Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Árvízi kárfelmérés és támogatás

Megyénkben hét településen körülbelül ötven lakóingatlant érint az árvíz okozta károk felmérése. A tudnivalókról a jegyzők részletes tájékoztatást kaptak.
A helyi önkormányzatok az őket ért árvízi károkra az ún. decentralizált vis maior keretből igényelhettek támogatást a Belügyminisztériumtól a megyei területfejlesztési tanácson keresztül. Az újjáépítési munkák ütemterve szerint az önkormányzatok, az újjáépítési és védelmi bizottságok feladata most a károk felmérése és összegzése.
A kárfelmérési feladatokra való felkészülésre, illetve a végrehajtásra dr. Németh Éva, a megyei közigazgatási hivatal vezetője az érintett települések jegyzőinek részére értekezletet tartott a katasztrófavédelmi igazgatóságon.

Az alapvető feltételek

A várható kormányzati támogatás azokra a települési önkormányzatokra terjed ki, amelyek területén a 2006. áprilisi dunai árhullám vagy az árvizet kísérő jelenségek (buzgárok, fakadóvizek stb.), illetve a védekezési munkálatok a természetes személyek lakóingatlanaiban károkat okoztak, ezzel kapcsolatban vállalják a károk felmérését, valamint a helyi lakosok támogatását az újjáépítési útmutató alapján.
A támogatás alapvető feltétele, hogy a kár a dunai árvízzel összefüggésben keletkezett, a károsodott ingatlan lakás céljára létesített, építési vagy fennmaradási engedéllyel rendelkezik, illetve vélelmezhető, hogy építése vagy használatba vétele megfelelt az akkor hatályos jogszabályoknak, továbbá az ingatlant a káresemény idején a tulajdonos életvitelszerűen lakta.

Kinek nem adható?

Nem adható azonban a támogatás annak a tulajdonosnak, aki az ingatlant bérlakásként hasznosította, a károsodott ingatlanon túl beköltözhető lakástulajdona, állandó használati joga van.
Nem adható támogatás azon károk helyreállításához sem, amelyek megtérítésére a biztosító vagy a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap (WMA) kötelezett. Ez esetben a biztosításból megtérülő költség és az önrész után fennmaradó költség, valamint a WMA-ból meg nem térülő költség erejéig adható támogatás.
A biztosítással nem rendelkező, illetve a WMA-hoz nem csatlakozott károsult magánszemély akkor részesülhet támogatásban, ha vállalja, hogy a helyreállított, újjáépített, vásárolt ingatlanára – legalább 10 évre – árvíz okozta károkra is érvényes biztosítást köt vagy csatlakozik a WMA-hoz.
A településeken a károk felmérését a kárfelmérő munkacsoportok végzik az újjáépítési biztos vezetésével. A károk felmérését a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felügyeli.
Előzetes felmérések alapján a megyében 7 település körülbelül 50 lakóingatlanát érinti a kárfelmérés. Várják a károsultak további bejelentéseit, ennek módjáról és határidejéről az illetékes polgármesteri hivatalban kérhetnek részletes információkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintha a szerelmét kínálná meg vele

Az egyik szegedi belvárosi cukrászda fagylaltspecialistája szerint a nők nagy kísérletezők a… Tovább olvasom