Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Aranybányaügy: fel kell készülni a román döntésre

Még Románia EU-csatlakozása előtt, tehát idén pontos képet kell kapni arról, milyen jogorvoslati lehetőség van abban az esetben, ha a román kormány elfogadja a Verespatakra tervezett aranybánya környezeti hatástanulmányát és engedélyezi a kitermelést. Erről a magyar külügyi tárca főosztályvezetője beszélt szerdán Budapesten. A magyar kormány a novemberre tervezett budapesti magyar–román közös kormányülésen mindenképpen felveti a kérdést, emellett, tekintettel a határon átnyúló hatásokra, az Európai Bizottságnál is folyamatosan emlékeztet a kérdéskör fontosságára – közölte Gábor Zoltán, a Külügyminisztérium Európa-politikai főosztályának vezetője.

A budapesti környezetvédelmi tárca a Romániának múlt héten elküldött hivatalos véleményében nem javasolta elfogadásra a Verespatakra tervezett aranybánya környezeti hatástanulmányát, amelyet korábban a beruházó adott be a román környezetvédelmi minisztériumhoz. A magyar szakértők véleménye szerint a hatástanulmány téves alapkövetkeztetéseket tartalmaz, illetve alapvető hiányosságok miatt nem javasolható elfogadásra.
A kanadai–román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) bányavállalat, amely Verespatakon tervez ciántechnológiás aranykitermelést, felszámolás alatt áll, ezért a cégre január 1-jétől érdemben nem fognak vonatkozni az európai uniós környezetvédelmi jogszabályok. Mindazok a kötelezettségek, amelyek a környezetbiztonsági szempontok érvényesítésére, az esetleges környezeti katasztrófa esetén a megfelelő fellépésre vonatkoznak, a kormányzatra szállnak – közölte a Külügyminisztérium Európa-politikai főosztályának vezetője. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy győzelem

Labdarúgás Bonyhád–Fészek Csempebolt Győr Kunsziget 0–4 (0–3)

NB… Tovább olvasom