Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Antifasiszta demonstráció Budapesten

Négy civil szervezet tartott antifasiszta demonstrációt a Radnóti-emlékév kapcsán vasárnap Budapesten; a tömörülések szerint az adófizetők pénzéből nem lehet emlékhelyet fenntartani náci, nyilas gyilkosoknak.
A MEASZ - Összefogás a Demokráciáért, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete, a Magyar Antifasiszta Liga és a Demokratikus Hálózat által a Kossuth térre, a Miniszterelnöki Hivatal elé szervezett rendezvényen mintegy harmincan vettek részt.

A szervezetek, az MTI-hez korábban eljuttatott állásfoglalásukban azt írták, hogy Radnóti és társai kínzóinak, a bori keretlegényeknek díszsírhelyeket tart fenn a magyar állam. "Félszáz náci, nyilas gyilkos sírja is bizonyíthatóan ott van abban a díszparcellában, amelyet az állam a mi adóforintjainkból Nemzeti Pantheon (298-as parcella) néven tart fenn" - fogalmaztak a dokumentumban.

Hanti Vilmos, a MEASZ - Összefogás a Demokráciáért elnöke vasárnap, az egybegyűltek előtt azt mondta: minden embernek joga van végső nyugalomra, ugyanakkor azt szóvá kell tenni, hogy az utókor mit csinál egyes emberek emlékével. Hősöknek emléket állító sírhelyeken olyanok is nyugszanak, aki erre nem méltóak. Mindenképpen gyilkosok voltak - jelentette ki Hanti Vilmos hozzátéve, hogy azon még vita folyik, hogy valóban Radnóti gyilkosa is köztük van-e.

Helmut Scholz, a német Balpárt (Die Linke) külügyi vezetője azt hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni, hogy mit tettek a fasiszták a világban. Minden demokratikus politikai erőnek kötelessége kiállni a neofasizmus ellen - jelentette ki.

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője beszédében az antifasiszta szervezetek cselekvésének fontosságát hangsúlyozta.

Galba-Deák Ádám, a Demokratikus Hálózat elnöke azt közölte: hétfőn a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz fordulnak, és követelik azt, hogy az állami zászló és címer kerüljön le "a gyilkosok sírjáról".

Zinner Tibor, aki egyike annak az öt történésznek, akiket Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke felkért a 298-as és a 301-es parcella emléktábláira felírt nevek beazonosítására, 2008 áprilisában azt MTI-nek elmondta: a 298-as parcella tábláján szerepel például Láday István csendőr alezredes neve, aki részt vett a budapesti zsidók elhurcolásában. Többek között a nevéhez fűzhető Bajcsy-Zsilinszky Endre és Jávor Pál letartóztatása is.

Beszámolója szerint a 298-as parcella emléktábláján ott van egyebek mellett annak a Bottka Imrének a neve, aki a 401-es különleges munkásszázad leghírhedtebb keretlegénye volt, de megtalálható több olyan tömeggyilkos neve is, akik a szerbiai Borban hajtottak végre háborús bűncselekményeket.

Radnóti Miklós költőt, műfordítót 65 évvel ezelőtt 1944. november 9-én végezték ki keretlegények Abdán.

Olvasóink írták

 • 10. Zebulon 2009. november 09. 08:45
  „Vajon ki jelenthet nagyobb veszélyt? A nácik a sírgödörben avagy a kommunisták a kormányrúdnál?”
 • 9. Mike3 2009. november 09. 08:00
  „na akkor most hogy is van ez?
  "antifasiszta demonstrációt"
  "nem lehet emlékhelyet fenntartani náci, nyilas gyilkosoknak"

  akkor most milyen tüntetés is volt?”
 • 8. valoperes_zugugyved 2009. november 09. 07:26
  „gollam,nincs is veszély,csak a baloldaliak kreálják mesterségesen a veszelyt.”
 • 7. comet 2009. november 08. 22:52
  „...Nagy Imre Társaság budapesti szervezete..."Félszáz náci, nyilas gyilkos sírja is bizonyíthatóan ott van abban a díszparcellában, amelyet az állam a mi adóforintjainkból Nemzeti Pantheon (298-as parcella) néven tart fenn"
  Vlagyimir Joszofovics, ügynök nevén Vologya - 1930 szeptember 4-én lépett be az OGPU-ba (bolsevik titkosrendőrség), mégpedig önkéntesen besúgónak. Vologya főnökei szerint jól végezet dolgát, több magyar, egyéb külföldi és orosz ´ellenséget´ is leleplezett információival a Szovjet Statisztikai Hivatalban a cseka által akkortájt a felforgatók főhadiszállásának tartott intézményben. A Vologya által lebuktatottak közül többet kivégeztek, vagy megkínoztak és szibériába küldtek.
  Vologya amúgy magyar emigráns volt és Nagy Imrének hívták. Gerővel és Rákosival tért vissza Magyraországra.
  Ha az 56-os forradalom áldozatainak múltját bogarásznánk, hogy ki mit követett el korábban, akkor nem sok név kerülne a márványtáblákra.”
 • 6. Gingko 2009. november 08. 20:51
  „"Magyarországon az elmúlt tíz évben folyamatosan rosszabbodott a helyzet. A szélsőjobboldal és az antiszemiták uralkodnak" - jelentette ki a Die Welt című lapnak Kertész Imre.
  A Nobel díjast nem cáfolom meg. Valóban kormányellenesek voltak az antifasiszta tüntetők?”
 • 5. flexsnake 2009. november 08. 20:38
  „Ki kell hantolni majd közös sírban árokba temetni. Attól jobb lesz? Nem. Ezen túl kell végre lépni és a mai politikai fasisztákra koncentrálni. Ellenük aztán bármilyen módszer megengedhető.”
 • 4. 751510 2009. november 08. 20:37
  „Nagyon sandítasz, gyanús vagy...”
 • 3. Conquer 2009. november 08. 20:33
  „"A MEASZ - Összefogás a Demokráciáért, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete, a Magyar Antifasiszta Liga és a Demokratikus Hálózat által a Kossuth térre, a Miniszterelnöki Hivatal elé szervezett rendezvényen mintegy harmincan vettek részt."

  Dodó, leírták a létszámot és az igazságot írták.

  Azt mondjuk elfelejtették, hogy a nagy részük antifasiszta azaz zsidó. És ez hír...”
 • 2. dodó 2009. november 08. 20:29
  „Szép és megható cikk! Látható, vannak még bátor és igaz emberer, igazi baloldali antifasiszta!

  Egyedüli szépséghibája ennek a lelkiismeretébresztő cikknek, hogy kimaradt a lényeg, amit csak a kevésbé független lapok mertek megírni:
  "Négy civil szervezet harminc tagja tartott "antifasiszta demonstrációt" a Radnóti-emlékév kapcsán vasárnap Budapesten"
  Ez igen! Ha 50 alatt van, nem írunk létszámot, ha 100, akkor többszáz, ha 2-300, akkor ezrek! Persze, csak ha a mieinkről tudósítunk! Ha mégis muszáj a Gárda gyűlést megemlíteni, a hatezer mindjárt párszáz lesz!
  Gratulálok, igazmondó DM!”
 • 1. Gollam 2009. november 08. 19:43
  „Négy szervezet, 30 ember!!! Na, kb. ekkora a fasiszta veszély is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hatos lottó nyerőszámai

A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint a 45. héten megtartott hatos lottó számsoroláson a… Tovább olvasom