Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Antirasszista tüntetés Budapesten: két-háromezres tömeg

Délután kezdődött meg a Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom kirekesztés és erőszak elleni demonstrációja a budapesti Szent István parkban szombat délután.
A "rasszizmus embergyilkos formái" e pillanatban Európában egyedül Magyarországon jelentkeznek - ezt mondta Iványi Gábor metodista lelkész szombaton a Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom antirasszista demonstrációján a fővárosi Szent István parkban.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője pedig arra emlékeztetett, hogy az elmúlt másfél évben ötvenszer ért támadás itthon romákat, származásuk miatt.

A rendezvény 18 óra előtt nem sokkal ért véget, körülbelül 2-3 ezren voltak, rendbontás nem volt.

Iványi Gábor szerint Magyarország ma két jelentős hírrel kerül be a nemzetközi sajtóba. Overdose-ra utalva azt mondta: az egyik a verhetetlen versenyló. A másik pedig az, hogy nincs közmegegyezés a szélsőjobb vandalizmussal szemben. Hiszen újfasiszta, holokauszt-tagadó bandák, banditák tarthatják rettegésben a vidéki cigányságot, egyes politikai réteg "alattomos bátorítása" mellett romákat, zsidókat támadhatnak szavakkal, tettekkel - fogalmazott. Miközben a lelkész szerint vannak hatóságok, amelyek a lényeg helyett azzal foglalkoznak, hogy merre görbül egy megbélyegzett ember falára festett horogkereszt szára. Hozzátette: elképzelhető, hogy nagyobb nemzeti gyász lenne a versenyló halála miatt, mint amit származásuk miatt meggyilkolt "honfitársaink" elvesztése miatt éreztünk. Az elmúlt másfél évben ötvenszer ért támadás romákat itthon csak a származásuk miatt - erről beszélt a demonstráción felszólaló Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője.

Horváth Aladár a Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön illetve Tiszalökön ártatlanul meggyilkolt áldozatokra emlékezett. Azt mondta: az egész világ döbbenten nézi, hogy Magyarországon legyilkolnak embereket csak azért, mert cigányok. Kijelentette: "a hatalommal bírók nem védenek meg bennünket, magunkra maradtunk védtelenül".

A szombati demonstráción számos politikus és ismert személyiség is megjelent. Részt vett többek között Hiller István oktatási miniszter, Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Lamperth Mónika, a szocialista párt elnökhelyettese, Göncz Kinga, az MSZP EP listavezetője, Demszky Gábor főpolgármester, Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, illetve Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese. Ott volt a tüntetésen Konrád György író, Verebes István színész-rendező és Vágó István műsorvezető is. Több neves értelmiségi videóüzenetben ítélte el rasszizmust, a kirekesztést és a gyűlöletet.

A rendezvényen számos ismert zenekar, zenész lépett fel, többek között Oláh Ibolya, Dés László és a Fekete vonat együttes. A demonstráció hivatalos részének végén a tüntetést levezénylő Hegedős D. Géza színművész arra kérte a résztvevőket, hogy a korábban kiosztott esernyőket nyissák ki. Az esernyőbontás még a Magyar Demokratikus Charta alakulásakor azt szimbolizálta, hogy veszélyben a demokrácia.

Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának helyettes vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta a tüntetés után, hogy a rendezvényen nem történt rendkívüli esemény, rendőri beavatkozásra sem volt szükség.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Sziszifusz 2009. május 17. 17:06
  „Dodó! Az a paktumszerűség kicsit gázos, már tavaly olvastam, de alapjaiban elképzelhető, hogy valami hasonló készült!
  Jó hír! A Bilderberg Group alól tegnap kihúzták a talajt (a bolygót irányító pénzügyi csoport)! A Görög csúcstalálkozón (máj.14-17) csak Ausztrália és az Unió maradt, gondolom azok sem sokáig! Obama beintett nekik! Eddig csak Putyin merte ezt megtenni! Az újvidéki rádió már arról beszél, hogy szerbia nem áll útjába a magyar egyesítésnek! A világ pénzügyi vámpírjainak (a három nagy uniós álomnak) kihúzták a méregfogát!”
 • 41. dodó 2009. május 17. 17:02
  „A + megkülönböztetésre a példa: Emlékszünk még szegíny Lákátos Biánkára, aki TBC-s, és a DM szívbemarkoló cikket írt róla, a libsik pedig zokogva sajnálták?

  "Olvasó: az akarattal másokat megfertőző TBC-s mokka

  Szeged mellett van egy kis falu Deszk. Ott van Magyarország egyik legjobb megyei tüdőszanatóriuma.
  Lakatos Biankát ott kezelik tbc-vel. Lakatos Bianka szabadon jár kel a faluban, bejár lopni a betegekhez is, de persze nem büntetik mert ugye beteg és hátrányos is.
  Lakatos Bianka ha konfliktus éri, előveszi a virológiai fegyverét: Leköplek ha nem tehetem azt amit akarok!!
  Fretőző TBC-nél ugye nem kell részleteznem, mivel jár ez.
  Az intézmény vezetői szerint ők tehetetlenek, mert ez egy gyógyintézmény, nem börtön.
  Lakatos Bianka tehát szabadon jár-kel a faluban, bemegy végigtapogatni a zsemléket a helyi ABC-ben, kocsmába jár, velünk egy pohárból iszik. (Csak reménykedhetünk hogy a csapos jól mossa el a poharat.)
  Vajon egy súlyosan fertőző beteg Európa más országaiban, szabadon járhatna-kelhetne nemhogy az intézményen belül, de azt elhagyva a városban is??
  Vajon egy súlyosan fertőző beteg Európa más országaiban, szabadon megfenyegetheti aki neki nem tetszik hogy leköpi halálos nyálával??!!
  Vajon mit szól ehhez a helyi mszp-s polgármester, Simicz József ??!!"”
 • 40. dodó 2009. május 17. 16:50
  „Érdemes elolvasni és végiggondolni "SZISZIFUSZ", és a ritkán, de velősen megszólaló "CONQUER" hozzászólásait!

  A gondolkodó típusú olvasóknak javaslom: üssék be a keresőbe a "RÓZSADOMBI PAKTUM" címet! Nem írom ide, melyik oldal, mert újabban véletlenül kimoderálnak. Remélem, így is megtalálható! Tisztábban látjuk általa az elmúlt húsz év történéseit!”
 • 39. comet 2009. május 17. 13:57
  „néhányan folyamatosan összemossák Kádárt a mostani Gyurcsány söpredékkel. Gyurcsány az Apro klán nyúlványa és köze nincs a Kádár féle baloldalhoz.(azok Thürmerék)
  A másik dolog, hogy köztudottan már az ókorban a latinok kis népe is az osszd meg és uralkodj elvén szerezte meg az uralmat Itáliai félszigete felett ahonnan később birodalomat épített.
  Ennek a stratégiának a lényege hogy a népeket egymással összeugrasztják, majd amikor azok tropára verik egymást akkor mindkettőt leigázzák.
  Magyarország jelenlegi gazdaságát 90 %-ban külföldi tőke irányítja, a jelenlegi illegitim kormánnyal együtt. a lakosság folyamatosan szegényedik, és már a házakat és földeket adják el. A gázkincsünket is idegen érdekeltségek foglyák kitermelni, tárgyalások vannak a vízkincs eladásáról, reptér és kaszinó negyed épül közel a Balatonhoz, és bevándorlási hullám várható. Azt kéne valahogy felfognia a sok úszító baromjának, hogy akivel egy országban él azzal ösze kéne fogni, mert azzal ő maga erősödne.”
 • 38. Power 2009. május 17. 11:14
  „Az MSZP-SZDSZ koalíció szándékosan gerjeszti az indulatokat. Farkast kiált, hogy elterelje a figyelmet a gazdaság valós helyzetéről, az előrehozott parlamenti választásokról, stb. ("Farkast kiált a juhász, mire kaszákkal, kapákkal összecsődül a fél falu.")
  Nem hiszek a farkasért kiáltóknak ("rasszistázóknak"/ "antirasszistázóknak")!
  Minél tovább húzzák-halasztják az előrehozott parlamenti választásokat, annál nagyobb baj lesz kis országunkban! Ne legyen igazam!”
 • 37. cartagonova 2009. május 17. 07:43
  „Vakulj magyar! Követelem, hogy ezentúl legyen hetente legalább két ilyen demonstráció, egy pesten ,egy pedig vidéken,hogy 21szd.-i honfoglalóink minél előbb elérjék még a mult század elején Amerikából írt , nyilvánosságra került levélben megfogalmazott céljukat, minek a lényege:" Meg kell szereznetek magatoknak Galíciát és Magyarországot! Azért ezt a két helyet mert várhatóan itt lesz a legkisebb ellenállás!" No comment!”
 • 36. cartagonova 2009. május 17. 07:15
  „sziszifuszi, nagyon jól leírtad, hogy ténylegesen kik az uszítók felbujtók! Ezt a rasszistázó, fasisztázó, antiszemizázó,hungaristázó,neonácizó,szélsőjobbozó dumát már egyre kevesebben veszik be!”
 • 35. hazaipalya 2009. május 17. 06:14
  „fluxnuke,ezt Cozma apjának mond a szemébe. ja az már nem fog menni igaz?”
 • 34. hazaipalya 2009. május 17. 06:06
  „kolomparorban a m1-en sirt h öt mennyire bántja a média! hát ha valaki kimossa a dunaparton az Árpádsávost az sok jora ne számitson ebben az orszagban!”
 • 33. hazaipalya 2009. május 17. 05:44
  „ráadásul lassan minden esetben kiderül hogy czigany volt az elkövetö ,vagy uzsorás vagy a szomszéd! ENNYI.egy nagy lufi a charta,ki fog pukkanni hamarosan. aFidesz kormány idején majd nézzétek meg: 10 ember ha lesz benne akkor soakt mondok. el fognak tünni ezek a divatgagyik)”
 • 32. hazaipalya 2009. május 17. 05:41
  „könkrétan kire gondolsz?kik azok a történészek?ird ide!”
 • 31. hazaipalya 2009. május 17. 05:40
  „nééz tükörbe flux-nuke,te vagy szélsöséges és rasszistakirekesztö! EP nagy bukta lesz neked is. Depid hogy van? DDD”
 • 30. hazaipalya 2009. május 17. 05:38
  „sziszifusz jol látod a dolgokat. figyeld meg elindul a népvándorlás a mszp-szdsz-böl a fideszbe! most tuttam + a 7végén h s.klára leszbi!nagyon durva h ijen emberek képvislenek bennünket.”
 • 29. hazaipalya 2009. május 17. 05:36
  „apátfalvi,van arrafelé is net? DD miaz h holokamu-tagadás?ennyi erövel lehetne örmény genocidium tagado nap is!ne kerteljünk,semmi szükség erre a liberalkomcsi elavult világnézetre! punktum))”
 • 28. Sziszifusz 2009. május 17. 02:32
  „És egykis irodalom, ha olvasol angolul:
  Gondolom a zsidó történészek által összegyűjtött dokumentumoknak hiszel, ha nekem nem is! Olvasd el pl.:
  Edwin Black, The Transfer Agreement című könyvét 1984 és 1999 ~ USA
  Malchiel Grünwald 1952-es cikkeit
  Berend főrabbi leveleit
  John Sack zsidó származású amerikai történész professzor több európai országban végzett hétévi kutatómunkájával és kétszáz túlélő szóban és írásban tett vallomásának felhasználásával készült könyvét, amit sok nehézség után 1993-ban tudta megjelentetni "Szemet szemért: Elhallgatott történetek a zsidók által a németek ellen 1945-ben elkövetett bosszúhadjáratról" címmel
  és még sorolhatnám!”
 • 27. Sziszifusz 2009. május 17. 02:06
  „Faszagyerek! Három építőanyagos kliensem épít lakóparkokat ugyanazok megrendelésére, ingatlanosaimat alig keresi más fizetőképes megrendelő! Gondolom a gazdaságról, az ország eddigi és további teljes kifosztásáról nem sok fogalmad van! Zsigerből gyűlölködsz, én tájékozódom, olyan helyeken is, ahova csak nagyon kevés embernek van bejárása! Egy dolgot nem szeretnék, de ha magyarnak tartod magad, te sem! Azt, hogy mások pecsenyéjének sütögetése érdekében ugrasszák neki a gyanútlan, felhergelt embereket a országunk nem túl törvénytisztelő részének! A nevető hatmadik, meg elvegye azt a keveset is, amit meghagytak még! Nem minden zsidó vétkes, de a gazdaságot romboló elit következetesen eléri a céljait! Homokba is dughatod a fejed, úgysem sokáig teheted már! Ezek elintéztek mindent a fejünk felett!”
 • 26. apátfalvifaszagyerek 2009. május 17. 01:45
  „Sziszifusz, az antiszemitizmus egyáltalán nem kell ide, süt az összes kommentedből, hogy gyűlölöd a zsidókat. Mi a faszért kell általánosítani? Annak örülnél mondjuk te vagy a szélsőjobbos haverjaid, ha pl. a szerbek azt mondanák, hogy az összes magyar kötsög, mert magyar katonák hajtották végre az újvidéki mészárlást? Gondolom nem, teljesen jogosan... én nem vok zsidó, sem cigány, a bűnözőket én is gyűlölöm, de mi a fasznak kell zsidózni??? Nagyot koppannál gondolom, ha kiderülne vmelyik felmenődről, hogy bibsi volt... xD A holokausztot meg ne tagadd, náladnál nagyobb történészek foglalkoznak vele, nekik jobban hiszek mint neked, vagy a magadfajta szélsőjobbos nethuszároknak, akik minden fórumon " megmondják a tutit"”
 • 25. Sziszifusz 2009. május 17. 00:52
  „24. Orbánék akkor még azt hitték, mindenki betartja becsületesen az 1989-es megegyezésüket. Vagyis négyévenként mindíg más rabolhat, de juttatva némi aprólékot a többieknek is! GYF ezeket a szabályokat felrúgta! Most nem csak GYF és Bajnai mozgatja a szálakat, hanem akik még eddig is mindig, a zsidó elkötelezettségű SZDSZ is. Ezért ezek a legvéresebb szájú antiszemita és rasszita ellenesek! A FIDESZ, hogy ne lehessen ráhúzni a szélsőjobbos gatyát, egyetért, de piszkálásként, csak akkor hajlandó megszavazni a holokauszt tagadást szankcionáló törvényt, ha a bolsevikok elleni is belekerül. Hisz ezzel sok MSZP-s politikus is elítélhetővé válik.”
 • 24. Power 2009. május 17. 00:24
  „A "metodisták" immár módszeresen gyúrják a magyar társadalmat.
  Miközben Bajnai összefogásról beszél, addig a koalíció gerjeszti az ellentéteket. Visszatért a kádári szocialista hagyomány. Gyurcsány és Bajnai mozgatják a szálakat.
  Érdekes, hogy Orbán idején ehhez hasonló dolgok nem történtek.”
 • 23. Lenry 2009. május 17. 00:14
  „flex: ember... próbálj már meg csöppet arányosítani...
  hány alkalommal fordul elő az általad említett "három magyar megver 2 cigányt"? 10 évente egyszer? kb 9,2 millió magyarból
  hányszor van az, hogy cigányok csoportosan megtámadnak és kirabolnak valakit? naponta legalább egyszer. 800ezer cigányból...
  és ez a lényeg.

