Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Aranysakálok pusztítanak a somogyi erdőkben

Aranysakál pusztít a somogyi erdőkben. Az állat nagyon elszaporodott a térségben és tizedeli a vadállományt. Az aranysakál szürkésbarna színű, nagyobb a rókánál és rövidebb a farka.
A vadászok szerint lehet, hogy a ragadozók tartósan megtelepednek, mivel fő táplálékukból, a rágcsálókból sok van, természetes ellenségük viszont nincs.

Az aranysakálokat szinte alig lehet látni. A rókához hasonló állat éjszaka, falkába verődve vadászik. A somogyi erdő területén már megtizedelte a vadállományt.

"Nagyon sok kárt tesznek, a malacokat, az őzszaporulatot nagyon tizedelik, ahol megjelennek, az őzállomány megritkul" - mondta a Független Hírügynökségnek Lancz Tamás hivatásos vadász.

Az aranysakál az utóbbi időben szaporodott el, Horvátország és Szerbia felől jöttek át Magyarországra. A somogyi erdészet 11 ezer hektáros területén foltokban már mindenhol megjelentek. Az aranysakáloknak nincs természetes ellenségük, így csak a vadászok tudják útját állni elterjedésüknek. Eddig tíz példányt sikerült kilőniük, de ezeken kívül akár még több száz aranysakál is lehet a térségben. A vadászok attól tartanak, ha a sakálok nem találnak elegendő élelmet az erdőben, akkor bemerészkednek majd a lakott területekre is.

Olvasóink írták

  • 1. jq 2009. május 08. 07:41
    „Nahát, ki gondolta volna, a ragadozó ragadoz. Szegény vadászok, eleszik előlük a koncot :) Az aranysakál korábban őshonos volt nálunk, Toldy "toportyánférgei" is valószínűleg azok voltak, mondják az okosok. Az őzállomány ritkulásának a gazdák pl. biztosan örülnek, kevesebb a vadkár”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy 9 éves kisfiú Budapesten

Eltűnt egy 9 éves gyerek csütörtök délután Budapesten - tájékoztatta a Független Hírügynökséget… Tovább olvasom