Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Áradnak a folyók Vasban

Vas megye - Elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni vasárnap délután a Rába körmendi szakaszán; a Répcén, a Gyöngyösön és a Pinkán is jelentős árhullám vonul le az intenzív esőzés hatására - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.
A Rába vízgyűjtőjén 45-55 milliméternyi eső hullott, a Gyöngyös és a Répce vízgyűjtőjén pedig elérte a 60-70 millimétert is - tájékoztatott Nádor István igazgató.

A Rábán állandó figyelőszolgálatot tartanak, de jelentősebb fokozatot elérő árvízi eseményre nem számítanak - mondta.

Hozzáfűzte: a Répce Répcevisnél délben tetőzött, üzembe helyezték a góri árvíztározót, így a vizet sikerült visszatartani. Vízátfolyások miatt le kellett zárni a Bük és Acsád közötti alsórendű utat és hétfőn várhatóan sor kerül a Nagygeresd és Vasegerszeg közötti út lezárására is.

A heves esőzés hatására a Gyöngyös patakon bekövetkezett intenzív áradás a Rőti-völgyi vízmű kutakat elöntötte, Kőszegnél a Nemezgyár duzzasztó tábláit is meg kellett nyitni. A Gyöngyös Kőszegnél vasárnap reggel tetőzött 451 centiméterrel.

Nádor István hozzáfűzte: ez az árvíz már a befejezés előtt álló lukácsházi tározó zsilipjein keresztül folyt le.

Ez a vízmennyiség a tározó alatti medrekből még nem lépett ki, de Szombathelyen a Perint meder "látványosan" megtelt vízzel. Ha ennél nagyobb árhullám, víz érkezett volna, akkor a lukácsházi tározó a többlet vizet már vissza tudta volna tartani - mondta az igazgató.

Tájékoztatása szerint Pinka a déli órákban tetőzött Felsőcsatárnál. A legveszélyesebb helyzet szavai szerint Vaskeresztesen alakult ki. A településen a jelenlegit kevéssel meghaladó árvíz már kilépett volna a mederből, ezért itt feltétlenül szükség lenne árvízvédelmi töltés megépítésére - írta közleményében Nádor István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezés miatt vittek kórházba két embert

Budapest - Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt megfigyelésre kórházba szállítottak egy anyát és… Tovább olvasom