Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Árnyékkormány alakításába kezdett a Jobbik

Árnyékkormány felállításába kezdett a Jobbik; elsőként az általuk a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élére szánt Pősze Lajost, a párt szakpolitikai igazgatóját mutatták be a nyilvánosságnak.
Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a minisztériumi struktúra kialakításánál a hatékonyság, a jól irányíthatóság és a szakmaiság volt a legfőbb szempontjuk. Mint mondta, a tárcák felállításánál igyekeztek megtalálni az "arany középutat", mivel egyaránt el szeretnék kerülni a széteső kormányzást eredményező decentralizáltságot, valamint a szakmai érdekeket maga alá gyűrő, túlzott politikai koncentrációt.

A Jobbik kormányra kerülése esetén tíz, többé-kevésbé ma is meglévő minisztérium felállítását tervezi, kiegészítve a struktúrát egy, a határon túli magyarok ügyével foglalkozó, illetve egy egyházügyi kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszterrel. Vona Gábor ismét megerősítette, hogy a Jobbik kormányzásra készül, ezért dolgoznak több ezren "hóban-sárban" is. A párt elnöke a közvélemény-kutatások alapján kételkedőknek azt üzente, hogy a Jobbikot a tavalyi EP-választások előtt is "jócskán alábecsülték", ezért azok gyaníthatóan most is "hamis képet" mutatnak, néhány esetben pedig szerinte a felmérések politikai manipulációja is feltételezhető. A demokrácia megcsúfolásának nevezte, hogy 60 nappal a választások előtt a parlament két nagyobb pártja sem programmal, sem lehetséges minisztereinek nevével nem állt még elő. A Jobbik ezzel szemben "nem árul zsákbamacskát", hanem "nyílt lapokkal" játszik - mondta Vona Gábor.

A Jobbik elnöke kifejtette: koncepciójuk szerint a MeH látná el a titkosszolgálatok irányítását, szemben a Fidesz sajtóban megjelent elképzeléseivel, amelyek a fegyveres szervek és a titkos szolgálatok összevonásáról szólnak. A tárcák között felállítanák az Önkormányzati és Igazságügyi Minisztériumot, a Gazdasági és Informatikai Minisztériumot, a Szociális Család- és Munkaügyi Minisztériumot, valamint a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot, amelynek a "reprezentatív feladatok" mellett minél több külföldi piacot is kellene szereznie a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar termékeinek. A Pénzügyminisztériumról leválasztanák a nemzeti vagyonkezelést, továbbá szükségesnek tartanak egy "viszonylag koncentrált" oktatási, kulturális, ifjúsági és sport ügyekkel foglalkozó minisztériumot is, amelynek célja a magyar nemzettudat helyreállítása lenne.

Vona Gábor szerint ugyanis a "nemzettudat szétverése" vezetett a jelenlegi "katasztrofális" gazdasági, közbiztonsági, közigazgatási helyzethez, illetve ez okolható a nyugdíjak, az egyetemek, és a kórházak rossz állapota miatt is. A párt a fentiek mellett megtartaná a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, valamint az Egészségügyi Minisztériumot. A jobbik kormányfőjelöltje megjegyezte: visszaállítanák a közigazgatási államtitkári tisztséget, a politikai államtitkárokat pedig miniszter-helyettesnek neveznék.

Vona Gábor az általuk a MeH élére szánt Pősze Lajosról azt mondta, hogy a Magyar Gárda megalakulása idején ismerték meg egymást, akkor alakult ki közöttük baráti viszony, a miniszterjelölt később személyes tanácsadója is lett és a Jobbik programjának megalakításában is "oroszlánrésze volt". Pősze Lajos azt emelte ki, hogy kormányzati munkájuk első számú meghatározója a "minőség és az igényesség" lenne, a MeH pedig a Jobbik által kívánt erős állam megteremtését segítené. Hozzátette: olyan kapcsolatrendszert szeretnének kiépíteni a társadalommal, amely a Jobbik kormányzati munkáját közelebb vinné a mindennapi élethez.

