Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Áradások Zalában

A Murán szerda reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget léptettek érvénybe.
Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Murán, emelkedett a Kerka és a Kebele vízszintje, a Principális-csatornán Nagykanizsánál helyi vízkár készültséget rendeltek el a tartósan magas vízszint miatt - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-vel. A katasztrófavédelem szervezésével nyúlgátakat építettek a Principálisnál Nagykanizsán.

Az újabb esők hatására a Murán a szlovéniai Radgonánál kedd estétől kismértékű vízszintemelkedés volt tapasztalható, a horvátországi Muraszerdahelynél kedd este tetőzött a folyó 414 centiméteren. Letenyénél tegnap folyamatosan áradt, Murakeresztúron kora délután megjelent a hullámtérben is a víz.

A Murán szerda reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget léptettek érvénybe. A védelmi szakaszon a zsilipeket szükség szerint lezárják, folyamatos a járőr- és figyelőszolgálat.

A hidrológus szakemberek számításai szerint szerdán az esti órákban valószínűleg 410 centiméter közelében tetőzik majd a Mura. Elhúzódó, lassú tetőzésre, majd ezt követően lassú apadásra kell számítani.

A keddi egész napos csapadék hatására a Kerkán és a Kebelén is növekedett a vízhozam, ezért a Kebele-patakon levonuló árhullám csökkentése érdekében továbbra is üzemel az árvíztározó. A Rédics-Zalaszombatfa közötti összekötő úton a vízátfolyások miatt a Magyar Közút sebességkorlátozó táblákat helyezett ki.

A Principális-csatorna vízgyűjtőjén az elmúlt három hétben mintegy 200 milliméter csapadék esett, ennek hatására a talaj rendkívül telítetté vált. A csatornán tartósan magas, 190 centiméter körüli vízállás alakult ki, de a hétfőn és kedden hullott újabb nagy mennyiség hatására szerda reggel hét órakor már 223 centiméter volt a vízállás.

A következő napokban további lassú vízszintemelkedésre lehet még számítani, a hét végére várhatóan 250 centiméterre emelkedik a víz szintje Nagykanizsánál.

A dél-zalai városban kedden helyi vízkár készültséget rendeltek el. Az önkormányzat védekezési munkáinak segítésére műszaki irányítót, szaktanácsadást biztosított a vízügyi igazgatóság.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról adott tájékoztatást, hogy a Principális fokozatosan emelkedő vízszintje miatt a csatorna nagykanizsai szakaszán, a Pivári utcánál kedden megelőzésként hetven méter hosszan kétsoros nyúlgátat építettek. Szerdán újabb háromszáz méter hosszan, ötven ember közreműködésével folytatták homokzsákokból a nyúlgát építését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: nevetséges Tarlós István és Lázár János színjátéka

Az LMP szerint a kormány Brüsszelre hárítja a felelősséget az uniós források ügyében. Tovább olvasom