Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Árvíz: Védekezés a Sajó és a Bódva mentén

Szombatra virradóra az árvízi védekezésé volt a főszerep a Sajó-, és a Bódva menti településeken, szinte valamennyi érintett faluban, városban homokzsákokkal védték az ingatlanokat.
A Borsod megyei Szalonnán a Bódva, Sajókeresztúron pedig a Sajó árhulláma miatt kellett kiköltöztetni jó néhány embert. Szalonnán 23, míg Sajókeresztúron négy embernek kellett elhagynia otthonát.

A Sajó a pénteki Sajópüspöki, 349 centiméteres vízállású tetőzése óta több mint 30 centiméter apadt a felső szakaszon, Sajószentpéternél pedig az éjszaka - éjfél és négy óra között - négy órán át tetőzött a folyó 369 centiméteres vízszinttel - ismertette a részleteket Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője.

Hozzátette: Sajóecsegnél az önkormányzat védekezett, 3 ezer homokzsákkal próbálták meg bevédeni a folyóhoz közeli ingatlanokat. Szombaton Miskolc térségében tetőzik az ár.

A Bódván továbbra is igen magas a vízállás, a pénteki tetőzés óta csak nagyon lassan apad a felső szakaszon, 24 óra alatt mindösszesen 10 centimétert csökkent a víz szintje.

Szendrőnél továbbra is árad, emelkedik a Bódva vízállása. Az Ékövizig eddig 17 ezer homokzsákot adott a védekező önkormányzatoknak. A Sajó áradása miatt a Bódva apadása jelentősen elhúzódhat, ahol egyébként a középső és alsó szakaszon még mindig emelkedik az árhullám - sorolta a részleteket.

Arról is beszámolt, hogy a Hernádon szintén árhullám vonul le. A hidasnémeti vízmércén szombaton már meghaladta a készültségi szint elrendeléséhez szükséges fokozatot, azonban a forrásfolyók tetőzése és gyors ütemű apadása miatt az igazgatóság nem rendelt el riasztást. A Hernád mentén, az alacsonyabb területeken fekvő közutakat elönti majd a folyó árvize, hasonlóan a Bódva és a Sajó térségében lévő vízátfolyásokhoz - mondta a szakember.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vékony Ildikó cimbalomművészre emlékeznek

Hangversennyel emlékeznek a tavaly októberben fiatalon elhunyt cimbalomművészre, Vékony Ildikóra a… Tovább olvasom