Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Áprilisra létrejöhet az IMF-egyezmény

Áprilisra valószínűleg megszületik az egyezség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy készenléti programról, és ez lehetővé teheti a magyar jegybanknak, hogy még az idén a szigorítási ciklus előtti szintre csökkentse alapkamatát - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint azonban a megállapodásnak legalább olyan fontos feltétele a bírói karral kapcsolatos kérdések rendezése, mint a jegybanktörvény ügyében kért módosítások végrehajtása.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének felzárkózó térségi elemzőstábja a hét elején Budapesten tett tájékozódó látogatást, és ennek során találkozott különböző magyar kormányintézmények és az MNB képviselőivel, magyar elemzőkkel, valamint "nemzetközi megfigyelőkkel".

Tapasztalataikról csütörtökön Londonban befektetőknek összeállított beszámolójukban a Morgan Stanley közgazdászai közölték: továbbra is arra számítanak, hogy áprilisig létrejön a megállapodás a valutaalappal és az EU-val. A ház erre a feltételezésre alapozva csökkentette MNB-kamatemelési előrejelzését, és most már azt valószínűsíti, hogy a magyar jegybank alapkamata a cég által eddig várt 7,50 százalék helyett a jelenlegi 7,00 százalékon tetőzik.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint ha a külső kockázatokat sikerül egy "méretes" - 15-20 milliárd eurós - elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodással kordában tartani, akkor az MNB 2012 végéig 6,00 százalékra csökkentheti vissza alapkamatát.

Ugyanezt más nagy londoni házak is jósolják.

A JP Morgan bankcsoport minapi helyzetértékelése szerint a rövid távú magyarországi kamatkilátásokat továbbra is erőteljesen az EU/IMF-tárgyalásokon elért haladás és a globális kockázatvállalási készség határozza meg. A cég londoni elemzői szerint azonban ha az euró forintárfolyama tartósan 300 forint alatt marad, akkor az MNB valószínűleg "nem fogja kényszerítve érezni magát" arra, hogy a mostani szintről tovább emelje alapkamatát, és ha a második negyedévben megszületik egy készenléti jellegű IMF/EU-megállapodás, az MNB a második negyedév végén vagy a harmadik negyedév elején hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához.

A JP Morgan londoni elemzői is azt jósolták, hogy ebben az esetben a magyar jegybanki alapkamat 2012 végére 6,00 százalékig süllyedhet vissza.

A Morgan Stanley londoni közgazdászai a budapesti látogatásról csütörtökön összeállított elemzésükben közölték: magyarországi látogatásuk előtt azt gondolták, hogy a jegybanktörvény - és különösen az MNB-elnök javadalmazásának, a monetáris tanácsi tagok számának és eskütételének, valamint a bank és a pénzügyi felügyelet összevonásának kérdése - a legfontosabb akadálya a hivatalos IMF/EU-tárgyalások megkezdésének.

A ház elemzőinek budapesti megbeszélései azonban felfedték, hogy az MNB-vel kapcsolatos ügyekben "meglehetősen könnyedén" kompromisszumra lehet jutni, azonban a bírói kar nyugdíjkorhatárának módosításával kapcsolatos felvetések ugyanilyen fontosak - áll a Morgan Stanley csütörtökön Londonban ismertetett beszámolójában.

A ház szerint egyelőre "nem világos", hogy ez utóbbi ügy miképpen lesz rendezve, és ebben "az EU sem adott egyértelmű útmutatást".

A Morgan Stanley londoni elemzői mindazonáltal azt jósolták, hogy amint a két fő kérdést sikerül megoldani, a megállapodás az EU-val és az IMF-fel "elérhető közelségbe" kerül.

A ház szakértői szerint a korábbi tapasztalatok alapján két-három hét elegendő lesz az egyezmény eléréséhez. "Az IMF már nagyon jól ismeri a magyarországi viszonyokat, így csak minimális előzetes vizsgálatra lesz szükség" - áll a Morgan Stanley csütörtöki elemzésében.

Ezzel azonban nem minden nagy citybeli ház ért egyet.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci elemzőinek legutóbbi előrejelzése szerint például június tűnik "ésszerűen" feltételezhető célhónapnak az új IMF/EU-megállapodás hatályba lépésére, figyelembe véve a kért törvénymódosítások végrehajtásához és a kiértékeléséhez szükséges időt.

A Morgan Stanley londoni közgazdászainak csütörtöki értékelése szerint azonban a tárgyalások megkezdésének két fő előfeltétele - vagyis a megegyezés az MNB-törvénnyel és a bírói kar nyugdíjkorhatárával kapcsolatos felvetések ügyében - valójában a tárgyalások sikeres befejezésének is a fő feltétele.

A cég elemzői szerint "egyértelműnek tűnik", hogy az IMF és az EU közül az unió lesz a keményebb tárgyalópartner. Mindemellett az IMF és az EU teljes mértékben összehangolta álláspontját, így egy IMF-megállapodás az unió támogatása nélkül a Morgan Stanley szakértői szerint "elképzelhetetlen".

A ház londoni elemzői közölték: szerintük az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer módosítása az IMF részéről nem lesz a megállapodás előfeltétele. A Morgan Stanley közgazdászai valószínűbbnek nevezték, hogy ez inkább "a gazdaságpolitikai tanácsadás kategóriájába" tartozik majd a tárgyalásokon.

A cég szerint mindazonáltal "bizonyos körülmények közepette" az IMF is kivonulhat a tárgyalásokról. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint meghiúsíthatja a megállapodást például a válságadók 2013 utáni esetleges meghosszabbítása.

A ház a csütörtöki elemzésben közölte, hogy összességében "hozzávetőleg kétharmados" esélyt lát az IMF/EU-megállapodás elérésére áprilisig, bár ez "valamivel alacsonyabb" valószínűségbecslés annál, amelyet a cég az elemzői stáb budapesti látogatása előtt érvényben tartott.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2012. február 03. 11:48
    „Ez a nap vicce. Fél év kell (de mihez is ) hozzá?”
  • 1. KamuNeni 2012. február 03. 10:00
    „Az alapkamatot mar most "vissza" kellene csokkenteni hogy jo indulatot mutassanak mert nem biztos hogy igy megkapjak a segilyt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szélsőséges időjárás felülírhatja az adatvédelmi szabályokat

Az állampolgárok életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély esetén az adatkezelő akkor is kezelheti az érintettek személyes adatait, ha ehhez még nem járultak hozzá. Tovább olvasom