Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Áprilisig nem mondanak fel a rezidensek

A Magyar Rezidens Szövetség úgy döntött, hogy átmenetileg három hónapra felfüggeszti a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését - jelentette be Papp Magor, a szövetség elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.
 A Magyar Rezidens Szövetség úgy döntött, hogy átmenetileg három hónapra felfüggeszti a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését - jelentette be Papp Magor, a szövetség elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Mint kifejtette: maratoni tárgyalássorozatot folytattak az Élhető magyar egészségügyért mozgalom szervezőivel, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) vezetőségével és a rezidensszövetség elnökségi tagjaival, mely során megfontolták a miniszterelnök reggeli nyilatkozatát, amelyben személyes ígéretet tett az orvosok 2012-ben történő béremelésére, továbbá Szócska Miklós államtitkár előző napi, a teljes orvostársadalomra vonatkozó érdemi ajánlatát. Ennek kapcsán Papp Magor elmondta: a jövő héten hivatalosan is megkezdődnek a tárgyalások az ágazati vezetéssel. Az akció során összegyűlt több mint 1 500 felmondólevél későbbi aktiválását, ezek eredményességétől teszik függővé - tette hozzá.

Fotó: http://www.swst.com
Fotó: http://www.swst.com


A rezidensszövetség elnöke továbbra sem árult el konkrétumokat Szócska Miklós ajánlatáról. Mindössze annyit mondott, hogy olyan ajánlatot kaptak, amely tárgyalási alapot jelent. Mint kiemelte: bíznak benne, hogy megkezdődik egy valódi bérrendezés, ami meg tudja majd akadályozni az "egészségügy humánerőforrás katasztrófáját". Papp Magor megjegyezte: a 23 évig tartó tanuláson alapuló orvosi hivatást 2012-ben jobban meg kell megbecsülni. A rezidensszövetség elnöke ismét utalt arra, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adatai szerint ismét nőtt a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő egészségügyi dolgozók száma, ami szerinte azt jelzi, hogy az orvosmigráció minden korábbi rekordot megdöntött.

A rezidensszövetség elnöke hangsúlyozta: mozgalmuk a kezdetektől arra törekedett, hogy megállítsa a kollégák kényszerelvándorlását. Céljuk egy olyan ellátórendszer létrehozása, amelyben méltó ellátást kap a beteg és méltó módon tud dolgozni orvos és szakdolgozó egyaránt - tette hozzá. A szövetség elnöke ugyanakkor a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett, az önkéntes túlmunka visszamondásáról szóló akció ettől függetlenül továbbra is érvényben marad. Ehhez - MOSZ elnökének tájékoztatása szerint - mostanáig már több mint kétezer orvos csatlakozott - emelte ki Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség május végén indította el akcióját, amelynek keretében az orvosok év végéig helyezték letétbe felmondóleveleiket annak érdekében, hogy a kormányzat mielőbb tegyen érdemi lépéseket az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeinek a javítása érdekében.

A rezidensszövetség azt tűzte ki célul, hogy az orvosok átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát; a kezdő orvosoknak nettó kétszázezer, míg a szakorvosoknak nettó háromszázezer forintos bért, illetve a teljes orvostársadalom számára lépcsőzetes béremelést kértek. Papp Magor akkor azt mondta: amennyiben az év végéig nem tud megegyezni a kormányzat és a szövetség, ezek a felmondólevelek január elsejével aktiválódnak. A rezidensek kezdeményezését a szakmában többen, köztük a Magyar Orvosi Kamara is támogatta. A Magyar Orvosok Szövetsége pedig elindított egy külön akciót is, amelynek keretében az orvosok aláírnak egy nyilatkozatot arról, hogy januártól nem vállalnak önként túlmunkát. Ehhez az akcióhoz az Alapellátó Orvosok Szövetsége is csatlakozott. A rezidensszövetség vezetői csütörtökön váratlanul jelentek meg az államtitkár más témában sajtótájékoztatóján. Ezt követően Szócska Miklós behívta magához a rezidenseket. A több mint háromórás tárgyalást követően Papp Magor az újságíróknak azt mondta: a teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak az államtitkártól.

Olvasóink írták

105 hozzászólás
 • 105. csocsoszan20 2012. január 02. 02:35
  „102. wtoni - minden betű igaz, a stílus szuper!
  Olvassa el ezt minden "Na kisbarátom", minden imre57 és mindenki, akinek fogalma nincs azokról a dolgokról, amelyeket wtoni pontokba szedve megosztott velünk!!!!! Ezt minden idióta komment után be kellene rakni!
  Gratulálok, Neked is BUÉK!
  ---------------------------------------------------------------------------
  Még egyet hadd üzenjek a ValakiaSOKKözül-nek: bölcsebb maradtál volna, ha hallgatsz, de annyira sötét vagy, hogy még ezt sem bírtad agyilag felfogni.”
 • 104. adamantium 2012. január 01. 22:41
  „95. Zoan 2012.01.01. 18:48
  komplikált folyamat, nyilván végtelenségig nem lehet növelni a kapacitást, de az orvosok egy része jelenleg sem vesz részt max csak 1 nap a műtőn kívüli feladatokban (a főorvosok, professzorok ugye jellemzően nem látnak el osztályos, ambuláns feladatot, nem adminisztrálnak). tehát ennek okán az, hogy a főorvos/professzor mennyit ül a műtőben az lényegtelen, ha van türelme ülhet háromszor annyit is és akkor háromszor annyi embert operál meg elvileg, ez nem zavarja az osztály működését. egyébként ez magyar sajátosság, hogy főleg a felső réteg végez komolyabb beavatkozásokat. a komolyabb baj, ha azok száma csökken akik a kulimunkát végzik. annak ellenére, hogy alacsony az orvosszám mutass egy klinikát aminek nincs professzora, docense, adjunktusa stb, ezek a helyek be vannak töltve, annak a valószínűsége, hogy ezekről a helyekről elmegy valaki kicsi, de volt rá példa :D
  a műtétek és beavatkozások egy része nem feltétlenül eszközfüggő, tehát simán belefér több is. a kritikus eszközöket pedig úgy éri meg megvenni vagy lízingelni ha azok éjjel nappal futnak, hogy bejöjjön az áruk, ezt a TVK nem teszi lehetővé, csak a magán beteg
  99. Zoan 2012.01.01. 20:00
  ennek oka belső probléma, nem etikus kitárgyalni, ha kell van még kapacitás hidd el”
 • 103. la-za 2012. január 01. 22:19
  „91. nemecsekerno_007 2012.01.01. 18:34

  Amit írsz igaz, de mint mondtam ez legkevésbé a rezidensek bűne. Másrészt viszont ha versenyhelyzet van, akkor mi a gondod a rezidensek lépésével? Oda mennek, ahol többet kapnak......”
 • 102. wtoni 2012. január 01. 22:16
  „Elnézést - szinte - mindenkitől, a stílusért, nem akartam már hozzászólni, mert úgy éreztem, sokan elmomdták már a lényeget, fölösleges szaporítabi a szót, de e mellett nem tudtam elmenni

  71. ValakiaSOKKözül 2012.01.01. 09:19
  "Na kisbarátom....nem haragszom az orvosokra, de azért ne legyetek már elszállva magatoktól. Én még nem láttam csóró orvost, de siránkozót annál többet. Amíg ti az iskolapadban és a rendszeres egyetemi bulikon a seggeteket meresztitek, addig a másik dolgozik, hogy az adójából világítsanak, fűtsenek rátok, mellesleg fent tudják tartani a kiszolgáló intézményt takarítóstúl, karbantartostúl, tanárostúl....."

