Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Április végére elkészülhet a bajba jutott adósokat megsegítő program

Budapest - Április végére tető alá hozhatja a kormány és a bankszövetség a bajba jutott adósokat megsegítő programot - írta szombati számában a Magyar Nemzet Gyuris Dánielre, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagjára hivatkozva.
Az elnökségi tag szerint a bajba jutott adósok problémáját elsősorban egymás közt kell megoldaniuk a bankoknak és az ügyfeleknek, az államnak ehhez a kereteket kell megteremtenie.

A szakember szerint a fizetésképtelen adósok legnagyobb része nincs kilátástalan helyzetben, ha jó áron el tudja adni a lakását, vissza tudja fizetni a tartozását, és egy olcsóbb lakásba költözhet. Ehhez azonban az kell, hogy ezek az adósok valóban jó áron adhassanak túl az ingatlanokon. Amennyiben az állam öt évre két-három százalékos kamattámogatást adna azokra a hitelekre, amelyekből a nehéz helyzetbe került adósok ingatlanjait veszik meg a magánszemélyek, könnyebben és jobb áron találhatnának gazdára ezek a lakások.

Gyuris Dániel a lapnak elmondta: olyan megoldás szerepel a kormány és a bankok közötti tárgyalásokban, amely akkor könnyítené meg a devizahitelesek dolgát, ha a svájci frank jelentősen elmozdulna az átlagos árfolyamtól. Amint az ingadozás elér egy határt, az adós törlesztőrészlete nem követi tovább az árfolyamot, hanem egy előre meghatározott felső határérték alapján számítják ki a bankok.

Ebben az esetben az ügyfél számláján tartozás keletkezik, hiszen kevesebbet fizetett, mint a valós árfolyamból következett volna, ám ez az adósság szerencsés esetben akár magától el is párologhat. A tartozás - a lap szerint - azokban a hónapokban kophat el, amikor a forint különlegesen erős a frankkal szemben. Ilyenkor ugyanis szintén egy alsó határig követi a törlesztőrészlet az erősödést, egy bizonyos pontnál lejjebb azonban nem mehet. Mivel ezekben a hónapokban valamivel többet fizet az adós, mint amennyit kellene, ez a többlet csökkenti a gyenge forint miatt felgyűlt tartozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem változik a gáz alapára

Áprilisban nem lesz gázalapár-emelés, a kormány korábbi bejelentése alapján viszont a szociális támogatás megszűnik. Tovább olvasom