Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Antiglobalista tüntetők ostroma Rostockban

Több mint száz rendőr megsérült, köztük húsz súlyosan a németországi Rostockban, amikor összecsaptak a globalizáció ellenes tüntetőkkel. Százezer embert vártak a délutáni rostocki demonstrációra, de becslések szerint csak húsz-harmincezren gyűltek össze. Időközben körvonalazódik a kompromisszum a német és az amerikai klímaváltozás elleni javaslatok ügyében.
Valamelyest már enyhült a feszültség Rostockban, ahol az esti órákban még fekete füst gomolygott a kikötői negyed fölött, miután az összecsapásokban autókat gyújtottak föl a randalírozók. A tüntetők a magukat autonómoknak nevező szélsőbaloldali, anarchista csoportok tagjai közül kerülnek ki. A rendőrség és a tüntetők közötti harc komolyságát jelzi, hogy több mint száz rendőr megsérült, köztük húsz súlyos állapotban van. Rendőrautók, mentőautók száguldoztak késő este mindenfelé. A nagygyűléseken, a koncerteken a szónokok folyamatosan azt hangoztatták, hogy a rendőrök provokálnak. A tüntetők egy kemény magja Molotov-koktélokkal és utcakövekkel támadt a rendőrökre.

A többségében fiatalokból álló csoport korábban egy szállodára is rátámadt, amelyről úgy tudták, hogy ott lakik egy amerikai küldöttség. A rohamrendőrök könnygázt vetettek be és több tüntetőt őrizetbe vettek. A németországi kikötővárosban becslések szerint 20-30 ezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a globalizáció és a G8 csúcstalálkozója ellen.

Mindeközben Berlin központjában és néhány más, főként keleti német városban ugyancsak globalizáció-ellenes tüntetéssel próbálkoztak szélsőjobboldaliak, de őket egy bírósági határozat alapján azonnal leszerelték. Németországban egyébként ha bárhol újfasiszták tartottak vonulnak az utcára, a rendőrség velük szemben a lehető leggyorsabban és eszközökben nem válogatva lép föl. Ez történt a Brandenburgi kapunál is szombaton délután.

A tüntetők mindazt, ami nem tetszik, azt megtestesülve látják a vezető országok államfőinek néhány nap múlva kezdődő csúcsértekezletének témáiban, melyre a pár kilométernyire található Heilegendamm üdülőhelyen kerül sor négy nap múlva.

Az üdülőt tizenegynéhány millió euróért emelt tizenkét kilométeres fal és drótkerítés veszi körül és egy láthatatlan háló. E hálót titkos és nem titkos rendőrök, terrorelhárító egységek tagjai alkotják. Rostock városban mindenesetre mindenki mindenre felkészült, a kereskedők egy része biztos, ami biztos alapon bedeszkázta üzlete kirakatát, bejáratát.

A történelem e tekintetben éberségre int mindenkit - mondja Wolfgang Schäuble belügyminiszter, s ezzel vissza is utasítja a rendkívüli rendőri készültséget érő bírálatokat. Ugyanakkor figyelemreméltó, ahogy Kondrad Freiberg, a rendőrszakszervezet vezetője fogalmaz: azt mondja, hogy hogy a rendőrök kezét megkötik, mégpedig az amerikaiak. Az amerikai titkosszolgálat és terrorelhárítás vezetői, ugyanis állítólag folyamatosan beleszólnak a német kollégák munkájába, dirigálnak nekik. Ugyanakkor a megkeseredett rendőrszakszervezeti aktivista élesen bírálta Geisler egykori kereszténydemokrata főtitkárt, tekintélyes konzervatív vezetőt, amiért az csatlakozott a globalizáció-ellenesek nagy szervezetéhez, az Attachoz. De ez csak a kisebbik probléma Gesslerrel, a nagyobbik, hogy ez a hetvenhét éves politikus a mai német rendőrséget az NDK hírhedt rendőrségéhez, egy diktatúra erőszakszervezetéhez hasonlította.

A csúcstalálkozón a nagyok minden jel szerint érdemben fognak mégiscsak foglalkozni a klímaváltozással, és a lehetséges védekezéssel. Ez egyebek között annak az este lezajlott videotelefonos tárgyalásnak az eredménye, amelyet Angela Merkel folyatott George Busshal. Az amerikai elnök igyekezett egyértelműsíteni, hogy ne féljen a német kancellár, ő, mármint Bush nem fog betartani klíma-ügyben, az általa felvetett és sokak szerint romboló értékű javaslat nem alternatívája kíván lenni a németek által szorgalmazott indítványnak. Bush azt mondta, hogy a jövő év végéig dolgozzanak ki a vezető országok menetrendet a káros gázok kibocsátásának korlátozására, Merkel asszony és csapata viszont már előállt a menetrenddel, eszerint úgy negyven év távlatában meg kell felezni a legkörbe kerülő káros anyagok mennyiségét.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne vezessék be az ingatlanadót!

Tovább olvasom