Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Arányos, méltányos és igazságos a hallgatói ösztöndíj

Téves az az állítás, amely szerint a tanulmányait abbahagyó állami (rész)ösztöndíjas hallgatónak az általa el nem végzett szak teljes képzési idejének kétszeresét kell hazai munkaviszonyban eltöltenie.
A hallgatóknak csak a ténylegesen megkapott támogatás arányában kell kötelezettséget vállalniuk a hazai munkaviszonyra - reagált az oktatási államtitkárság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben az oktatási hálózatok korábbi kezdeményezésére és a témában megjelent sajtóhírekre.

Az államtitkárság kiemelte: téves az az állítás, amely szerint a tanulmányait abbahagyó állami (rész)ösztöndíjas hallgatónak az általa el nem végzett szak teljes képzési idejének kétszeresét kell hazai munkaviszonyban eltöltenie, mint ahogyan az sem igaz, hogy akár egyetlen elvégzett félévet követően is a teljes képzési idő kétszeresét (például orvosi egyetemen a hatéves képzés alapján 12 évet) kellene ledolgozni.

A tanulmányok félbehagyása után a hallgató választhat, hogy vagy a számára folyósított ösztöndíj felét fizeti vissza az államnak, vagy a ténylegesen elvégzett félévek arányában dolgozza le hazai munkaviszony keretében - fejtették ki.

Utaltak arra, hogy a hallgatói szerződés szerint az a diák, aki - akár a megszabott határidő túllépése, akár tanulmányai félbehagyása miatt - nem szerzi meg az oklevelet, köteles az állam által részére folyósított ösztöndíj 50 százalékát visszafizetni. Ez alól mentesülhet, ha vállalja, hogy a ténylegesen elvégzett félévek idejének kétszeresét hazai munkaviszonyban tölti el.

Emlékeztettek továbbá arra is, hogy a hallgatói szerződés feltételei január óta ismertek, és azokról az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálata folyamatos tájékoztatást nyújt.

Kedden az oktatási hálózatok azt közölték az MTI-vel, hogy Szabó Mátéhoz, az alapvető jogok biztosához fordulnak az oktatási hálózatok a felsőoktatási hallgatói szerződések ügyében.

A Hálózat a Tanszabadságért, a Hallgatói Hálózat és az Oktatói Hálózat azt írta, a diplomások röghöz kötésének elvét már sokan bírálták korábban is, viszont a tanévkezdet előtti utolsó pillanatban megjelent hallgatói szerződés szövege újabb csapdákat állít a fiatalok elé. A szerződés 2. c pontja a képzési költség 50 százalékának visszafizetésére kötelezi azokat a diákokat is, akik a képzést abbahagyják, illetve meghatározott időn belül nem szereznek diplomát.

Utaltak arra, hogy a szabályozás szerint két esetben mentesülhet a tanulmányait abbahagyó diák az ösztöndíj visszafizetése alól. Egyfelől bizonyos tételesen felsorolt objektív körülmények (szülés, betegség, baleset) fennállása esetén, másfelől ha megfelelő ideig Magyarországon létesít munkaviszonyt. Az előírt munkaviszony időtartama azonban nem a ténylegesen elvégzett félévek számához, hanem az adott képzés teljes idejéhez igazodik, annak kétszerese - írták, hozzátéve: így az orvosi egyetemet egy félév után abbahagyó hallgatónak vagy 12 éves magyar munkaviszonyt kell felmutatnia, vagy félmillió forintot vissza kell fizetnie az államkasszába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyürk András: erősödik az ország tárgyalási pozíciója az energiapiacon

A tagállamok a jövőben több információt osztanak meg egymással az energiaellátás területén kötött… Tovább olvasom