  Akkor hát figyelj, "kisbaráton" - bár aki így szólít meg bárkit is, nemigen tekinteném barátnak
  1. Nem vagyok elszállva magamtól, sőt szerintem a legtöbben nem vagyunk, pláne nem a rezidensek, akikről szó van. Személy szerint nem tartom mgam többre egy jó villanyszerlőnél, vagy autószerelőnél, ha rájuk vn szükségem, hozzájuk fordulok. És vica versa. De ugyan, nézz már körül, hogy egy jó mesterember mennyiiért dolgozik?? És ha Ő kimegy külföldre, mert ott persze Ő is jobban keres, rajta miért nem kéri számos senki a képzés költségét??
  2. Én már láttam csóró orvost, még ha nem is hiszed, nem kell tovább ragozni azt hiszem, a "csóró"-ság alatt azért nyilvánnnm azt értem, hogy nem tudok parizert venni, nem vagyok álszent
  3. Tudod, kisbarátom, az orvos azért "mereszti a seggét" évekig az iskolapadban - persze kizárólag a Te adódból, véletlenül sem ugyanúgy a szüleiéből - hogy amikor neked vakbélgyulladásod, infarktusod lesz vagy eltörik a lábad, akkor meggyógyítson (nem kívánom egyiket sem)
  4. Igen, jártunk egyetemi bulikra, képzeld, a saját pénzünkből fizettük a belépőt, sőt az italt se a Te adódból fedeztük. Pont, mint mikor Te mégy szórakozni
  5. Sehol szó nem esett ilyesmiről, amit írsz,, hogy "gyenge orvos azt mondja, hogy " a gyenge orvos ha több pénzt kap , akkor jobban tud dolgozni???"
  6. A gyenge és tehetségtelen orvos tényleg nem kell külföldre sem, de aki nem az, az majd szépen elhúz, amint teheti, ha csak egy módja van rá. És akkor marad Neked, "kisbarátom" otthon a gyenge és tehetségtelen, vagy az a 10-15 százaléknyi fejes, aki tényleg gusztustalanul sokat keres parából, egy részük meg biztosan tényleg el is kéri (ezt én is elítélem, képzeld). És ha majd eddig fajul a helyzet, akkor tényleg nem kívánom, hogy vakbélgyulladásod legyen!

  Üdv, és BÚÉK Mindenkinek, bár olvastam ma egy cikk kapcsán ennek egy aktuálisabb módosítását is”
 • 101. dokmed 2012. január 01. 20:47
  „99. Zoan 2012.01.01. 20:00
  Igen, mert a TB jóval áron finanszírozza a beavatkozások 99%- át.
  A külföldi fizetős betegtől meg még gondolom szerény hasznot is zsebrevágnak.
  Kivéva a sürgős életmentő beavatkozás.
  Szegedre a sok román meg szerb maffiózó jár főleg- úgyhogy el lehet képzelni, náluk milyen az EÜ...
  2) Miért finanszírozza áron alul a TB:
  mert kevés a járulékfizető- és sok az ingyenélő.
  De erről nem az orvos tehet, úgyhogy nem őket kell szidni.”
 • 100. TELSTAR 2012. január 01. 20:01
  „Naó, látom kénytelen vagyok dedós szintre lemenni.

  1. A magyar orvosok/rezidensek halmozott nemneztközi piackészséggel bírnak.
  2. Ergó: ha kivándorolnak (és erre TÖRVÉNYES lehetőségük között minden adottságuk megvan) pár éven belül ÖSSZEOMLIK a hazai egészségügy, hiába akar most a hatalom kivezénylésel, stb. az erejét fitogtatni.
  3. Mivel ez a fenyegetettség reális, a 24. órában van a kormány, hogy az orvostrársadalommal megyegyezzen.ű

  Minden más csak fingreszelés.

  Vágjátok, ugye?

