Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Áramkimaradások egyre közelebb

Minimális az esélye annak, hogy vidékünkön olyan monstre áramszünet következzen be, mint amilyen az utóbbi időben több nyugat-európai országban és Amerikában nehezítette az ott élők mindennapjait, tudtuk meg az energiaszolgáltató vezetőjétől.
– Az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. nem lehet okozója olyan mértékű áramszüneteknek, mint amilyenek az elmúlt hetekben, hónapokban külföldön bekövetkeztek – nyilatkozta lapunknak Künszler Béla. A társaság ügyvezető igazgatója elmondta: az azokhoz hasonló, nagy területeket, sok fogyasztót érintő zavart teljesítményhiány, a hazai kapcsolati rendszer irányításának vagy az átvitelnek a problémája idézhetné elő. Ám ennek a szakember szerint minimális az esélye. Persze teljesen kizárni se lehet, mert véletlenek egybeesése elméletileg okozhat ilyen problémákat.

Magyarázata alapján az egész rendszert érintő – nem várt eseményből adódó – hiba kiterjedése lehetne oka lokális gondoknak. Azaz az elhárítás, a javítás se a regionális szolgáltatóra, az ÉDÁSZ-ra tartozna a rendszer adottságaiból adódóan, viszont a fontos helyek áramellátását pótgenerátorok beállításával tudná segíteni – derült ki Künszler tájékoztatásából.

A nyugat-európai sajtóban megjelent elemzésekre, miszerint a történtek jelzik, hogy sérülékenyek a túlfejlett társadalmak és az események visszavezethetőek a civilizáció fejlődése, az iparosodás és a városiasodás miatti egyre növekvő energiaigényre, annyit mondott, hogy azok részigazságok, hiszen általában több dolog egybeesése szükséges a váratlan zavarok bekövetkezéséhez. A külföldi áramkimaradásokról egyébként az ügyek konkrét ismerete nélkül nem akart véleményt alkotni.

Bénító áramszünetek

Augusztusban az Egyesült Államokban és Kanadában a becslések szerint 50 millióan maradtak áram nélkül. Nyár végén kábelszakadás miatt Helsinki ítéltetett egy órára mozdulatlanságra, pár órára Londonnak és környékének a közlekedése is megbénult és Ukrajna négy megyéje elsötétült. A Skandináv-félszigeten heves vihar miatt csaknem 2 millióan maradtak áram nélkül. Olaszország összes tartományát érintette egy műszaki hiba miatti áramkimaradás. Hétfőn este Nyugat-Csehország egy részén több tízezer lakos maradt áram nélkül.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A film nem pótolhatja a könyvet

Karda Beáta, a ma is népszerű táncdalénekes Győrött kezdte meg tanulmányait. A Gárdonyi-iskola… Tovább olvasom