Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Áradnak a folyók és a patakok Vasban

A Rába szentgotthárdi szakaszán szerda déltől elsőfokú készültséget rendeltek el.
Áradnak a folyók és a patakok Vas megyében, a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Több patak is kilépett a medréből, a megye több pontján is homokzsákokkal, szivattyúzással védekeznek - tájékoztatott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda délután.

Gaál Róbert megyei védelemvezető közölte: a Rába szentgotthárdi szakaszán szerda déltől elsőfokú készültséget rendeltek el. Hozzátette: az előző árvíz során megcsúszott a folyó bal parti töltése Szentgotthárdon, a mozi mellett, ezért a védműnek azt a részét fokozottan figyelik.

A folyó körmendi szakaszán délután szintén első fokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe, ott a csütörtök déli tetőzésig másodfokú készültségre is szükség lehet.

Körmenden a Hunyadi utcában a hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső okozott elöntéseket, a probléma megoldásához az önkormányzat a vízügyi igazgatóság műszaki segítségét kérte.

Az áradó Arany-patak miatt Bucsunál nyúlgátat építenek. Sé alatt a patak kilépett a medréből, Szombathely oladi városrészén elöntötte az Illés Labdarúgó Akadémia pályáját, és a Hermann Ottó Szakközépiskolához tartozó terület egy része is víz alá került - ismertette a védelemvezető. Az, hogy az Arany-patakon az árhullám magas, szinte telt mederrel vonul le, a szakember szerint ráirányítja a figyelmet a dozmati árvízvédelmi tározó mielőbbi megépítésének fontosságára.

A vízügyi igazgató arról is tájékoztatott, hogy a Sorok-patak és az úgynevezett Gally-árokban lefolyó víz ismét egybeért, ez Szombathelyen, a Petőfi-telepen újra elöntéseket okozott, de most a szeptemberi tapasztalatok felhasználásával hatékonyabban zajlik a védekezés. Szeptemberben egy lakópark több házába tört be a domboldalról lezúduló víz, és elvezető csatornák hiányában rövid időre két utca víz alá került.

Szombathely közelében kilépett a medréből a Perint-patak is, de egyelőre csak mezőgazdasági területeket öntött el. Árad a Pinka-patak is, ennek mentén Felsőcsatártól Körmendig folyamatos figyelőszolgálatot tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőgös ül be Botka helyére a Parlamentben

Az MSZP-s Gőgös Zoltán áprilisban az országos listán a 44. helyen szerepelt. Tovább olvasom