Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Aránytalan választókerületek

Az Országgyűlés alkotmányos mulasztást követett el azzal, hogy nem rendezte törvényben az egyéni választókerületek beosztását.
Kattintson a képre >>
Feltűnő aránytalanságot talál az ember, ha végigböngészi, az egyes választókerületekben hány választópolgár járulhat az urnákhoz április 9-én. A legnépesebb körzetben, a Pest megyei érdiben 67.004-en szerepelnek a választói névjegyzékben, míg a legkisebben, a Somogy megyei dombóváriban mindössze 27.128-an. A különbség 2,47-szoros. Az ország 176 kerületéből 12-ben 35 ezren sem voksolhatnak, míg 10-ben 60 ezernél is többen.

Győr-Moson-Sopron megyében ha nem is ennyire, de azért szembetűnőek a különbségek. A legtöbb választó a Győr környékét felölelő 1. számú körzetben él (61.130), a legkevesebb (44.855) a kapuváriban. A megyeszékhely északi részén 51.595, déli részén 51.125, a mosonmagyaróvári kerületben 48.378, a csornaiban 45.559, a soproniban 51.833 ember kapott értesítőszelvényt.
Tóth Zoltán választási szakértő, az Országos Választási Iroda korábbi vezetője a Kisalföldnek elmondta:

„ Teljesen egyforma körzeteket nem lehetne létrehozni, de a mostaniaknál arányosabbakat igen. Ez szakmailag viszonylag egyszerűen megoldható feladat, politikailag azonban kemény dió."
Magyarázatképpen elmondta: a rendszerváltás óta eltelt tizenhat évben a pártok szavazóköri mélységig megismerték az ország választásföldrajzát, így pontosan tudják, hogy egy-egy település „átsorolásával" mennyit veszítenek, és mennyit nyernek riválisaik.

Tóth Zoltán emlékeztetett arra, hogy az 1989-es Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások végén a mostaninál hússzal kevesebb – és arányosabb – választókerületről született konszenzus, de a parlament elé került egy 176 körzetről szóló javaslat is. A választási törvényt végül enélkül fogadták el, s ezért szabályozza – amúgy konszenzussal meghozott – kormányrendelet a 176 választókerület lehatárolását. Az Alkotmánybíróság tavaly arra kötelezte az Országgyűlést, hogy 2005. december 31-ig törvényben rendezze a beosztást, ez azonban nem történt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom