Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Ártatlan civileket öltek meg amerikai tengerészgyalogosok

Huszonnégy ártatlan civilt, férfiakat, nőket és gyerekeket öltek meg amerikai tengerészgyalogosok tavaly novemberben az iraki Hadísza városában a menetoszlopukat ért robbantásos merénylet után, majd megpróbálták eltussolni a történteket egy rangos amerikai lap pénteki számában megjelent, hivatalos katonai vizsgálatra hivatkozó értesülés szerint.
A lap forrásai szerint büntetőjogi vádemelés várható, amelyből az derülhet ki, hogy tavaly november 19-én az Egyesült Államok legsúlyosabb iraki háborús bűncselekményét követték el.

A szárazföldi erők egyik vezérőrnagyának irányításával lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy 10 tengerészgyalogos összesen 24 iraki polgári személyt lőtt agyon, társaik pedig elmulasztották, hogy megállítsák őket, vagy pedig félrevezető, illetve kirívóan hamis jelentéseket készítettek a hadíszai eseményekről.

A szóban forgó napon egy út szélén elrejtett robbanószerkezet egy tengerészgyalogos halálát okozta. Társaik lázadók után kutatva több közeli lakóházba behatoltak és tüzet nyitottak a bent lévőkre. Az illetékes hadtest sajtóközleményében először arról adott hírt, hogy egy tengerészgyalogos és 15 iraki civil életét oltotta ki egy elhaladó busz mellett működésbe hozott rejtett robbanószerkezet, a merénylet után kibontakozó tűzharcban pedig nyolc lázadót megöltek.

Egy másik rangos hírmagazin halott nőkről és gyerekekről készült fényképekre és szemtanúkra hivatkozva már idén márciusban megkérdőjelezte ezt a hivatalos változatot és arról számolt be, hogy összesen 15 polgári személyt öltek meg ok nélkül a házakba behatoló tengerészgyalogosok.

Az iraki háború egyik ismert demokrata párti bírálója, John Murtha képviselő a minap a vizsgálat ismeretében már jelezte, hogy nem volt se tűzharc, se busz, és a Pentagon készülő jelentése ki fogja mutatni, hogy az igazság még annál is rosszabb, mint ahogy arról a hírmagazin beszámolt.

A vádak gyilkosságról, hanyagságból elkövetett emberölésről, kötelességmulasztásról és félrevezető jelentéstételről szólnak majd. A tengerészgyalogosok a hadviselés szabályait rögzítő genfi egyezmények előírásait semmibe véve elmulasztották az ellenség azonosítását és iraki civileket öltek meg otthonukban, további öt személyt pedig egy járműben, anélkül, hogy azok bármiféle módón provokálták volna őket - áll a jelentésben.

A lemészárolt irakiak egy részének családtagjai számára időközben már kárpótlást fizettek a lap szerint. A tengerészgyalogosok közül sokan már a harmadik küldetésüket töltötték Irakban. Zászlóaljparancsnokukat és két századparancsnokot áprilisban elbocsátották, a hivatalos indoklás szerint azért, mert megrendült bennük hadosztályparancsnokuk bizalma.

Az Egyesült Államokban önálló haderőnemet alkotó tengerészgyalogság több mint 700 katonája halt meg az iraki háborúban. A kilencvenezer lakosú Hadísza a lázadók egyik fellegvárának számít Irakban.
(A képek nem a cikkben szereplő katonákat ábrázolják, csupán illusztrációk!)

LosAngelesTimes/Time/MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az argentínok megnyerték utolsó meccsüket

VB-felkészülési mérkőzést játszott három dél-amerikai válogatott. Argentína biztosan verte… Tovább olvasom