  BUÉK”
 • 99. Zoan 2012. január 01. 20:00
  „97. dokmed 2012.01.01. 19:28
  Akkor viszont ValakiaSOKKözül hozzászólása megállja a helyét, vagyis a külföldi fizetős beteg a magyar elől veszi el a kapacitást, vagy nem? Adamantium példájával élve van 3 esztergapad, viszont csak 1 esztergályos van, vagyis hiába jön mari néni, hogy esztergáljanak neki valamit, ha nincs rá esztergályos, alapanyag és egyéb eszköz. Ha viszont a meghatározott kvóta felett végzik el a fizetős műtéteket, akkor kell lennie plusz orvos, eszköz, ágy kapacitásnak. Ha az anyagköltséget fedezi is a fizetős beteg által hozott pénz, attól még plusz orvos nem lesz aki azt elvégezze.Itt azért érzek egy kis ellentmondást.”
 • 98. Zoan 2012. január 01. 19:43
  „93. adamantium 2012.01.01. 18:43
  Abban egyetértünk, hogy a magyar egészségügy helyzete katasztrofális és nem látszik az alagút vége. Éppen ezért megyek magánklinikára, szerencsére megtehetem, de nem tartom "fair"-nek, hogy kétszer fizessek az ellátásért. Fizessem a TB-t, de ha valami bajom van akkor megint fizethetek a megfelelő színvonalú ellátásért, hogy ne kelljen hónapokat várjak egy vizsgálatra, ne adj isten egy műtétre. Persze a sürgősségi ellátást a magánrendelések nem tudják kiváltani. Abban viszont nem értünk egyet, hogy a tömeges felmondással való fenyegetőzés lenne a megoldás. A mostani helyzetben a fél ország megtehetné ezt, és mindenki nyomós okkal tenné, a következményekbe bele sem merek gondolni.
  A szakmám szerencsére olyan, hogy rengeteg lehetőség van külföldi munkavállalásra, a PhD. után meg is próbáltam, de nekem hosszú távon nem ment, hiába kerestem többet, mint itthon. Végig idegennek éreztem magam, sohasem fogadtak be igazán az emberek, és ugyan ez volt a helyzet a többi külföldi kollégával. Ezért írtam azt, hogy nem gondolom azt, hogy a 2500 orvos közül ezt mindenki komolyan gondolta.”
 • 97. dokmed 2012. január 01. 19:28
  „95. Zoan 2012.01.01. 18:48
  Már nincs elég orvos és a műtétekhez eszköz, műtősnő, asszisztens és nem utsósorban anagy műtétekhez- ramaty állapotú betegekhez- intenzív osztályos ágy is kell.
  Mert nem úgy van az, hogy megoperálnak, aztán minden OK. Ha valaki szív/ tüdőbeteg nagy valószínűséggel egy közepes műtét után is intenzív osztályos kezelésre szorul.
  Ugye mint tudjuk aneszt/ intenzívesből meg nagyon nagy hiány van- és ők lépnek le a legnagyobb számban.
  Másrészt Magyarországon a közhiedelemmel ellentétben kevés kórházi ágy van és az is lepukkant körülmények közt.”
 • 96. ValakiaSOKKözül 2012. január 01. 19:13
  „bocs mindenkinek...

  úgy látszik a sajtószabadság utolért, s nem jelentetik meg a hozzászólásom...

  Kedves adminisztrátor: talán érdekeket sértek a tényszerű véleményemmel????

  köszönöm DM”
 • 95. Zoan 2012. január 01. 18:48
  „87. adamantium 2012.01.01. 15:30
  Nem kötözködni akarok, csak egy kérdés: A műtéteket orvosok végzik, amiből hiány van. Az osztály kapacitása 3X, tehát háromszor annyi műtétet tudna végezni, mint amennyit kifizetnek. Ehhez honnan van orvos? Ha az osztály az alapvető ellátást és az 1x műtétet is éppencsak el tudja végezni, akkor honnan van orvos 3-szor annyi műtéthez?”
 • 94. nemecsekerno_007 2012. január 01. 18:45
  „89. macs 2012.01.01. 16:52

  Nosza rajta! Legyenek fizetősek a rendszerek és legyen verseny, valamint a szolgáltatás minősége jelenjen meg a bérezésben. Egyből más lenne színvonal. Vannak néhányan - sajnos a kisebbség - akik már 10-15 éve így dolgoznak, önképzésre, fejlődésre van szükségük, nem a fizetésemelés miatt hanem azért, hogy egyáltalán ne rúgják ki őket. Ők kénytelenek voltak megtanulni a nyugati munkamorált. Biztos emlékszel, hogy az új munkatörvénykönve szerint ki lehet rúgni köztisztviselőt meg közalkalmazottat rossz munkavégzés miatt. Ezen is volt felháborodás, pedig vannak akik így dolgoznak 10-15 éve. Persze, hogy ki lehet rúgni azt aki hátráltatja a többit, mert a piac nem olyan elnéző mint az állam. "Isten hozott nálunk öcsém, ez a való világ" : )”
 • 93. adamantium 2012. január 01. 18:43
  „90. Zoan 2012.01.01. 18:03
  minden szakmának vannak sztrájkolási lehetőségei és nyilván azokat veti be amelyek a legjobban érintik a lakosság legnagyobb rétegét. pl a vasutasok ha beszüntetik a munkát az sokkal ütősebb mintha este a szabadidejükben kivonulnának transzparensekkel a parlament elé. vagy nem? az orvosi munkakör sajátossága, hogy minden körülmények közt biztosítani kell a sürgősségi ellátást, tehát teljes munkabeszüntetés ilyen formán nincs. az egyedüli lehetőség a munkabeszüntetésre a felmondás. a 2500 felmondó jelentős része szakorvos vagy főorvos, vannak osztályok amik en block felmondanak. a mozgalom a rezidensektől indult ki mert ők vannak a legrosszabb helyzetben: legkevesebb fizetés, legkevesebb para, és legkevesebb oktatás, röghözkötés veszélye, de ez nem azt jelenti, hogy csak rezidensek mondanak fel. annak ellenére, hogy a rezidensek elvesztése is nagy érvágás lenne, mert ők az igáslovak: ők ambulálnak, ők csinálják az osztályos munkát, ők adminisztrálnak, ők asszisztálnak stb és havi akár 10-15 öt is ügyelnek, vagy mégtöbbet (annakidején volt egy kollégám, aki 3 munkahelyen 18 at ügyelt egy hónapban, senkit nem zavart). ehhez képest németország, svédország, anglia, írország stb alig várja az orvosokat és milliós fizetésért feleannyi munkaidőben.
  és igen én is elmentem külföldre, már régebben, nem azért mert rosszul kerestem, hanem azért mert nem volt kilátás, a beteg azt hitte, hogy akkor most megvett kilóra, éjfélkor telefonált, hogy akkor most baja van és nagyon szeretné ha megnézném és így tovább. most pontosan tudom, hogy mennyit dolgozom, és pontosan tudom, hogy nyugodt körülmények közt forintban 7 számjegyű összeg jön a bankszámlámra. a szakrendelésen mindenkire tudok nyegyedórát szánni, egy félórát egy műtéti felvilágosításra és ügyelet után percre pontosan hazamegyek. ha adminisztrálni van kedvem akkor meg ott a diktafon, van titkárnő elég.
  ami engem zavar, hogy az emberek nem fogják fel, hogy már késő, ez a 2500 ember ha elmegy csak beteljesíti a folyamatot ami már 10 éve menthetetlenül a katasztrófa felé sodorja a magyar egészségügyet, és innen nagyon komoly pénzzel lehet csak visszafordulni. a jelenlegi 300 ezres nettó követelés komoly reformok és új orvosi egyetemek nélkül csak kitolná a katasztrófa időpontját pár évvel”
 • 92. nemecsekerno_007 2012. január 01. 18:40
  „87. adamantium 2012.01.01. 15:30

  "érdeklődd meg mennyit fizet egy külföldi állampolgár egy műtétért és mennyit fizet a TB ugyanazért."

