Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Áradnak a nagy magyarországi folyók

Árad a Duna és a Tisza. Az elmúlt hónapokban a Kárpátokban és az Alpokban is az átlagosnál jóval több hó esett, az enyhe időjárás és az eső miatt most ez a hómennyiség hirtelen olvadni kezdett.
A meteorológiai előrejelzés szerint a következő 24 órában is esni fog, vagyis tovább emelkedik a folyók vízszintje. A fővárosban ma estétől lezárják a budai alsó rakpart egy részét.

645 centiméter - ha a fővárosban a Duna vízállása eléri ezt a magasságot, akkor mindkét rakpartot le kell zárni. Ez az előrejelzések szerint a hétvégén be is következhet, mivel addigra akár a 700 centit is meghaladhatja a folyó vízszintje. A budai rakpart alacsonyabban fekvő részeit mindenesetre már ma este lezárják. A további intézkedések attól függenek, hogy mennyi eső esik az elkövetkező napokban a Duna vízgyüjtőin és milyen gyorsan olvad a hó.

A meteorológusok szerint lesz utánpótlás. A következő 24 órában valószínűleg mind a Kárpátokban, mind az Alpokban esni fog. A Tiszán, a Dunán és mellékfolyóikon már most számos helyen árvízvédelmi készültség van. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság sza kemberei azzal számolnak, hogy Nagybajcsnál harmadfokú, Komáromnál és Esztergomnál pedig másodfokú készültséget kell majd bevezetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó soproni kalaposmester

Egy eltűnőben levő szakma, a kalaposmesterség feltehetőleg utolsó művelője Horváth Péter. A… Tovább olvasom