Olvasóink írták

 • 18. bsm 2010. február 15. 11:55
  „..árnyékkormány..árnyékszék..korlátot tegyenek,nehogy beleessenek..!”
 • 17. Logaritmus 2010. február 13. 19:04
  „Árnyékkormányt...minek?? Annyit sem fognak elérni, mint jobb időben az SZDSZ oszt´ az sem adott kormányfőt csak kapott pár miniszteri posztot.”
 • 16. Léni 2010. február 13. 15:13
  „Remélem megtanulta a Jobbik a Fidesztől, hogy milyennek kell lenni az ideális
  ellenzéknek! Jó szórakozást!”
 • 15. meki55 2010. február 13. 14:20
  „Tegnap Békéscsabán volt a JOBBIK 1180-an tapsoltak Vona Gábornak és társaságának Röhej!!!!!!!!!”
 • 14. .suhym. 2010. február 13. 12:05
  „Pősze Lajos...hmmm.....ismerős név.....hoppá, ő volt a Szerencsejáték főnöke egy időben...no comment”
 • 13. abdul66 2010. február 13. 10:56
  „12. jól van hülyegyerek, leülhetsz. Megkaptad már a havi lóvét, az agyament beírásaidért gazdáidtól? Ma 19-kor Jobbik nagygyűlés a Tisza Szállóban Vona Gáborral.”
 • 12. flexsnake 2010. február 13. 09:56
  „ezt hívják fitymaírigységnek :D cigányként zsidó névvel náci párttal nem sok esély van hogy az éjszakai ,,lopnimentem" hadműveleten kívül parlamentbe jussanak. Az sem javít a dolgokon hogy magánszemélyként előszeretettel látogatják szocialista nagybarátaikat. Az egész jobbik az mszp bábjátéka. Tele börtönviseltekkel.
  Azt mondja az öreg: nácinak akkor higgy ha tank kapál a sírján :D”
 • 11. rozator 2010. február 13. 07:55
  „Ez igen! Kinevezem a barátokat , oszt jónapot demokrácia!”
 • 10. Dinoso 2010. február 12. 18:04
  „Az egész politikai elitet jó lenne leváltani, de sajnos nem lehet. A végén úgy járunk, mint Ausztria, ahol kormányoldal és ellenzék előre leosztott minden poziciót, így bárki került kormányra, a másik nem esett ki a pixisből.”
 • 9. Johnson 2010. február 12. 17:12
  „moderálva”
 • 8. varadipal 2010. február 12. 16:25
  „5., Kár, hogy nem Angliában élsz. Ott minden autóban láthatsz jobbik kormányt.Igaz az is, hogy ott sem tűrik a rasszizmust, és lecsukják a nyilasokat, akiket ott neonáciknak hívnak.”
 • 7. toxi-2 2010. február 12. 15:49
  „Szebb jövőt!!!!!! --- jobbik nélkül!!! :))))))”
 • 6. Johnson 2010. február 12. 15:34
  „Árnyékkormány most van éppen, lásd hogyan lopták el az adótokból befizett dellát a békávé emberei, és még ez semmi, mik nem derülnek majd még fényre országosan, ha cumizni akartok akkor szavazzatok az emeszpére!”
 • 5. dblaci 2010. február 12. 15:18
  „Bárcsak már Jobbik kormány lenne. Az ellenkezője, mint a mostani tolvaj banda.”
 • 4. Huba 2010. február 12. 14:29
  „"A demokrácia megcsúfolásának nevezte, hogy 60 nappal a választások előtt a parlament két nagyobb pártja sem programmal, sem lehetséges minisztereinek nevével nem állt még elő."
  Hát persze! A szocik tudják, hogy nem lesznek kormányzati erő. A Fidesz pedig annyira biztos a győzelmében, hogy nem foglalkoznak a választópolgárok természetes igényével, miszerint tudni szeretnék,hogy mire adják a voksukat!
  Szebb Jövőt!”
 • 3. madártej 2010. február 12. 14:19
  „Jó firma ez a Pösze Lajos. Már az Antall-kormánya körül is ott buzgólkodott, nem ingyen persze.”
 • 2. nemecsekerno_007 2010. február 12. 14:05
  „"Ha ló nincs, jó az árnyék is."”
 • 1. xcbcr 2010. február 12. 13:42
  „Árnyékkormány fővárosa az árnyékszék?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

74-szer riasztották a tűzoltókat a havazás miatt

Összesen 74 riasztást kaptak a tűzoltók a havazás miatt az országban pénteken nulla órától délig -… Tovább olvasom