  bűnözők ellen tüntetni... ezt komolyan gondoltad? ha kimegy x ezer ember az utcára, és azt mondja, hogy "le a bűnözéssel" akkor a bűnözők majd jól elszégyellik magukat és abbahagyják amit addig csináltak?
  "gondolom kimerülne a ,,cigányozásban"": amíg a bűnözők nagyon nagy többsége cigány (és itt elsősorban az olyan bűncselekményekre gondolok, amivel az átlagember találkozik, lopás, betörés, rablás), amíg ezeket elsősorban és nagy többségben cigányok követik el, akkor hadd engedjem már meg magamnak, hogy általánosítsak.
  tudod ha egyszer megráz a konnektor, akkor nem nyúlok bele a többibe is, hogy hátha az majd nem fog megrázni.
  engem raboltak már ki cigányok. és hagy ne kelljen már örülnöm nekik, mikor látom, hogy semmit se csinálnak, közben akkora összegeket kapnak mindezért, amiért én fél évig dolgozok, mindeközben igénytelenek, és nem dolgoznak, és bűnöznek.

  szerinted ez normális?”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyves ég Pest megyében

Több hektáron foltokban még mindig ég a fenyves Pest megyében, Csévharasztnál. Sem a tűz, sem pedig… Tovább olvasom