Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Április végéig nyitva a krízisszálló

A télies jellegű tavaszkezdet nem kedvez azoknak, akik az utcán, a krízisszállón kénytelenek átvészelni a hideg évszakot. A hajléktalanokat segítő szolgálat azonban már optimistább: sikerült pénz szereznie a segítő teajáratokhoz.
– Most már kedvezőbbek a kilátásaink, mint a tél kezdetekor, amikor nem láttuk, lesz-e elég pénz az otthontalanok ellátására. És az is biztató, hogy az éjjeli fagyok, a márciusi hó ellenére mostanában napközben már jobb az idő – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Sütő Csaba, a hajléktalanokat segítő szolgálat vezetője. Azt is mindjárt hozzátette azonban tájékoztatásához, hogy a nagy hőingadozás, az átmeneti évszak persze növekvő kockázatot jelent az utcán élőknek. Az elmúlt időszakban azok közül, akik télen is a szabadban éjszakáztak, többen jelezték, hogy kimerültek, legalább pár napra bejönnének a segítőházba. Nekik matracon juthat hely.

330 embernek nyújt szállást

A márciusi fagyok azért nem jelentenek újabb veszélyt a hajléktalanoknak, mert a jogszabályok szerint április végéig tart nyitva a krízisszálló, azaz még mintegy másfél hónapig. A győr-likócsi segítőház mostanában mintegy háromszázharminc embernek nyújt szállást, ebben már benne van az a plusz hatvan fekhely is, amit a krízisszálló jelent.

Szendvicset is szállító teajárat

Az utcán maradtakat meghosszabbított szolgálattal igyekeztek ellátni a segítők. Most is naponta elindul útjárat a szendvicset is szállító teajárat, ami a hidegebb időszakokban naponta kétszer végiglátogatta az utcán élők találkozóhelyeit. Ilyen ember legalább százötven van Győrben. Nekik idén plédeket is kiosztottak, amelyek egyik oldalához hajléktalanok varrtak műanyag fóliát.

Négymillió a téli utcai ellátásra

A szolgálat munkáját segítette, hogy pótforrásokhoz jutott a téli időszakban: a szaktárca révén háromszázezer, civil adományoknak köszönhetően ez idáig több mint egymillió forintot kapott. Most újabb pályázati lehetőségeket kihasználva igyekszik még egymillió forintot szerezni. Eddig mintegy négymillió forintot költöttek a téli utcai ellátásra. Az egyházi és közhasznú szervezetek, alapítványok közreműködésével hetente háromszor-négyszer jutnak a hajléktalanok a megyeszékhelyen meleg ételhez. Ennek is köszönhető, hogy idén egyikük sem halt meg a hideg miatt. Az viszont szomorú adat, hogy számuk csak azért stagnál, mert egészségi állapotuk, koruk miatt többen is elhunytak mostanában. A hozzáértők szerint egy utcán töltött év az emberi szervezet számára kettőnek számít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom