Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Apja ügynökmúltjáról írt Esterházy

Különleges, naplószerű könyvet írt Esterházy Péter; a Kossuth-díjas alkotó legújabb, Javított kiadás című kötetében azokról az érzésekről, történésekről ír, amelyek ahhoz kapcsolódnak, hogy megtudta: apja, Esterházy Mátyás III/III-as ügynök volt.
Esterházy Péter
Az író csak a Harmonia caelestis megírása után szerzett tudomást a III/III-as dokumentumokról, amelyekből mellékletet készített az apjáról írt regényhez.

Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó vezetője elmondta: Esterházy Péter 2000. január 30-tól ez év áprilisáig dolgozott a naplón. A mű megírásához egy korábbi, a már Németországban és Franciaországban is nagy sikert aratott Harmonia caelestis című regényének megírásához felkutatott dokumentumok vezették a szerzőt - idézte fel a kiadóvezető.

Morcsányi Géza szólt arról, hogy Esterházy Péter életműve megkoronázásának szánta a két évvel ezelőtt megjelent Harmonia caelestis-t, amelyben édesapjának, Esterházy Mátyásnak állított emléket. A szerző az európai és a kortárs irodalomban is párját ritkító poézissel bontotta ki, mutatta be az apafigurát - tette hozzá.

A kiadóvezető elmondta: az író a Harmonia caelestis megírásához próbált adatokat kérni a Történeti Hivataltól, ám az ott lévő dokumentumokat csak a könyv kéziratának leadása után kapta meg. Az okmányokból - amelyeket az író elsősorban azért kért ki, mert kíváncsi volt arra, hogy őt magát figyelték-e valaha - kiderült: Esterházy Mátyás 1957-től 1980-ig III/III-as ügynök volt - jegyezte meg Morcsányi Géza.

Ismertetése szerint a Javított kiadásban Esterházy Péter közreadja apja ügynöki jelentéseinek egyes részleteit, amelyekhez megjegyzéseket fűz. A szerző a művet a Harmonia caelestis mellékletének szánja, azoknak ajánlja elolvasásra, akik már a 2000-ben megjelent munkáját ismerik - jegyezte meg.

Morcsányi Géza szavaiból kiderült, hogy Esterházy Péter azért adja közre a jelentéseket, hogy az olvasók újra elgondolkodjanak arról, "hol és hogyan éltünk, élünk". A szerző a könyv bemutatóján nem vett részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermeknapi előzetes

Színes programokra hívják a gyerekeket Nagybajcsra május 18-án, szombaton délután 2 órától. A Duna… Tovább olvasom