Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Árvíz után helyreállítás

A tavaszi árhullám a legnagyobb gondot Mecséren okozta: hat napig kellett védeniük utcáikat a helyieknek. A helyi polgármester éjjel-nappal a gáton volt. Most vis maior pénzekre pályáznak a Belügyminisztériumnál a helyreállításra.
A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás múlt heti ülésén az árvízi helyzetről is szó esett. Tóth István alelnök a mecséri példát említette: úgy gondolja, 2002 után ez is intő jel volt minden település számára. Az együttműködés kiépítését hangsúlyozta – elsősorban a vízüggyel –, hogy a „polgármester ne az újságból tudja meg, milyen magas a Duna a község határában”. Az alelnök szerint jogilag is fel kell készülni ezekre a helyzetekre, s segíteni kell a bajba jutott településeket.

Polgármesterek a gáton

Gerháth Zoltán mecséri településvezető személyes tapasztalatait is megosztotta a jelenlévőkkel. Elmondta: már csak utóvédekezési munkálatok szükségesek. A héten a lébényi, mosonszentmiklósi tűzoltók is segédkeztek a védekezésben: rajtuk kívül még Csaplár Zoltán lébényi és Fazekas Zoltán darnózseli polgármester is a gáton volt. Homokzsákokat pakoltak még a mosonmagyaróvári polgári védelmisek és a darnózseli polgárőrök is.
Gerháth Zoltán hozzátette: a védekezés rengeteg költséggel járt, bár önzetlen segítséget kaptak az emberektől. Csakhogy nekik élelmet kellett biztosítani – igaz, ebben a Vöröskereszt is segédkezett –, valamint más költségek – például a munkagépeké – is felmerültek. A gond az, hogy a polgármesternek – ebben a készültségi fokozatban – nincs joga ilyen esetekben eljárni. Volt, aki több napig nem ment be munkahelyére, hisz a gáton dolgozott: az elnéző munkáltató ilyenkor azért igazolást kér.

Derékmagasságú csapások

A munka második része most következik: a helyreállítás. A veszélyeztetett utca korábban portalanított útja szinte teljesen tönkrement. A homokzsákokat többek közt munkagéppel hordták a töltések köré, s az átázott útban derékmagasságnyi csapásokat vájtak. Ezt helyre kell állítani, s ehhez állami forrásokra is szükség van. A település ezért a Belügyminisztérium vis maior alapjára pályázik, s talán előleghez is juthat. Mindenesetre a helyiek csak remélik, hogy nem érkezik újabb árhullám a Mosoni-Dunán, s a 2002-eshez hasonló katasztrófa nem lesz a településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendet sértettek Csornán

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Tovább olvasom