Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Áramszünet magas áron

A hideg okozta üzemzavarok miatt korlátozták a nagyvárosok villamosenergia-ellátását hétfő reggel. A régióban sok család és ipari üzem maradt egy órán át áram nélkül.
Azok a családok, amelyek a reggeli órákban áram nélkül maradtak, legfeljebb csak mérgelődtek, hogy nem ég a villany, nem működik a fűtés és olvad a hűtőszekrény. A kellemetlenségek mellett a nagy áramfogyasztónak számító ipari üzemeket kár is érte, igaz, eltérő mértékben. A nap nagy vesztese a Hydro Alumínium Győr Kft. volt, amelynek 8–10 millió forintos veszteséget okozott az áramkimaradás.

A nagy győri cégek közül az Audi Hungaria Motor Kft. és a Rába rt. kimaradt a korlátozásból, a győri Grabo Kft.-nél éppen karbantartást végeztek, így viszonylag könnyen áthidalták a nehézségeket. Nem volt ilyen szerencsés a Hydro Alumínium Győr Kft.

„ Sajnos nem először fordul elő, hogy súlyos károkat okoz az áramkimaradás" – mondja némi keserűséggel dr. Havasi Ferenc ügyvezető igazgató, aki hozzáfűzi azt is, tavaly 68 millió forintjukba került a gyakori áramkimaradás. A vállalkozásnak az idei év sem indult jobban, az első gyorsmérleg szerint a tegnapi korlátozás 8–10 millió forintjukat vitt el.
„ A munkaóra-kiesés mellett az jelenti a legfőbb gondot, hogy a lehűlt alumíniumot le kell csapolni, majd utána a kazánokat és a hőtárolós tégelyeket újra kell melegíteni, s ha ezek megrepednek, dobhatjuk a szemétbe" – magyarázza dr. Havasi Ferenc, aki szerint a leállással együtt járó károk nagyrészt elkerülhetők lennének, ha legalább negyedórával az áramszünet előtt tudnának a problémáról.
Mivel azonban mindig csak utólag értesülnek az áramhiányról, szinte semmit sem tudnak tenni ellene. Pedig többször is konzultáltak az ÉDÁSZ szakembereivel a kivédés lehetőségeiről, a megoldást mégsem sikerült megtalálni. Dr. Havasi Ferenc úgy véli, a tőlük függetlenül fellépő problémák veszélyeztetik a konszernen belüli versenyképességüket. A Hydrónak hat országban van gyára, áramellátás szempontjából azonban a győri gyár a legrosszabb. „Még a mexikói áramszolgáltatás is megbízhatóbb, mint a magyar" – fogalmaz dr. Havasi Ferenc.

Az ÉDÁSZ a szolgáltatáskimaradásról

A Kisalföld szerkesztőségében már kora reggel érkeztek a jelzések az áramkimaradásról. Koroncó, Ikrény, Győrújbarát, Győrzámoly volt az első a listán, illetve a panasz, hogy az ÉDÁSZ ügyfélszolgálatát lehetetlen elérni. Sarkadi Ildikó tájékoztatási vezetőtől délelőtt sikerült megtudni, hogy a győri és környékbeli áramkimaradásokat a mátrai hőerőmű üzemkimaradása okozta. A lakossági áramszolgáltatás emiatt egyórányi időtartamra szünetelt a Szigetközben, Bábolnán, Mezőörsön, Péren, Écsen, Téten, Ménfőcsanakon is. A Hydro Alumínium – korábban VAW – cégnél az áramkimaradások okozta tavalyi károkkal kapcsolatban a tájékoztatási vezető nem tudott felvilágosítással szolgálni.
A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. a nagy hideggel magyarázta az áramkorlátozást. Emiatt tegnap 400 megawattal csökkentették az ország energiafogyasztását, így a túlterhelés megakadályozásával biztosították az energiarendszer egyensúlyát. A mátrai erőműben a gondot állítólag az okozta, hogy a nagy hidegben a szén kőkeménnyé fagyott. Más erőművekben a fűtőolaj megdermedt, és több berendezés működése is akadozott. Az országos korlátozás reggel 6.16 órától 8.10 óráig tartott.
(Álláspontunk a 4. oldalon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átütő sikerű Modigliani-kiállítás Párizsban

Negyedmillió látogató kereste fel január elejéig a tragikus sorsú Amadeo Modigliani befejezetlen… Tovább olvasom