Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Árpád nyomában

Makk Ferenc történész professzort kértük meg, hogy értékelje a magyar királyi uralkodó dinasztia névadó fejének történelmi alakját.
Politikával átitatott az őstörténet – legalábbis a XX. század elejétől. Most, az Árpád-emlékévben – amelyet a honfoglalás fejedelme halálának feltételezett időpontjához viszonyított 1100. évforduló alkalmából rendeznek – Makk Ferenc történész professzort kértük meg, hogy értékelje a magyar királyi uralkodó dinasztia névadó fejének történelmi alakját.

– Máig tart a történészek közti vita szinte minden, Árpáddal kapcsolatos kérdésben, hiszen kevés forrásra hagyatkozhatunk az ítéletalkotásban. Az őstörténet átpolitizáltsága akadályozza a tisztánlátást – magyarázza Makk Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézete Történeti Segédtudományok Tanszéke professzora.

Árpád születéséről nincs hiteles adat: csak Anonymusnál olvasható a turulmonda kapcsán, hogy Ügyek és Emese házasságából, amelyben a turul is szerepet játszott, megszületett Álmos (820 táján), aki feleségül vette egy etelközi vezérnek a leányát, s ettől született Árpád nevű fia. E történet az uralomra való jogosultság pogány legitimációjaként fogható föl.

Uralkodóházunk

A történészek a 18. század közepén ismerkedtek meg két forrással, Bíborbanszületett Konstantin, illetve Anonymus művével. Konstantin császár szerint Árpád volt a magyarok első fejedelme, Anonymus szerint Álmos. 1770-ben Pálma Károly Ferenc Pray Györgyre támaszkodva alkotta meg az Árpád-ház és az Árpád-kor fogalmát. Ebből máig tartó gyakorlatot Katona István teremtett, aki ugyan Álmost tekintette időben első fejedelemnek, de az Árpád-ház elnevezést használta, mert „Árpádnak a hatalma kiterjedtebb és erősebb volt, mint az apáé, Álmosé".

A honfoglaló fejedelem testi, lelki vonásairól szinte semmi utalás sincs Anonymusnál, aki csak Álmost jellemezi. Árpád vezetői képességeit magunk elé képzelni legfeljebb a tudós bizánci császár, Bíborbanszületett Konstantin leírása alapján tudjuk, aki kiemeli: Árpád atyjánál, Álmosnál tekintélyesebb volt, nagyra becsülték bölcsességéért, megfontoltságáért, vitézségéért, s rátermett volt a fejedelmi tisztségre. Családjáról annyit tudunk, hogy – a tudós császár leírja – Liuntika volt Árpád legidősebb fia, de még négy fiút említ utódaikkal együtt. Az első magyar királyig vezető leszármazotti sor Anonymus szerint: Árpád fia Zolta, Zolta fia Taksony, Taksony fia Géza és Géza fia Szent István. De ez a lista mint uralkodói sorrend téves és hiányos.

– A honfoglalás korát vizsgálva a magyar történelem minden problémája előugrik: így a politikai szervezet, a létszám vagy az életmód kérdése is – veti föl a professzor. A szegedi történész úgy véli: Árpád népe, nagyjából százezer ember, nomád életformát folytatott, törzsszövetségben élt, melynek élén a nagyfejedelem állt.

– A bolgároktól és a besenyőktől elszenvedett súlyos vereség miatt emelték pajzsra Álmos helyére fejedelemként Árpádot a magyarok 895 táján, aki népét régi szállásterületük elhagyására késztette. Ilyen súlyos vereség és nehéz vándorlás egyébként sok más nép (például a II. században a dákok, a IX. század elején az avarok) felmorzsolódásával-beolvadásával járt. Viszont a félelemtől űzött magyarság a Kárpát-medencébe érve megmaradt, sőt: államot alapított ott, ahol korábban egyetlen keletről jött, nomád népnek sem sikerült. Vagyis a honfoglalás az etnikai-fizikai pusztulástól mentette meg a magyarságot – a törzsszövetségben is megnyilvánuló összetartó erőnek, a karizmatikus és tehetséges vezéreknek köszönhetően.

– Óvatosan kell bánni Anonymusnak az Árpád halálára vonatkozó 907-es adatával is, hiszen szintén ő 884-re teszi a régi haza elhagyását és 903-ra a Kárpát-medence elfoglalásának kezdetét. A honfoglalásról viszont, más források alapján, tudjuk: 895–896-ban zajlott le – mondja a professzor, aki szerint nagyot nem hibázunk, ha Árpád halálát a 10. század elejére tesszük, és a kiváló uralkodó iránti tiszteletből idén megemlékezünk róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medián: óriási Fidesz-előny, bejutna az SZDSZ

Az SZDSZ hat százalékos támogatottságát mérte, a választani tudó biztos szavazók körében a Medián… Tovább olvasom