Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Áprilisban indul a kilakoltatási dömping

Idén akár több tízezer lakást is elárverezhetnek azt követően, hogy április közepén lejár a kormány februárban hozott lakás-árverezési moratóriuma - írja a Népszabadság a szombati számában.
A lap idézi Lénárd Mariannt, a Banki Hitel Károsultak Egyesületének (BKHE) elnökét, aki szerint ma már havonta ezer-ezerötszáz bajba jutott adós keresi meg őket.

A cikkben Barabás Gyula, a Magyar Hitelszövetség vezetője a problémák között a szabályozás hiányosságait említi. Hiába kell az értékesítendő ingatlan kikiáltási árát az ingatlan árának 70 százalékában megszabni, ha a hitelező bank és pénzintézet tetszőlegesen állapítja meg az ingatlan árát.

Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a végrehajtók munkáját törvény szabályozza, addig a magáncégek, aukciósházak értékesítései szabályozatlanok. A kamarai elnök szerint a probléma lényege: a szabályozás lehetőséget ad a pénzügyi szervezeteknek arra, hogy az adós számára jellemzően méltányosabb eljárást biztosító végrehajtót megkerüljék. A végrehajtó ugyanis afféle "csődgondnokként" jár el.

A lap újságírójának a Magyar Fejlesztési Banknál azt mondták, hogy még nem érkezett olyan hitelkérelem helyi önkormányzattól, amelyet bajbajutott adós lakásának megvásárlásához igényeltek volna.

Az adósság átütemezésére tavaly nyár óta van lehetőség, de - a Banki Hitel Károsultak Egyesületének elnöke szerint - a pénzintézetek részéről "döbbenetes" érdektelenséget lehet tapasztalni. Példaként a nyomtatványok hiányát említi az egyesületi elnök.

Olvasóink írták

 • 17. cickányzat 2010. április 05. 13:13
  „... a pénzintézetek részéről "döbbenetes" érdektelenség...
  Egy frász, épenséggel érdekeltség, mégpedig gátlástalan.
  A tőke ugyanis már csak ilyen, neki jó, ahogy most van.”
 • 16. maci52 2010. március 24. 20:48
  „Hagyó Miki,nem maradt egy millád kölcsön abból a MI pénzünkből?
  Kisegíthetnél bennünket,nekünk nem adatott meg hogy közel férjünk a húsos fazékhoz.”
 • 15. Felhőfejes 2010. március 22. 12:35
  „12. jókislány-nak
  Előre mondom, hogy tudják, mire számíthatnak ettől a derék OTP-től, ha (még nagyobb) bajba kerülnek, és nem tudnak fizetni.
  Ugye, akkor valamifajta méltányossági eljárást kérnek?
  Nos, a saját tapasztalatom az, hogy arra majd valahogy nem akar a válasz megérkezni (akár fél évig se), viszont egyből kaphat az ember egy értesítést arról, hogy a bankja értékesítette fennálló követelését (no, kinek másnak?) saját cégének, amit úgy hívnak, hogy OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt..
  Ez az úgynevezett ,,engedményes" aztán egyből megbízza a szintén nagyon derék (és jó hírű) Intrum Justitia Kft-t, hogy azon mód hajtsa be a tartozást. Ettől kezdődik a folyamatos zaklatás és megfélemlítés, melyből a családtagok se maradnak ki.
  A már régen benyújtott méltányossági kérelemre válasz még sehol.
  Persze, panaszt tehetnek még a PSZÁF-nál is, de azok (legalábbis eddigi tapasztalataim alapján) általában - bármifajta ellenőrzés nélkül - elfogadják a bank által adott tájékoztatást a helyzetről.
  Gondolom, ezután már Ön is tudja folytatni...”
 • 14. SP 2010. március 20. 21:00
  „Ha nincs stabil munkahely,
  stabil folyamatos jövedelem, akkor a csőd borítékolható. Alapjaiban kellene rendet csinálni. "Etetni kell a birkát, hogy nyírni tudjuk."
  A csak nyírás nem működik.”
 • 13. töröggszultán 2010. március 20. 18:47
  „9. Lehet kigazdálkodja majd az Ezüsthajó Kft "félretett" pénzéből? Esetleg kevesebbet lop majd ,mint a BKV vezetőség? Ki tudja?”
 • 12. jókislány 2010. március 20. 18:46
  „Elég lenne, ha az állam a kamatot szabályozná.Pl. jegybanki alapkam.+ 2%. Mi 18.870000.-et vettünk fel 2 éve nyáron, mert folyamatban volt a lakáseladásunk, de a házat picit hamarabb kellett kifizetni. Megkaptuk a pénzt a lakásért, utána 3 hónapot vártunk az engedélyre, hogy befizethessük a 8.150000-et!!Közbe jött a válság, mire megjött az engedély, felment az árfolyam. Befizettük, újabb 2 hónap, mire kiszámították az új törlesztőt, addigra nagyon felment a kamat. Kijött, hogy többet kell fizetnünk a 8 milliós befizetés után, mint előtte, aminek legfőbb oka a kamat, és kisebb része az árfolyam emelkedése. Amit számítottunk, hogy marad kb 10.000000-os hitel 20 évre, kb.55-60000-es törlesztővel, annak annyi.Fizetünk havi min. 110000-et + 20000. lakástakarékpénztárt. Az OTP egyszer sem csökkentett a kamaton, pedig a jegybank, ugye már többször is. Mi még 10% feletti kamatot fizetünk(meg más is). Így van még most is kb.16.000000-os hitelünk,10mill.helyett. Nem csak az árfolyam drasztikus emelkedése miatt vannak bajban családok tízezrei, hanem a bankok uralma miatt. Legyen profitjuk, de azért határ nincs...?”
 • 11. flexsnake 2010. március 20. 16:14
  „Az adósnak az adósságot ki kell fizetnie vagy árverezéssel hajtják be, ez a világ minden részén minden politikai helyzetben így van. Ezen aztán semmi nem változtat.”
 • 10. Perikles 2010. március 20. 12:25
  „9.
  A "demokrata" vezetők érdeke, hogy az emberek ostobák legyenek és befolyásolhatóak, különben mi lenne, ha rájönnének, h a vezetőik is csak olyan közönséges emberek, mint a szomszédaik. Ezt a görögök és a rómaiak is használták anno. Akié a média azé a vallás. A vezetésben az adott szó és ígéret értékének a romlása a liberális és demokratikus eszméknek az elterjedésével egyidős. Egy diktátornak vagy királynak-konkurencia nélkül- nem kellett "licitálnia" v. "blöffölnie", hogy megnyerje népét. Ezért ezek a rendszerek valamivel következetesebbek és őszintébbek. Ha demokráciában akarsz élni sok ostobaságot kell hallania a felelős és kritikai gondolkodású értelmiségnek, mert a küzdelem ugye a kevésbé felkészült többség megnyerésért folyik.”
 • 9. flexsnake 2010. március 20. 10:20
  „7. persze, és a pénzt hozzá majd kikakilja a fenekéből... az az igazi parasztvakítás. Beígér minden szart mert tudja már vesztésre áll.”
 • 8. utazó81 2010. március 20. 09:24
  „Egyre szemetebbek a bankok.A házban egy egyedűlálló Anyuka 2 gyerekkel munkanélkűl maradt.Szerencséje volt mert 1 hónap alatt talált munkát,de egy hónap személyikőlcsönnel elmaradt.Tak.szöv-nél van a hitele 10500ft a havi tőrlesztőrészlete,bement szólni,hogy abban a hónapban nem tud fizetni mondták nincs gond de nekik ki kell kűldeni az adósnak és a kezeseknek is a felszólítást.Ki is kűldték a 3 felszólítólevél 6000ft. ennyit még rávertek az Anyukára.Szerintem már ez is uzsorakamat.”
 • 7. Lacas 2010. március 20. 09:05
  „Felhőfejes 2010.03.20. 08:47