  és ettől az olcsóbb v. csak úgy csinálunk mintha az lenne? azért fizet kevesebbet, mert 1 fizető kb. 3 helyett fizet. A nyugdíjrendszer ugyanez. Szerinted meddig finanszírozhatóak az ilyen rendszerek? Én nem értem miért olyan nehéz ezt felfogni. Óvatos becslések szerint 80-100 Milliárd Ft évente a paraszolvencia. Adómentesen. Ennek kb. 80%-át az orvosok 20%-a teszi el. Ilyen viszonyok mellett szerinted milyen társadalmi támogatottsága van annak, hogy több bért követelnek a rezidensek és az orvosok. Ismerve azt, hogy milyen a szolgáltatás minősége?! Nem kereshetnek még feleannyit se mind nyugati kollégáik, mert a rendszerünk pazarolja a pénzt, illetve a gazdaságunk teljesítőképessége fényévekre van a nyugati országokétól.”
 • 91. nemecsekerno_007 2012. január 01. 18:34
  „85. la-za 2012.01.01. 15:25

  Azért szabják meg, mert van aki nem fizet eü. hozzájárulást, sok ugyanis az eltartott és őket egy nagyon szűk réteg - sokkal szűkebb mint azt a többség el képes fogadni - sponzorálja (mondjuk így). Nagyon nehéz felfogni, hogy hiába bűvészkedünk az újraelosztással, attól nem lesz több pénz. Pont az egyenlő teherviselés és szolidaritás nincs meg ebben a rendszerben (se) Fel kéne már ébredni, mert szocializmusnak vége. Helyette piaci verseny van és szolidaritás kell mellé. Csak vannak olyan emberek akikenk a piaci verseny kimaradt az életéből. Aki meg 10-15 éve versenyhelyzetben dolgozik, annak már kissé elege van a demagógiából meg a szolgáltatás szinvonalából és abból, hogy fizet és kussol.”
 • 90. Zoan 2012. január 01. 18:03
  „Azt azért nem mondanám magamról, hogy a múlt rendszer dinoszaurusza vagyok, hiszen a rendszerváltás idején kezdtem az általános iskolát... Annak ellenére, hogy finoman szólva is retardáltnak nézel igenis felfogom, hogy mekkora a gond, de nem a rezidensek lépését tartom a megfelelő megoldásnak. Zsaroljuk meg az embereket... Ez azért nem hiszem, hogy javítaná a megítélésüket... Azzal pedig végképp nem értek egyet, hogy miattam (és a hozzám hasonlók miatt) omlott volna össze az egészségügy, nem is értem ezt hogyan gondolod, de hát szellemi fogyatékos vagyok. Most írhatnám azt is, hogy a rezidensek akarnak elmenni, nem? Ahogyan már korábbi hozzászólásaimban is írtam, én csak megfelelő hozzáállást várok el egy orvostól, és aki így tesz, annak megfelelő bérezést kívánok. A rezidensek lépése ezzel nem összeegyeztethető. E mellett kíváncsi lennék, hogy a felmondani szándékozók közül valójában hány gondolja komolyan, hogy külföldre megy? Nem olyan könnyű ám itthon hagyni mindent, új életet kezdeni egy teljesen idegen környezetben (te sem mentél külföldre dolgozni, pedig megtehetnéd).
  Amit nagyon szomorúnak tartok az az, hogy egy magát orvosnak tartó ember ilyen stílusban ír hozzászólásokat. Remélem ezt nem sok ember olvassa, a hozzászólásaid igencsak rombolják az orvosokról kialakított képet. Aki kritikát fogalmaz ellened, vagy nem ért egyet veled az szellemi szegény, nevetséges buta és ostoba. Ez még nem is lenne baj, de a stílus, ahogyan ezt leírod az borzasztó.”
 • 89. macs 2012. január 01. 16:52
  „79. nemecsekerno_007,
  Te egy nagyon apró dolgoról feledkezel meg, arról, hogy akik az államtól kapják a fizetésüket, azok az állam által nyújtott szolgáltatást biztosítják számodra, számunkra. Ők nem termelnek, ez tény, nem állítanak elő semmi kézzelfoghatot, csupán tanítják a csemetéinket, gyógyítanak minket, megoldják a peres ügyeinket, stb.
  Egyébként szerintem van egy nagyon egyszerű megoldás. Minden szolgáltatást, amit az állam nyújt és az ott dolgozókat fizeti, fizetőssé kell tenni. Fizetős iskola, fizetős - nem paraszolvenciával - egészségügy, költségalapú közlekedés. Folytassam?”
 • 88. nemecsekerno_007 2012. január 01. 15:36
  „81. TELSTAR 2012.01.01. 15:04

