Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Ároktői banda: A KIM jár el a szökevények kiadatása ügyében

A hattagú banda az ügyészség szerint 2008-2009-ben gátlástalan módon tucatnyi alkalommal támadt rá éjjel otthonaikban 70-80 éves emberekre. A banda két tagja korábban megszökött a házi őrizetből, svájcban fogták el őket.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) kell intézkednie az ároktői banda múlt héten a házi őrizetből megszökött és Svájcban szerdán elfogott tagjainak kiadatása érdekében - derült ki tárca csütörtöki, az MTI megkeresésére elküldött, az európai és a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó tájékoztatójából.

Mint írták, a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény alapján ha egy külföldön tartózkodó ember ellen büntetőeljárást kell lefolytatni, - akivel szemben kiadatásnak van helye - a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot bocsát ki, és az iratokat megküldi a miniszternek.

Az esetleges elfogásról az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjának kell tájékoztatnia a KIM Nemzetközi Büntetőjogi és Strasbourgi Bírósági Képviseleti Főosztályát, amely kiadatásban központi hatóságként vesz részt.

A tájékoztató szerint más eljárás érvényes, ha uniós tagállamban, és más, ha az unión kívül fogják el a keresetteket. Az ároktói banda megszökött tagjait az unión kívül fogták el, így az európai kiadatási egyezmény alapján kiadatási kérelmet kell előterjesztenie az országnak. Az előterjesztésről a közigazgatásért és igazságügyért felelős miniszter dönt.

A kiadatási kérelmet - mellékletekkel, illetve megfelelő fordítással együtt - az elfogástól számított 18 napon belül meg kell küldeni az illetékes külföldi igazságügyi hatóságnak. Ezen határidő indokolt esetben 40 napra meghosszabbítható. A megkeresett igazságügyi hatóság döntésének meghozatalára nincsen megszabott határidő - olvasható a KIM tájékoztatásában.

A rendőrség a múlt szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az ároktői banda két tagja.

Október 10. - Egy svájci bérház lakásában fogták el az ároktői banda házi őrizetből megszökött két tagját szerdán kora este a helyi rendőrök - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön az MTI megkeresésére.

Kovács Viktória az elfogás körülményeiről még annyit közölt, hogy a két férfi nem tudott ellenállást tanúsítani. Azt, hogy miként menekültek el Magyarországról, még vizsgálja a rendőrség - tette hozzá.

Korábban írtuk:

Október 9. - Elfogták az ároktői banda házi őrizetből megszökött két tagját Svájcban szerda kora este - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján. A 26 éves R. Henrik és az 51 éves id. R. Elemér a házi őrizet szabályait megszegve pénteken ismeretlen helyre távozott ároktői lakásáról.

Elfogásuk érdekében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nemzetközi együttműködés lehetőségeit is igénybe vette, és a Svájci Szövetségi Rendőrség célkörözési egysége Oftringenben elfogta a két férfit - írta a rendőrség. Az ügyészség szerint a vádlottak 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadtak rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken.

Két idős ember belehalt sérüléseibe, és a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete. Az ároktői banda tagjainak ügyében lassan fél évtizede folyik a büntetőeljárás, ezen belül az elsőfokú büntetőper két éve. Perbeszédében az ügyész néhány hete öt vádlottnak javasolt tényleges életfogytiglant. A rendőrség szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az ároktői banda két tagja.

Ellenük fogolyszökés miatt indult eljárás. A házi őrizet elrendelésekor a bíróság még nem alkalmazhatta automatikusan a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé a használatát. Az ároktői üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség (LÜ) kezdeményezte május végén a jogszabály módosítását.

Fazekas Géza, az LÜ szóvivője az MTI megkeresésére kedden elmondta, az ügyészség javaslata az volt, hogy ha az első fokú ítélet előtt a terhelt előzetes letartóztatása a törvényben biztosított maximális időtartamot elérte, és emiatt házi őrizetbe kerül, ne legyen szükség a hozzájárulására ahhoz, hogy a mozgását technikai eszközzel ellenőrizzék.

A Belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a rendőrség sem szóbeli, sem írásbeli utasítást nem kapott a folyamatos őrzésre, így a házi őrizet általános szabályainak megfelelően járt el. Kiemelt veszélyességükre tekintettel ezt napi hétszer tették meg, figyelembe véve azt a jogszabályi korlátot, hogy a rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét.

Gulyás Gergely fideszes képviselő szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, az ároktői banda ügye miatt pártja kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekmények esetén ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának. Emellett 60, illetve 90 napban maximálnák a szakértői vélemények elkészítésének határidejét, és az előzetes letartóztatás bírói elutasítása esetén kötelezővé tennék a nyomkövető alkalmazását.

