Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Árvíz - csökkenhet a védekezésben résztvevők száma

Országosan több mint 23 ezer, Borsodban mintegy 18 ezer ember védekezik a gátakon, számuk reggel akár 20-30 százalékkal is csökkenhet párhuzamosan azzal, hogy lassan már apadnak a megáradt folyók - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője kedden 0 óra körül.
A szóvivő beszámolója szerint a legtöbb érintett szakaszon az apadás lassú, de ennek előnye is van, mert a gyors apadás is veszélyeztethetné a gátakat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kritikus a helyzet Ónod, Onga, Aszaló és Sajólád településeken. Kitelepítés folyik Gyömrőpusztán, ez mintegy 70 embert érint. A megyében jelenleg 4 település van elzárva a külvilágtól - Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás és Tornabakony. Az országban még Komárom és Pest megyében vannak olyan települések, amelyeket nehéz megközelíteni az ár miatt - Dömös, Pilismarót és Kisoroszi. A Dunán hajózási zárlatot rendeltek el a Lágymányosi híd és Szob között.

Eddig mintegy 90-100 olyan házról tudnak a szakemberek, amely az áradások miatt dőlt össze. A kitelepítettek száma országosan megközelíti az 5 ezret, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 4500-at. Pest, illetve Komárom-Esztergom megyében a kitelepítettek közül mintegy 300-an vannak, akiket idősek otthonaiból - Tahiból és Sződligetről - kellett más helyre költöztetni az ár miatt - mondta Dobson Tibor.

Az áradás miatt ivóvíz problémákkal 4 településen küzdenek, itt palackos és zacskós vizet osztanak az embereknek - Plén, Kupán, Sajóvámoson és Felsőzsolcán. Országosan mintegy 4000 fogyasztónál kellett az árvíz miatt kikapcsolni az áramot - Borsodban 3000, Budapesten 400 fogyasztó maradt áram nélkül. Felsőzsolcán a fogyasztók 70 százalékánál nincs áram, Bőcsön aggregátorral oldják meg az áramellátást.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy eddig több mint 54.500 háziállat pusztult el az árvíz miatt, ezek közül 54 ezer baromfi - a többi kecske, juh és egyéb háziállat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhullott állatok, de az elöntött derítők és állattartó telepek komoly járványveszélyt jelentenek, így az ár elvonulása után a fertőtlenítés lesz az egyik legfontosabb feladat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva véget ér a tanév

Az ország legtöbb iskolájában egy hét múlva ér véget a tanév, de az árvízi helyzet miatt Edelényben… Tovább olvasom