Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Antikorrupciós programot hirdetett az LMP

Antikorrupciós programot hirdetett az LMP, az ellenzéki párt 12 pontban foglalta össze, mit tenne a visszaélések visszaszorítására, ha 2014-ben kormányra kerülne.
Schiffer András frakcióvezető vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón mutatta be a közpolitikai programjukat összegző kiadványt, melyet hétfőn át kívánnak adni valamennyi parlamenti pártnak.

Elmondta, pártja korábbi, 2008 őszén bemutatott antikorrupciós 12 pontját "újították fel". Arról beszélt, azt akarják bemutatni, hogy az LMP milyen garanciát tud adni arra, hogy csökkenjen a korrupció az országban. Egy ellenzéki erőnek "nem az a dolga, hogy láncot csörgessen", hanem hogy biztosítékot adjon a választók számára - tette hozzá.

Arra hívta fel a figyelmet: a politikai korrupcióval nemcsak az a baj, hogy erkölcstelen, hanem az is, hogy elveszi a lehetőséget az emberektől, hogy valóban részt vehessenek a politikai folyamatokban. Azt hangoztatta, az LMP elkötelezett abban, hogy Magyarországon 2014 után "lehessen adott esetben a nagytőke érdekei ellenében is kormányozni".

Schiffer András elmondta, egyebek mellett az vállalják, helyreállítják a fékek és ellensúlyok rendszerét, rendeznék a párt- és kampányfinanszírozást, szigorú átláthatósági szabályokat vezetnek be, visszaszorítanák a klientúrarendszert, "kifehérítenék" a közbeszerzéseket, valamint előírnák, hogy minden közpénzt érintő közérdekű adatot - kérés nélkül - kötelező legyen nyilvánosságra hozni.

Szavai szerint Magyarország nemzetközi korrupciós megítélésén, illetve helyezésén "jócskán" lehetne javítani, és elképzelhetőnek tartja, hogy az ország fel tudna kapaszkodni az első 20-30 hely valamelyikére.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes azt közölte, az LMP egy "kisebb antikorrupciós kampányt" is indít. Ez azt jelenti, hogy javaslataikat nemcsak a szakmai és politikai szervezetekkel vitatnák meg, hanem az állampolgárokkal is, ezért létrehoztak egy antikorrupciós honlapot, amely az LMP oldaláról érhető el. Jelezte, a polgárok a honlapon bejelentéseket is tehetnek akár helyi, akár országos ügyekben.

Olvasóink írták

 • 2. jozko 2012. december 16. 16:46
  „Miért kell vele majd´ két évet várni?
  Aki biztos a dolgában, bizonyítékai vannak, jöjjön elő a farbával, ne várjon az elélvülésig, addig, amíg az érintettek elvarrják a szálakat!

  Hajrá - csak elkezdeni nehéz!
  Ámbár ha arra a /krisztusi/ intelemre gondolok, miszerint "az vesse rá az első követ, aki maga is bűntelen...",
  szerintem várhatok itt egy darabig!
  Úgy tűnik, széles rendet kell itt vágni és nem akar adódni senki, aki megtegye!”
 • 1. igazságkereső 2012. december 16. 15:16
  „...s Gyurcsány Ferenc mit szólt a 2008 őszén általatok bemutatott antikorrupciós programotokhoz?! Mert hogy a lakosság nem érzékelt belőle semmit!....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai Csalásellenes Hivatal: 691 millió euró visszafizetés tavaly

A statisztikák szerint tavaly 1046 bejelentés érkezett az OLAF-hoz, ennek háromnegyede… Tovább olvasom