Az erről szóló törvénymódosító javaslatot két héten belül benyújtják. Az ároktői bűnbanda két tagjának szökése ügyében több párt is felszólalt. Bárándy Gergely és Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke meghallgatását.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt viszont határozatképtelen volt a parlament alkotmányügyi, valamint honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának ülése szerdán. A képviselők az OBH elnökét és a LÜ képviselőjét hallgatták volna meg. A meghiúsult ülés után Tóth Áron, az OBH elnöki kabinetjének vezetője újságíróknak azt mondta, hogy az ároktői ügyben a bíróság nem hibázott.

Október 5. - A 26 éves R. Henrik és az 51 éves id. R. Elemér a házi őrizet szabályait megszegve pénteken ismeretlen helyre távozott ároktői lakásáról. Elfogásuk érdekében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nemzetközi együttműködés lehetőségeit is igénybe vette, és a Svájci Szövetségi Rendőrség célkörözési egysége Oftringenben elfogta a két férfit - írta a rendőrség.

Az ügyészség szerint a vádlottak 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadtak rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, és a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

Az ároktői banda tagjainak ügyében lassan fél évtizede folyik a büntetőeljárás, ezen belül az elsőfokú büntetőper két éve. Perbeszédében az ügyész néhány hete öt vádlottnak javasolt tényleges életfogytiglant.
A rendőrség szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az ároktői banda két tagja. Ellenük fogolyszökés miatt indult eljárás.

A házi őrizet elrendelésekor a bíróság még nem alkalmazhatta automatikusan a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé a használatát. Az ároktői üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség (LÜ) kezdeményezte május végén a jogszabály módosítását. Fazekas Géza, az LÜ szóvivője az MTI megkeresésére kedden elmondta, az ügyészség javaslata az volt, hogy ha az első fokú ítélet előtt a terhelt előzetes letartóztatása a törvényben biztosított maximális időtartamot elérte, és emiatt házi őrizetbe kerül, ne legyen szükség a hozzájárulására ahhoz, hogy a mozgását technikai eszközzel ellenőrizzék.

A Belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a rendőrség sem szóbeli, sem írásbeli utasítást nem kapott a folyamatos őrzésre, így a házi őrizet általános szabályainak megfelelően járt el. Kiemelt veszélyességükre tekintettel ezt napi hétszer tették meg, figyelembe véve azt a jogszabályi korlátot, hogy a rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét.

Gulyás Gergely fideszes képviselő szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, az ároktői banda ügye miatt pártja kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekmények esetén ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának. Emellett 60, illetve 90 napban maximálnák a szakértői vélemények elkészítésének határidejét, és az előzetes letartóztatás bírói elutasítása esetén kötelezővé tennék a nyomkövető alkalmazását. Az erről szóló törvénymódosító javaslatot két héten belül benyújtják.

Az ároktői bűnbanda két tagjának szökése ügyében több párt is felszólalt. Bárándy Gergely és Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke meghallgatását. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt viszont határozatképtelen volt a parlament alkotmányügyi, valamint honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának ülése szerdán. A képviselők az OBH elnökét és a LÜ képviselőjét hallgatták volna meg. A meghiúsult ülés után Tóth Áron, az OBH elnöki kabinetjének vezetője újságíróknak azt mondta, hogy az ároktői ügyben a bíróság nem hibázott.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. xilinx 2013. október 11. 15:55
  „Ez idáig ok. Vagyis nem ok. De nézzük a dolog másik részét is:
  a "svájciak" közülhány ellen fog eljárás indulni többrendbeli hatósági eljárás akadályozása, fogolyszökésben való bűnrészesség miatt? Jónéhány pédány kiadatását lehetne még kérni...vajon meg fog történni?????”
 • 61. SP 2013. október 10. 17:28
  „Gratulálunk Pintérnek, az összes munkatársának.
  Rostásék következő lépése a lelépés előre kiszámítható volt. Bevált a dolog.

  A házi nyaralás helyett
  a börtönkosztra kellet váltaniuk. Ráfaragtak. De megérdemlik. Remélem mind oda kerül, aki kezet emel az idősre.

  4. csapás kellene. Az agyoncsapás.”
 • 60. queenmargareth1 2013. október 10. 17:13
  „55. majzik 2013.10.10. 08:06 a jobbik az egy nagy nulla.nem szabad hatalomra jutniuk.nem is fognak, mert az Mo vége.a fidesz is, de ha még kooperálnak...”
 • 59. NP1 2013. október 10. 14:07
  „56. gogol 2013.10.10. 08:39
  Persze ez nem így van, csak Pintér arrébb próbálják tolni a fekáliát!
  "6/2003. (IV. 4.) IM-BM együttes rendelet a házi őrizet végrehajtásáról"

