Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Ároktői banda: minden vádlott előzetesben marad az elsőfokú ítéletig

A bíróság elutasította a hatodrendű vádlott házi őrizetbe helyezési kérelmét, miután az elmúlt héten lejárt az előzetes letartóztatásban tölthető négy év.
Valamennyi vádlott előzetes letartóztatásban marad az ároktői banda ügyében folyó büntetőper elsőfokú ítéletéig - így döntött a keddi tárgyalási napon a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság elutasította a hatodrendű vádlott házi őrizetbe helyezési kérelmét, miután az elmúlt héten lejárt az előzetes letartóztatásban töltött négy év. Az előzetes meghosszabbítását a múlt héten életbe lépett jogszabályváltozás teszi lehetővé.

A törvényszék a másod- illetve ötödrendű vádlott házi őrizetét az ügyészség indítványára előzetes letartóztatásra változtatta az elsőfokú ítélet december 19-i kihirdetéséig, tekintettel a megváltozott jogszabályra, illetve a várható súlyos ítéletre.

A döntés ellen valamennyi vádlott fellebbezett.

A per a genetikai szakértő meghallgatásával folytatódott. Az elsőrendű vádlott arra várt választ, hogy kimutatható-e még a DNS 8-10 hónappal a bűncselekmény elkövetése után is, hiszen az egyik bizonyíték csak ennyi idő után került elő. A szakértő szerint ez a bizonyítékot ért külső hatásoktól, így például az időjárástól függ. Elmondása szerint ugyanakkor már olyan is előfordult, hogy 10 év után sikerült egy DNS-mintát azonosítani.

A tárgyalás a perbeszédek kiegészítésével folytatódott, mert az ügyészség a harmadrendű vádlottal szemben kiterjesztette a vádat két további bűncselekményre. A férfit így már 11 rendbeli bűncselekménnyel vádolják. Az ügyész szerint így még megalapozottabban kérik a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, amelyet a vádlottnak fegyházban kellene letöltenie, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Az ügyész a perbeszéd kiegészítésében elmondta, hogy a vádlottak vallomásán kívül nincs olyan adat, ami a bizonyítékok meghamisítására utalna. Kétség sem fér a genetikai szakértő elfogulatlanságához és egyértelműen azonosították a szagnyomokat a sapkákon - közölte.

A tárgyaláson a védők is lehetőséget kaptak a perbeszéd kiegészítésére. Az elsőrendű vádlott védője szerint a bizonyítottság szintje nem éri el a megfelelő fokot. Emlékeztetett arra, hogy védencét 12 bűncselekménnyel vádolják, de egy esetben sem került elő a vádlott DNS mintája.

A harmadrendű vádlott védője kérdésesnek nevezte, hogy törvényes volt-e vádkiterjesztés. Álláspontja szerint pótvádiratot kellett volna benyújtani. Az ügyvéd védence felmentését kérte az újabb vádpontok, vagyis a Horton és a fővárosi Mogyoródi úton történt bűncselekmények alól.

A negyedrendű vádlott védője szerint drámai tévedések sorozata, hogy védence a vádlottak padján ül, hiszen tőle származó DNS és szagminták sem kerültek elő. Az ügyvéd beszédében rendkívül aggályosnak nevezte, hogy a végrehajtó hatalom beavatkozik egy folyamatban lévő büntetőeljárásba.

A hatodrendű vádlott védője szerint a vádkiterjesztés csak növelte kételyeit védence eseteges bűnösségét illetően.

A hatodrendű vádlott elfogultságot jelentett be a bíróval szemben és független szakértő kirendelését kérte. Felszólalásában cáfolta, hogy a bizonyítékként bemutatott sapka az övé lett volna, nem értette, hogy miként került rá a DNS-e. Tagadta bűnösségét, álláspontja szerint kreált bizonyíték alapján emelt ellene vádat az ügyészség.

A bíró a bizonyítási szakasz lezárása előtt elmondta, hogy nem sok a négy év nyomozásra és bizonyításra. Reményét fejezte ki, hogy az előzetes letartóztatás időtartamát meghatározó jogszabály úgy fog a jövőben módosulni, hogy az csak a több vádpontot is tartalmazó ügyekre lesz érvényes.

A vád szerint a hat büntetett előéletű, jobbára szoros családi kapcsolatban álló férfi 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt maszkban, éjszaka idős emberekre otthonukban és súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze. A 70-80 éves sértettek a támadások után órákig vagy akár fél napig is megkötözve feküdtek, betömött szájjal fuldokolva, esetenként bordatöréssel, mire felfedezték és kiszabadították őket.

A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata volt. Az ügyész korábban a hat vádlott közül ötre nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, számos minősített rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése és más súlyos bűncselekmények miatt tényleges életfogytiglant kért. A védelem viszont felmentést, vagy legalábbis az ügyészi indítványnál jóval enyhébb büntetést látna indokoltnak, a vádlottak többsége tagad, vannak, akik magukra és társaikra terhelő vallomásokat is tettek.

A vádlottak december 19-én az utolsó szó jogán még megszólalhatnak, majd a bíróság kihirdeti az elsőfokú ítéletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszólal a pécsi lövöldöző: Gerében sosem volt gyilkolási szándék

Gere Ákos először beszél a végzetes napról, az odáig vezető útról, P. Gál Juditnak pedig arról is mesél a Halálosztók című könyvben, hogy sosem akart gyilkolni. Tovább olvasom