  Mindegy, nem akarod felfogni. : (”
 • 87. adamantium 2012. január 01. 15:30
  „80. nemecsekerno_007 2012.01.01. 15:01
  az orvosi szakmák nagy része negatív finanszírozású a rossz HBCs pontszámok miatt, ezért a szakmák 90% át soha senki nem fogja privatizálni úgy, hogy a beteg ne kelljen jelentősen hozzáfizessen. érdeklődd meg mennyit fizet egy külföldi állampolgár egy műtétért és mennyit fizet a TB ugyanazért. a különbséget minimum ki kellene fizesd
  82. ValakiaSOKKözül 2012.01.01. 15:07
  mondtam én, hogy kár megszólalj, mert egyre nevetségesebb vagy. értsd meg van egy teljesítmény-volumen-korlát, nem a múlt héten találták ki, hanem sok évvel ezelőtt. ez azt jelenti, hogy állam bácsi megszabja, hogy X műtétet szabad végezni, ha többet végzel akkor az X fölötti műtéteket nem fizetik ki. ebből adódik a várólista. na, ha most az osztály 3X műtétet tudna elvégezni egy hónap alatt, ez azt jelenti, hogy a kapacitás kétharmada kihasználatlan - eddig érthető?
  a kapitalizmus lényege, hogy ha egy munkafolyamat pénzt hoz akkor érdemes belőle minél többet végezni, legalábbis annyit amennyit a piac meg tud venni. ennek következtében végeznek soron kívül műtéteket olyanoknak akik hajlandók kifizetni, ezeket a TVK feletti kapacitásból oldja meg a klinika, tehát az első X be lévő állami finanszírozású beteg emiatt semmiben hátrányt nem szenved.
  mondok neked egy hasonlatot, a megboldogult tervgazdaságban volt 3 esztergapadod, ehhez 3 esztergályosod, de a TSz nem vett át tőled csak annyi árut amit elvileg 1 esztergapadon is meg tudtál termelni, tehát lényegében 2 esztergapad hiába volt, mert nem volt kihasználva. ekkor jött mari nénje és aszondta, hogy kellene neki is egy eszköz amit ő jó pénzen megvenne tőled ha kiesztergálod. munkaeszközöd volt hozzá, munkásod volt hozzá, profitot hozott (jobbat is mint a TSz). na most akkor jön a kommunista ember (te és az itt hozzászólók), hogy nem ez nem igazságos, álljon csak kihasználatlanul a 2 esztergapad és mari nénje várjon fél évet míg sorra kerül. a kapitalista meg azt mondaná (ha lenne ebben az országban), hogy persze, ha van rá kereslet akkor fusson a másik két gép is, az nekünk csak profit.
  na sikerült elég egyszerűen elmagyarázni, mert ennél egyszerűbben már nem igazán menne”
 • 86. dokmed 2012. január 01. 15:30
  „1000 szer leírtam már:
  Ma már a munka nagy része ÜGYELETben zajlik, du4- től reggel 8- ig.
  Ugye senki nem gondolja, hogy a részeg csövesek, alkeszek, bodzások, kisnyugdíjasok, szoc. otthonba bedugott magukra maradottak a sürgősségi ellátásért sorban perkálják a pénzeket???
  Aki minden nap otthonalvós melóban nyomja, annak fogalma sincs mi megy a nap nagyobb részében, ügyeletben.
  400 Ft- os órabérért kell a romasorra rohangálni, szoc. otthonokba, meg a "sürgős" 3 hónapos panaszokhoz, mert nem érnek rá délelőtt várni a kedves betegek, hanem du 3:50- kor már "lefoglalják" a kihívható ügyeletet- ami ugye a világ többségében nem is létezik, még ott sem, ahol több 100- 1000x ét költik egészségügyre, mint nálunk...”
105 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztette a felmondólevelek élesítését a rezidens szövetség

A Magyar Rezidens Szövetség úgy döntött, hogy átmenetileg három hónapra felfüggeszti a letétbe… Tovább olvasom