Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Anyagi gondokkal küzd számos fürdő

Több létesítmény üzemeltetője is anyagi gondokkal küzd, a 153 milliós állami támogatással két éve felépített nagybajomi például hónapok óta zárva van.
A Széchenyi-terv keretében 2001-ben és 2002-ben 61 pályázónak összesen 28,8 milliárd forintot ítéltek oda termálfürdő építésére, bővítésére vagy korszerűsítésére. Az ötvenhárom nyertes közül főként önkormányzatok jutottak támogatáshoz, összesen 24,3 milliárd forinthoz - olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium jelentésében. A fürdőépítésre költött adóforintokat már öszszesítette a tárca, a támogatott vállalkozások eredményességéről azonban nem készített felmérést.

A számvevők vizsgálata korábban azt kifogásolta, hogy nem hangolták össze a fejlesztéseket, és nem figyelmeztették az önkormányzatokat arra, hogy egy-egy fürdőkomplexum építése és átadása élmény ugyan, ám az élményfürdők fenntartása korántsem lesz az. A Széchenyi-terv a sikeres pályázók számára a beruházási összeg felét állta, s ez joggal kelthette fel az országban több mint ezer fellelhető termálkút helyszínén az elöljáróságok reményeit - lesz turisztikai vonzerő, munkahely.

Körkérdések nyomán azonban kiderült: a sikertörténetek mellett akadnak olyan fürdők is, amelyek megnyitásuk után egy-két évvel súlyos anyagi gondokkal küszködnek.

A Széchenyi-terv mintaberuházása lehetne a kehidakustányi fürdő. A 2,5 milliárd forintért - harmincszázalékos állami támogatással - 2003-ban felépült, s kezdetektől nyereséget produkáló fürdő a csődtől mentette meg a zalai községet. A mára szállodával, apartman-házakkal, étteremmel kibővített Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőnek köszönhetően a községben szinte megszűnt a munkanélküliség, az ingatlanárak az egekbe szöktek, a szobakiadásból jövedelemhez jutók száma ugrásszerűen nőtt, jelentős bevételre tesz szert az önkormányzat.

Sikeres a túrkevei, a harkányi fürdő, és nyereséges például a - 2001-ben 999 millió forintos támogatást kapott - Debreceni Gyógyfürdő Kft. is, ahol a felújított termálfürdőben ugyan csak nullszaldós a gazdálkodás, az új élménypark viszont 11 milliós hasznot hoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Horváth Balázs egykori belügyminiszter

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője - közölte a politikus… Tovább olvasom