  SP, ráérő
  Tényleg azt hiszitek, hogy ez a zsaruk zseniális munkája?
  Tényleg azt hiszitek, hogy ehhez vidáman asszisztált a két bűnöző?”
 • 58. ráérő 2013. október 10. 11:01
  „50. SP 2013.10.09. 22:00
  Tökéletes amit leirtál.
  Az elfogásukban biztosak voltak az első pillanattol..
  A biróság és rendőrség nagyon jó taktikával le nullázta a védelem eddigi munkáját.....”
 • 57. Qllancs 2013. október 10. 10:43
  „Kész röhej ami ebben az országban folyik ! Akkor amikor fiatalt 1 db Turórudi , v. 2 lányt bizsu nyaklánc ellopásáért, v. egy hete ..apa..fiu 6 db halat fogott ki a tóból ..és LETÖLTENDŐ 6 hónapot kapott !!! Börtönbe zárták őket !
  a gyilkosok, c. bűnözők ..min. 30 rendbeli vétség mellett is szabadon..otthon !
  Gyilkosság..kifosztás ...idősek bántalmazása ..stb HALÁL büntetés !!!”
 • 56. gogol 2013. október 10. 08:39
  „A Belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a rendőrség sem szóbeli, sem írásbeli utasítást nem kapott a folyamatos őrzésre, így a házi őrizet általános szabályainak megfelelően járt el. Kiemelt veszélyességükre tekintettel ezt napi hétszer tették meg, figyelembe véve azt a jogszabályi korlátot, hogy a rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét.

  ENNYI!!!!”
 • 55. majzik 2013. október 10. 08:06
  „Jobbik !

  Kasztrálná a sex örülteket !
  Rendőrség mellett cse4ndőrség !
  Halálbüntetés visszaállítása !”
 • 54. tol 2013. október 10. 06:35
  „nagyon fapados történet. Egyben szomorú.”
 • 53. bambulla 2013. október 10. 00:28
  „rohadjon rajtuk a lakat
  vagy elég lenne egy gödör is”
 • 52. Mike3 2013. október 10. 00:10
  „Restás Éphaisztosz és Restás Megatron. Szép csapat”
 • 51. StencilAtya 2013. október 09. 22:04
  „A jámbor romák csak dolgozni szerettek volna külföldön, szökésről szó sincs!”
 • 50. SP 2013. október 09. 22:00
  „Azért hagyták megszökni
  a gazembereket, hogy feloldható legyen a mostani patthelyzet. Van jogalap újra a dutyiba zárni.

  Lesz indok a törvénymódosításra, az előzetes meghosszabbítására.”
 • 49. Fatboy35 2013. október 09. 20:53
  „Jól gondolja meg mindenki kire szavaz 2014- ben ha jobb közbiztonságot szeretne és elege van a c.bűnözésből és a bűnpártoló törvénykezésből. Külföldi ismerőseim nem akarják elhinni ami itt történik,többször el kellett mondanom sajnos igaz amit a híradásokban hallanak.Hajrá Jobbik!”
 • 48. Roland1000 2013. október 09. 20:14
  „Az a lényeg, hogy megfogták őket. Ahhoz, hogy a svájciak lépjenek, ahhoz a magyar rendőröknek ki kellett adni a nemzetközi elfogatót... Hát, hamar ledobbantottak az országból, meg kell hagyni. Örülök, hogy megvannak!”
 • 47. Cillit_bang 2013. október 09. 20:09
  „Szerintem nagyon rossz országot választottak, pláne várost! Nem sikerült "beolvadni" a többi ember közé! Indiában ez tökéletesen ment volna, még álruha sem kellett volna. Kár, hogy nem jutottak odáig!!”
 • 46. zehn 2013. október 09. 19:03
  „Ezt is a svájci rendőröknek kellett megoldaniuk. Pintéréktől a földet is megkerülhették volna. Egyáltalán, elképesztő, hogy ilyen veszélyes alakokat így őriznek.. Illetve nem őriznek. Erre nyilván nincs apparátus. Fontosabb dolguk is van! Például, az hogy minél több pénzt sajtoljanak ki piti szabálytalankodó honfitársakból! Mert ezek az igazán elvetemültek.”
 • 45. queenmargareth1 2013. október 09. 18:34
  „na, hála!eszetekbe ne jusson házi őrizetet felajánlani nekik, vagy, ha igen, adjatok hozzá kulcsot.”
 • 44. Pirát 2013. október 09. 18:31
  „#41-es ! jó sok knédlit megzabálhattál, hogy ennyi eszed lett, de legalább ne osztogatnád, mert előbb-utóbb semennyi sem marad neked...”
 • 43. kritikuss 2013. október 06. 20:27
  „Kezd egyre durvább lenni ez az egész... Emberek!
  Ébresztöööö!
  Most hogy viszonyuljak a velem szembe jövö "tesókkal"?
  "RENDÖR"! Adj magyarázatot!”
62 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kannabiszt termelt a konyhakertjében a 63 éves nő

Paradicsom, paprika, kannabisz: konyhakert a valkói családi háznál. Tovább olvasom