 és 2015 között állhat üzembe. A vezeték azonban nem tudja majd megszüntetni az orosz gáztól való függőséget. Magyarország energiaigényének 45 százalékát teszi ki a földgáz, ami Európában az egyik legmagasabb arány. Ráadásul a földgáz 85 százaléka importból származik, ez az arány pedig csak nőni fog a következő évtizedekben.

Korábban több elképzelés is született arról, hogyan lehet Európát összekötni a közép-ázsiai földgáz- és kőolajforrásokkal. Ezek egyike a Nabucco-projekt, amely Magyarország számára stratégiai jelentőséggel bír. A gázvezeték Oroszország megkerülésével a Kaszpi-tenger vidékéről szállítana gázt Törökországon át Ausztriáig. A több mint 7 milliárd euró értékű beruházást nem a résztvevő öt ország, hanem ezek olajvállalatai végeznék.

Gyurcsány Ferenc két héttel ezelőtt Azerbajdzsánban tárgyalt a projektről, ám az akkori csúcstalálkozó résztvevői erősen megosztottak voltak a Nabucco-vezeték megépítését illetően. A bakui csúcson készítették elő a jövő január végére Budapestre tervezett Nabucco-csúcstalálkozót is, amelyre mások mellett az azeri elnök is elfogadta a magyar kormányfő meghívását.

A két ország miniszterelnöke áttekinti a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság miatt kialakult helyzetet és intézkedéseket. A megbeszélés témája lesz Törökország kapcsolata az Európai Unióval, de a tárgyalások napirendjén szerepel a két ország kulturális kapcsolatainak szorosabbra fűzése is, amelynek különös jelentőséget ad, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projektben Isztambul és Pécs együttműködik.

A magyar miniszterelnököt Ankarában fogadja Abdullah Gül, a Török Köztársaság elnöke és Köksal Toptan, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke is.

Gyurcsány Ferenc pénteken Ankarából a moldáv fővárosba utazik, ahol részt vesz a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) tagállamainak éves miniszterelnöki csúcstalálkozóján. Az 1989-ben létrehozott, 18 országot tömörítő szervezet együttműködési keretet biztosít a tagállamok számára politikai, gazdasági és kulturális kérdésekben. A KEK megújítási folyamatát és az Európai Unióval folytatott együttműködést a középpontba állító idei találkozón a magyar kormányfő is felszólal.

A KEK tagja Magyarország mellett Olaszország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia, Bulgária, Románia, a hat nyugat-balkáni ország, valamint Moldova, Ukrajna és Belarusz.

Kisinyovi tartózkodása alatt Gyurcsány Ferenc megbeszéléseket folytat Zinaida Greceanii moldovai miniszterelnökkel, valamint Vlagyimir Voronyin köztársasági elnökkel is. A gazdasági együttműködés elmélyítése mellett a megbeszéléseken szó lesz a Moldovai Köztársaság és az Európai Unió kapcsolatainak erősítéséről, illetve a moldovai reformfolyamatokról is, amelyeket Magyarország kiemelten támogat - olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem fél százalékot esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 11 925 ponton zárt szerdán. Ez 0,5 százalékos… Tovább olvasom