Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

ÁNTSZ: lejárt a vegyi anyagok uniós regisztrációjának második határideje

Lejárt a határidő, ameddig a cégeknek regisztrálniuk kellett azokat a vegyi anyagokat, amelyeket évi 100 és 1000 tonna közötti mennyiségben gyártanak vagy importálnak.
A kötelezettséget elmulasztók kiszűrésére fokozott ellenőrzések várhatók - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

A regisztrációs kötelezettséget európai uniós jogszabály írja elő. A REACH rendelet célja a veszélyes vegyi anyagok egészség- és környezetkárosító hatása elleni hatékony védekezés. A jogszabály minden olyan európai uniós vállalkozásra vonatkozik, amely vegyi anyagot gyárt, importál vagy felhasznál, így a magyar vállalkozásokra is, függetlenül attól, hogy családi tulajdonban lévő mészoltóról vagy nagy vegyipari cégről van szó - ismertette az ÁNTSZ.

A közlemény szerint 2008. június 1-je óta minden olyan gyártónak és importőrnek, amely legalább évi 1 tonna mennyiségben gyárt, illetve forgalmaz vegyi anyagot, ezt regisztrálnia kell az Európai Vegyianyag-ügynökségnél (ECHA). A kötelezettségnek az anyagok mennyiségétől és veszélyességétől függően három különböző határidőre kellett, illetve kell eleget tenni.

A második határidő ez év május 31-e volt. Az előírás annyira szigorú, hogy elmulasztása az EU piacairól való kizárást von maga után, és akár 20 millió forintig terjedő bírsággal jár - közölte az ÁNTSZ.

Uniós szinten, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban az idei határidőre 3200 cég összesen 2923 anyagot regisztrált. Magyarországról 95 dossziét nyújtottak be, ennek 48 százalékát nagyvállalatok, 52 százalékát mikro- és középvállalkozások. Az összes dokumentáció közül 47 feldolgozása még függőben van, döntően azért, mert az ECHA arra vár, hogy a társaságok befizessék a regisztrációs díjat.

A REACH rendelet hatályba lépése óta Magyarországról eddig összesen 308 regisztrációs dossziét nyújtottak be, és összesen 241 anyagot regisztráltak.

Ezek a számok illeszkednek ugyan az EU többi tagállamában tapasztaltakhoz, de messze elmaradtak az előzetes ipari és hatósági várakozásoktól. Az idei határidőig több mint ezer hazai regisztrációt vártak több száz anyagra, csaknem 300 érintett magyar cég részéről. Ezért a következő hónapokban fokozott ellenőrzések várhatók azoknak a cégeknek a kiszűrésére, amelyek megpróbálták elkerülni regisztrációs kötelezettséget - hívja fel a figyelmet a közlemény.

A következő regisztrációs határidő 2018. június 1-jén jár le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörők támadtak rá egy idős férfira az otthonában Mezőberényben

egy 20 éves és egy 23 éves mezőberényi férfi pénzhez és eladható dolgokhoz akart jutni, ezért betört… Tovább olvasom