Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Áram nélkül a dunaújvárosi élményfürdő

Lekapcsolták az áramot pénteken a dunaújvárosi élményfürdőben a tulajdonos CIB Bank kérésére; a fürdőt üzemeltető DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. (DVG ZRT.) ugyanakkor az áramszolgáltatás haladéktalan visszaállítása érdekében birtokvédelmi eljárást kezdeményez a CIB Property Zrt.-vel szemben - közölte Galambos Dénes, a DVG Zrt. jogi képviselője.
A közlemény szerint a DVG Zrt. a CIB Property Zrt.-vel szemben "a jogellenes magatartásából eredő károk megtérítése érdekében" megteszi a szükséges lépéseket.

Az áramszolgáltatás megszüntetése nemcsak az élményfürdőt, hanem a helyi Szent Pantaleon Kórháznak a fürdőépületben működő gyógyászati részlegeit is érinti, ahol pénteken már nem tudták megkezdeni a szakrendelést.

A kórház közleménye szerint az intézkedés tb-finanszírozott, területi ellátási kötelezettséggel bíró szakrendeléseket érint, s több hetes előjegyzéssel rendelkező betegek gyógykezelését hiúsítja meg.

Az ügy előzményéről Szabó József, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az élményfürdő próbaüzeme tavaly augusztusban zárult le, s most már lízingbe kellene adni a fürdőt.

Nem tisztázott azonban a lízingbeadás értéke, a 3,2 milliárd és 4,2 milliárd forint közötti összegről folyik a vita a lízingbeadó CIB és a városi önkormányzat között, s mindeddig nem sikerült megegyezni.

Szabó József álláspontja szerint a bank lépésének egyetlen magyarázható oka van: az, hogy nem sikerült Dunaújváros önkormányzatának megegyeznie a CIB Property Zrt.vel, mert eddig több száz milliós jogtalan követeléssel élt Dunaújváros felé.

A CIB Bank az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: célja, hogy megállapodás szülessen az ügyben, és kész a tárgyalások folytatására.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2006-ban a CIB Csoporthoz tartozó CIB Ingatlanlízing nyerte meg konzorciumban a közbeszerzési eljárást, amelyet Dunaújváros önkormányzatának vagyonkezelő cége, a DVG Zrt. írt ki élményfürdő létesítésére és lízingbevételére. A létesítmény tavaly nyáron megkapta a végleges használatbavételi engedélyt, de a CIB Csoportnak mindeddig nem sikerült érvényt szereznie a céggel, illetve közvetve az önkormányzattal kötött lízingszerződésnek, és elérnie, hogy a lízingbevevő elkezdje fizetni a lízingdíjakat - hangsúlyozza a CIB.

A közlemény rámutat: "a DVG Zrt. üzemeltetni kezdte a fürdőt, belépődíjat szedett, ugyanakkor a közműdíjakat nem fizette, ezzel is tetézve a CIB Csoport veszteségeit".

A CIB Csoport azt állítja, hogy a tárgyalásra és megegyezésre irányuló több mint egy éve tartó, többszöri kísérlete nem vezetett eredményre, ezért "tulajdonosként végül az áramszolgáltatás és ezzel együtt a fürdő működésének felfüggesztésére kényszerült további veszteségeinek minimalizálása érdekében".

A bankcsoport megfogalmazása szerint igyekezett elkerülni ezt a lépést, amelyről július végén levélben tájékoztatta a DVG Zrt. vezérigazgatóját és a város vezetőit. Ekkor kérte, hogy fogadják el végső ajánlatát, amely kizárólag a beruházás költségeit és annak kamatait tartalmazta, és amelyben eltekintett a felmerült többletköltségek érvényesítésétől, továbbá letétet kért a közüzemi díjak fizetésére. Mivel az ajánlatára elutasító választ kapott, a DVG Zrt. előzetes értesítése után kikapcsoltatta az áramot.

Olvasóink írták

 • 5. igazságkereső 2010. augusztus 28. 10:09
  „Igen,Szegeden is van hasonló eset, csak még ne m az élményfürdővel,hanem a méltán népszerű Virág Cukrászdával esett meg az eset.Itt is a CIB Bank tett keresztbe,úgy hogy ismerős a bank megállapodásra törekvő "olthatatlan" vágya! A véleményem az,hogy most már a kormánynak kellene itt "rendet vágni" a bankok között és akinek nem tetszik, szedje a puttonyát és menjen haza!”
 • 4. frakk 2010. augusztus 28. 08:21
  „"Európa legmagasabb" csúszdájában a szegedi élményben is lehetnek hasonló gondok. Az óriás szivattyúk itt sem járnak, mert akkor talán a kevés bevételt nem emészti fel a rezsi.”
 • 3. unknown 2010. augusztus 27. 22:47
  „jozko, ez valóban nagy élmény lehet. Villany nélkül, éccaka :-))))))))))))))”
 • 2. jozko 2010. augusztus 27. 22:39
  „Micsoda élmény lehet ott az esti fürdőzés-világítás nélkül!
  És hogy Szegeden mi lesz: meglátjuk!
  Már ha itt is le nem oltják a lámpát!”
 • 1. unknown 2010. augusztus 27. 22:17
  „Szűzmáriám! Ez nem egy csontváz, hanem egyenesen egy egész temető!!!!!!! Mi van itt, s Szegeden lehet-é ugyanez???????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vették komolyan a viharjelzést a Balatonon

Nem vették elég komolyan a másodfokú viharjelzést a Balatonon hajózók, pénteken késő délutántól… Tovább olvasom