Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ároktői banda: egymásra mutogatás után 3 életfogytiglan

Az elsőfokú ítélet szerint ketten soha többé nem bocsáthatók feltételes szabadságra, egy tettes pedig leghamarabb 30 év múlva.
Három életfogytiglan első fokon

Három életfogytiglant szabott ki idősek sérelmére elkövetett súlyos cselekmények miatt a hattagú ároktői banda ügyében első fokon a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

Az első és a harmadrendű vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra, a másodrendű vádlott pedig leghamarabb 30 év múlva, ha ez az ítélet emelkedik majd jogerőre.

A negyedrendű vádlott 8, az ötödrendű 20, a hatodrendű pedig 10 évet kapott.

A vádbeli több emberen elkövetett emberölés helyett csupán egyrendbeli emberölés kísérlete, továbbá számos rablás és más bűncselekmény miatt mondta ki egyes vádlottak bűnösségét a törvényszék, amely ugyanakkor számos vádbeli cselekmény, köztük halálos kimenetelű támadás esetében is kevesellte a bizonyítékokat, és felmentő rendelkezést hozott.

Az ügyész vádbeszédében öt tényleges életfogytiglant kért.

Egymást vádolták az utolsó szó jogán

Az utolsó szó jogán az idősek sérelmére elkövetett súlyos bűncselekmények miatt bíróság előtt álló ároktői banda két tagja egymást vádolta hazugsággal és a bűncselekmények elkövetésével a Fővárosi Törvényszéken hétfőn. A bíróság délután egy órára tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését.

A másodrendű vádlott, M. István - aki korábban már magára és társaira is terhelő vallomásokat tett - hétfőn arról is beszélt, hogy társai iskolázatlansága és italozása vezethetett a rendkívül brutális elkövetési módhoz. Azt mondta, hogy társai hamis vallomásokra próbálták rábírni, ennek érdekében meg is fenyegették a bv-intézetben, de még a bíróság folyosóján is.

"Megpróbáltak kitolni velem" - mondta társaira célozva, akik szerinte azért tettek vele kapcsolatban hamis vallomásokat, mert ő őszintén beszélt a történtekről a hatóságoknak. M. István - arra hivatkozva, hogy a banda többi tagja megpróbálta megfélemlíteni - azt kérte a bíróságtól: helyezzék át másik bv-intézetbe, és még a szállításnál is különítsék el társaitól.

Idősebb R. Elemér elsőrendű vádlott szerepét, a banda tagjaira gyakorolt hatását jellemezve pedig úgy fogalmazott: "ha azt mondta fejenállás, akkor fejenállás". Idősebb R. Elemér több fia is a vádlottak padjára került.

Az ároktői banda elsőfokú ítélethírdetése a Fővárosi Törvényszéken. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

"Soha életemben nem bántottam idős embereket, mindig is tiszteltem őket" - mondta M. István, aki nem tartja magát ártatlannak, de azt többször is hangsúlyozta, hogy be sem ment az idős sértettek otthonába. A másodrendű vádlott az eljárás során többször is beszélt a hatóságoknak arról, hogy ő sofőrként vett részt a cselekményekben, autóval vitte társait az egyes helyszínekre.

R. András ötödrendű vádlott azt hangoztatta az utolsó szó jogán, hogy ő csak két helyszínen volt "figyelő", és úgy tudta, lomtalanításhoz vagy vasat lopni mennek. Azt állította, hogy a másodrendű vádlott hazudik: valójában irányító szerepet töltött be a bűncselekmény-sorozatban, fenyegetéseket pedig nem kapott.

Mindkét vádlott méltányos ítéletet kért a bíróságtól.

A vád szerint az ároktői banda hat büntetett előéletű, jobbára családi kapcsolatban álló tagja 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt éjszaka, maszkban idős emberekre otthonukban. Ketten belehaltak a bántalmazásokba.

Az ügyész korábban a hat vádlott közül ötre nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, számos minősített rablás és más súlyos bűncselekmény miatt tényleges életfogytiglant kért. A védelem viszont felmentést vagy legalábbis az ügyészi indítványnál jóval enyhébb büntetést látna indokoltnak.

Most mind a hat vádlott előzetes letartóztatásban van, ám a fél évtizede húzódó eljárásban tavaly tavasszal többen előzetesből házi őrizetbe kerültek, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített, akkor még négyéves felső határa. Októberben két vádlott megszökött házi őrizetéből, de napokon belül kézre kerítették őket Svájcban, és ezután előzetes letartóztatásba kerültek.

Ősszel a parlament törvény módosított, hogy a kiemelkedően súlyos, elsősorban élet elleni bűncselekmények elkövetőinél ne legyen felső határa az előzetes letartóztatásnak.

Ma hirdetnek ítéletet első fokon

Az ároktői banda ügyében várhatóan ma hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Fővárosi Törvényszék.

A kora délutánra tervezett ítélethirdetés előtt még két vádlott szólhat az utolsó szó jogán.

A vád szerint a hat büntetett előéletű, jobbára szoros családi kapcsolatban álló férfi 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt éjszaka, maszkban idős emberekre otthonukban, súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze. A 70-80 éves sértettek a támadások után órákig vagy akár fél napig is megkötözve feküdtek, betömött szájjal fuldokolva, esetenként bordatöréssel, mire felfedezték és kiszabadították őket.

Az ároktői banda elsőfokú ítélethírdetése a Fővárosi Törvényszéken. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata is volt.

Több vádlottnak tavasszal megszűnt az előzetes letartóztatása. Házi őrizetüket rendelték el, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített akkor még négyéves felső határa. Az elhúzódó eljárás miatt parlamenti képviselők felvetésére nyáron vizsgálat indult, amely elsősorban a késlekedő szakértőket okolta.

Októberben két vádlott megszökött a házi őrizetéből, de napokon belül kézre kerítették őket Svájcban, ezután előzetes letartóztatásba kerültek. Mire pedig novemberben a törvény erejénél fogva újabb vádlott előzetes letartóztatása szűnt volna meg, a parlament módosította a szabályokat, így a kiemelkedően súlyos, elsősorban élet elleni bűncselekmények elkövetőinek esetében már nincs felső határa az előzetes letartóztatásnak. Most mind a hat vádlott előzetes letartóztatásban van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosogatógépbe bújt a rendőrök elől a trafikrabló

A 22 éves férfi karácsony előtt rabolt ki késsel fenyegetőzve egy trafikot a főváros XIII.… Tovább olvasom