Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Árrobbanás az élelmiszergazdaságban

Átlag felett nőttek itthon tavaly a termelői árak, drágultak a termelőeszközök, több hiányosság is van a magyar élelmiszergazdaságban, emellett a rendkívüli keresletnövekedés világszerte meghaladja most a kínálatot - egyebek mellett ilyen okai vannak annak, hogy megugrott az elmúlt időszakban az élelmiszerek ára.
Az árrobbanás volt a fő témája az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának csütörtöki rendkívüli ülésének is, amelyen az MSZP és az SZDSZ képviseltette magát, így az határozatképtelen volt, már a napirendet sem tudták megszavazni. A meghívott szakértőket ennek ellenére meghallgatták.

Az élelmiszerdrágulás fő oka, hogy a rendkívüli keresletnövekedés világszerte meghaladta a kínálatot, de alapvető változást hozott az is, hogy drasztikusan több fogy az olyan alapanyagokból, amelyekből üzemanyagot készítenek. Járványok is sújtották az állatállományt világszerte, drágult az üzemanyag, árvíz és aszály is tizedelte a termést bizonyos helyeken. Ezek mind hozzájárultak a dráguláshoz - magyarázta a földművelésügyi tárca főosztályvezetője.

Gárdosi Péter szerint itthon hosszútávon nőni fog ugyan a vásárlóerő, de a népesség csökken majd, ami alapvetően befolyásolja az egész folyamatot. Figyelembe kell venni azt is, hogy egyre többen táplálkoznak speciális étrend szerint, mert például betegek vagy csak egyszerűen így akarják. A munkahelyi étkeztetés szerepe is nő. Érdemes lesz ezért mindenhol az itthoni termékeket előnyben részesíteni, és szükség van a fogyasztóvédelem erősítésére - tette hozzá. 2008-ban eddig a zöldség, a gyümölcs, a baromfi és a sertés drágult, a vágómarha és a burgonya esetében viszont némi csökkenés mutatkozott.

Az Eurostat adatai szerint 2007 áprilisa és 2008 április között 14, 8 százalékkal drágultak itthon az élelmiszerek, miközben az uniós átlag csak 7, 1 százalékos volt. Magyarország a termelői árak növekedésében az élbolyban áll az uniós tagállamok között: 2007-ben 16, 4 százalékkal nőttek itthon a felvásárlási árak, miközben az EU-ban átlagosan csak 6, 7 százalékkal - hívta fel a figyelmet Kovács Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársa.

Felfelé hajtják az árakat a koncentrált kereskedelmi hálózatok is. Erre példa, hogy 2008 első negyedévében a sertéshús-termelés és -feldolgozás veszteséges volt itthon, a forgalmazása viszont nyereséges. Kovács Gábor a drágulás okai között említette azt is, hogy tavaly több mint 10 százalékkal nőtt Magyarorországon a termelőeszközök ára az előző évhez képest, valamint a kimutatások szerint a magyar mezőgazdaság magas költségekkel, de európai összehasonlításban alacsony hatékonysággal termel.

Mivel kínálat szűke és túlkereslet van, ehhez a piac minden szereplőjének alkalmazkodnia kellene, a fogyasztók reflexei szerint - fogalmazott a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese. Nagy Márta szerint a mostani nem helyzetben nem szabad arra várni, hogy az állam lépjen valamit, az élelmiszerágazat szereplőinek össze kell fogniuk, és egy kicsit változtatni a szerepeken - például a termelőket ösztönözni lehetne arra, hogy alapszinten képesek legyenek feldolgozni.

Olvasóink írták

  • 1. Jo bacsi 2008. július 03. 18:03
    „Az arak csak azert emelkedtek mert az allam mar megint talat egy kirabolni valo zsebet a nep kabatjan. Utonallo gazdalkodas van MO-n.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három zebrán közlekedő gyalogost gázoltak el a fővárosban

A zöld jelzésen áthaladó gyalogosokat gázolt el egy autós csütörtökön délelőtt a zebrán a Váci úton,… Tovább olvasom