  Igen,az egyik párt egy évet igér (hangsúlyozom igér csak) és csak utána hagyja földönfutóvá az embereket,egy másik pártnak viszont konkrét programja van a hitelesek megsegitésére és a kilakoltatások megakadályozására,a bankok egyoldalú szerződémódositásának törvényi megrendszabályozására.Egy magyar bank létrehozására is,amely nagyon kedvező kamatra adna hitelt a meglévő lakáshitelek kiváltására.Ezt a bankot az állam üzemelteti majd és nem a saját profitja növelése érdekében,hanem végre az emberek megsegitésére jönne létre.Ez utóbbi a Jobbik programjában van benne.Tájékozódjon mindenki és jól fontolja meg hova ikszel majd”
 • 6. Felhőfejes 2010. március 20. 08:47
  „Ha jól rémlik, az EGYIK párt, kormányra kerülése esetén egy éves moratóriumot ígér a kilakoltatásokra.
  Szegény bankok!
  Bár igaz, addig is jól ellesznek a bankkonszolidációs program aprópénzéből - mert úgy tűnik, azt se arra fordítják, amire kapták (a megtévesztett adósok fenyegetettsége ugyanis cseppet sem csökkent).”
 • 5. honorus 2010. március 20. 08:30
  „Kemény dolog ez a kapitalizmus, csak az a probléma hogy minden egyes megtanult vagy el nem sajátított lecke az saját bőrünkre megy!!!!!!!! Most nagyon sok ember bőrére, a saját felelősségükön túl elővenném a bankokat is!!!”
 • 4. ivando 2010. március 20. 08:21
  „Egyetértek..., De sajnos ez valós probléma. Nem is igazán látom , merre lehetne kilábalni.
  Nem lesz egyszerű a megoldás az tuti.”
 • 3. madártej 2010. március 20. 07:30
  „Kimatekolták a komcsik, hogy az új kormánynak legyen már némi gondja a kezdet kezdete előtt 3 nappal.”
 • 2. töröggszultán 2010. március 20. 07:04
  „Hogy az önkormányzatok nem ugrálnak hitelt felvenni a a likviditási problémáik lefoglalják őket eléggé anélkül is.
  De nem tudom, hogy a bankok mit kezdenek több 10.000 lakott ingatlannal. És ennyi ember valószínűleg nem fog csendes nyugalommal meghúzódni a hidak alatt.”
 • 1. maci52 2010. március 20. 06:56
  „Valaki küldhetne egy NOKIA doboz lóvét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsangi maszkban raboltak ki egy zálogházat

Farsangi maszkban rabolt ki egy ismeretlen férfi egy zálogházat Budapest IV. kerületében pénteken, a… Tovább olvasom