Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Árvíz - Több milliárdos a kár Borsodban

A kedden befejeződött elsődleges kárfelmérés szerint ötmilliárd forintnál jócskán többre tehető az a kár, amelyet az elmúlt hetek árvize okozott magántulajdonú ingatlanokban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - mondta Ódor Ferenc (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke.
Ódor Ferenc közölte: a pénteken kezdődött és kedden befejeződött elsődleges kárfelmérésre azért volt szükség, hogy a kormány ennek ismeretében határozzon a segítség mértékéről. Az árvíz miatt mintegy 300 magántulajdonú épület dőlt össze a megyében, több ezer károsodott, csupán Felsőzsolcán 1800 az ilyen ingatlanok száma, az adatok azonban még nem véglegesek.

A kárfelmérésben az államigazgatás és a katasztrófavédelem szakemberei mellett a mérnök és építészkamara munkatársai is részt vettek.

Ódor Ferenc emlékeztetett arra, hogy a Bódva, a Sajó és a Hernád egyidejű áradása ellen a megye több mint kétszáz településén védekeztek.

Most első a lakhatás feltételeinek megteremtése, ezt vállalja a kormány - szögezte le a közgyűlés elnöke, aki korábbi sajtótájékoztatóján azt is közölte: a kormány az önkormányzatok védekezési költségeit állja, csakúgy mint az árvízben megsérült, önkormányzati feladatokat ellátó épületek helyreállítását, és a károsodott, önkormányzati kezelésben lévő utak rendbetételét. A védekezés során kényszerűségből - a lakott területek megvédése érdekében - művelt, mezőgazdasági területekre is rá kellett engedni a vizet. Az ilyen földeken esett károkat is 100 százalékban megtéríti a kormány - tette hozzá.

Az árvízzel sújtott településeken tart a takarítás, fertőtlenítés. A fertőzésveszély elkerülése érdekében védőoltást is kapnak az emberek, akik közül több százan még hosszú ideig máshol kénytelen tölteni napjaikat, mivel a házuk összedőlt.

Olvasóink írták

 • 1. pityesz76 2010. június 15. 19:57
  „A Magyar Köztársaság történelmének eddigi legnagyobb rendőri mozgósítását éltük át az elmúlt napokban. Az ország több területén kialakult árvízi veszélyhelyzet kezelésében rendőrök ezrei vettek részt, a gátak, emberéletek, házak, anyagi javak mentése érdekében - írja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleménye.

  A Magyar Köztársaság Rendőrsége nem csak a veszélyhelyzet elhárításában, hanem azt követően a lakosság életkörülményeinek javításában is aktív szerepet vállal, így saját kezdeményezésére elindított egy önálló, az árvízkárosultak megsegítésére irányuló segélyezési rendszert, amelyet a rendőrségi és lakossági adakozók felajánlásainak gyűjtésére, és a szükséges helyre való továbbítására irányul.
  2010. június 16-tól Csongrád megye valamennyi rendőrkapitányságán és határrendészeti kirendeltségén kijelölnek egy adománygyűjtő helyet, ahol a lakossági felajánlásokat (elsősorban tartós élelmiszer, tisztítószer, ágynemű, takaró, építőanyag, informatikai, híradástechnikai eszköz stb.) fogadják. Ezeket a karitatív szervezetekkel és az érintett önkormányzatokkal egyeztetve juttatják majd el a bajba jutottak számára. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állománya ezzel az akcióval is meg kívánja köszönni a helyi lakosságnak a védekezésnél tanúsított figyelmességét.
  Köszönetet mondott a rendőrfőkapitány

  A 2010. évi észak-magyarországi árvízvédekezés során az emberi életek, az anyagi javak mentése, a települések megóvása érdekében tanúsított helytállást köszönte meg állománygyűlés keretében a Csongrád megyéből a térségbe vezényelt 450 rendőrnek Lukács János r. dandártábornok, megyei főkapitány.
  A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője valamennyi védekezésben résztvevő munkatársának oklevelet nyújtott át. Mint fogalmazott, a Csongrád megyei rendőrök példamutatóan álltak helyt a térségben, amiről személyesen is meggyőződött.
  Lukács János r. dandártábornok kiemelte, a hatalmas víztömegekkel való küzdelemben részt vevő civilek és rendőrök összefogásból, emberségből, segíteni akarásból és segíteni tudásból felsőfokon vizsgáztak. ,,Büszke vagyok arra, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság személyi állománya részese lehetett ennek az összefogásnak" - tette hozzá.
  A megyei főkapitány beszédében megemlékezett a június 9-én Csongrád megye határában történt hét halálos áldozatot követő tragédiáról, és felolvasta a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatójának levelét is, melyben elismerését fejezi ki a hazatérő állomány számára a mentésben való kiemelkedő közreműködésért.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis kinyitott az OCÖ balatonlellei tábora

A táboroztató kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek magukra vállalták az általuk üdülni… Tovább olvasom