Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Árcsökkenés a casco piacon

Ma átlagosan több mint harmadával kerül kevesebbe a casco, mint három évvel ezelőtt. A CLB Független Biztosítási Alkusz által működtetett biztositastipp.hu adatbázisából az is kiderül, hogy több mint tíz százalékkal kedvezőbb díjat érnek el azok, akik interneten keresztül kötik meg ezt a biztosítást.
A casco piac nagymértékű árcsökkenése alapvetően két okra vezethető vissza – mondja Bravik Attila, a CLB ügyviteli igazgatója. Egyrészt a casco díjainak összehasonlítását ugyanúgy megkönnyítették az interneten megtalálható díjkalkulátorok, mint a kötelező biztosításokét, ami elkerülhetetlenül árversenyt hozott. Másrészt tavaly a személygépkocsi-piac közel hat százalékkal csökkent, a szűkülés pedig a biztosítókat is árcsökkentésre, különféle kedvezmények adására ösztönözte.

Folytatódik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és a casco díjszínvonalának kiegyenlítődése. Tavaly a legnagyobb mértékben – több mint harmadával – az Uniqua Biztosító csökkentette díjait. A legnagyobb piaci szereplők közül a Generali tételei is 6 százalékkal lettek alacsonyabbak, miközben – az infláció felpörgése ellenére – nem emelt díjain sem az Allianz, sem pedig az Aegon. Az év folyamán további átlagdíj-csökkentésekre számít a piac, az egyes biztosítók a számukra legkedvezőbb szegmensekben akár nagyobb mértékű díjmérséklésre is rászánhatják magukat.

Újautó-szállítmány. Megjelentek a márkaspecifikus biztosítási konstrukciók. Fotó: Miskolczi Róbert
Újautó-szállítmány. Megjelentek a márkaspecifikus biztosítási konstrukciók.
Fotó: Miskolczi Róbert

A biztosítók különféle részszolgáltatásokkal és kedvezményekkel is operálnak. A részcasco biztosítások már korábban is divatosak voltak: a lopás-, illetve törésbiztosításnak nevezett konstrukciók főként 40-60 százalékkal kedvezőbb díjszintjeiknek köszönhetik népszerűségüket.

A piacról gyakorlatilag eltűntek az alapdíjas casco biztosítások. A kedvezmények a díjakon kívül speciális szolgáltatásokra is vonatkoznak: ilyenek például az önrészfelezős vagy a javíthatósági határértéket módosító konstrukciók.

CLB, 14 éve

A CLB 14 éve jelent meg a gépjármű-biztosítási piacon. Ma már 160 ezer élő biztosítási szerződést kezel, ez éves szinten 8 milliárd forint feletti biztosítási díjbevételt eredményez. A társaság hat éve fejleszti és használja saját munkájához azt a komplex biztosítási adatbázist, melynek egy része ma már az interneten mindenki számára hozzáférhető. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások és cascók már 2004 novembere óta elérhetők a társaság honlapján.

Az akciókat a biztosítók gyakran a kereskedésekkel együtt hirdetik meg. Ilyenkor a díjat a megállapodás szerinti időtartamra maga a kereskedő fizeti meg. Szintén az autószalonokkal történő együttműködés jele az egy-egy márkára kidolgozott speciális konstrukciók megjelenése is.

Egyre szélesebb körű a finanszírozókkal való együttműködés is: az úgynevezett integrált casco esetében az ügyfél a gépjárműhitel vagy -lízing törlesztőrészletébe építve fizeti a biztosítást. Az ügyfelek nagy része így a piacinál kedvezőbb feltételekkel jut cascóhoz, a biztosító ily módon is bővítheti ügyfélkörét, a finanszírozó pedig jelentősen csökkentheti a káreseményhez fűződő kockázatát. Hátránya ugyanakkor, hogy mellőzi a részletes adatokat – ügyfél életkora, gépjármű típusa stb. –, így vannak olyanok is, akik jobban járnának az egyedileg megkötött cascóval.

A különböző gépjármű-biztosítások között is kezdenek elmosódni a határok. Megjelentek a piacon olyan kötelező biztosítási konstrukciók, amelyek mellé kiegészítő szolgáltatásokat, extra fedezeteket is nyújtanak. Ezenkívül a korábban csak casco mellé köthető kiegészítő biztosításokat immár kgfb mellé is kínálják. Erre jó példa a lopás- vagy töréskár esetén a gépkocsi beszerzési árát is megtérítő vételár-biztosítás. Ez a más hibájából bekövetkezett totálkár esetén már havi ezer forintos díjért lehetővé teszi, hogy a tulajdonos az így kiegészített kártérítés összegéből ismét új autót vásárolhasson.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos bírságok a pénzintézeteknek

Sok a panasz a pénzügyi szervezetekre, a Gazdasági Versenyhivatal méretükhöz képest a legnagyobb… Tovább olvasom