Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Árvízvédelmi munka vagy természetkárosítás?

Természetvédők szerint az indokoltnál is több fát és bokrot vágtak-vágnak ki a Gida-patak megkezdett árvízvédelmi munkálatai közben. A kivitelező állítja, a vízjogi engedély birtokában csak a szükséges irtásokat végzik.
Alighogy megkezdődtek Harka felől a Gida-patak medrének és partjának árvízvédelmi munkálatai, természetvédők jelezték: mindezzel összefüggésben indokolatlanul nagy mértékq természetkárosítás zajlik a patak partján.

Élőhelyet semmisítettek meg

Mint mondták, Harka felől minden fát és bokrot válogatás nélkül kivágtak. „Több helyen a patak partjának mintegy tíz méteres sávjában egyetlen fát sem kíméltek meg, miközben hat méter szabad területszélesség is elég lenne. Indokolt-e árvízvédelmi szempontból a táj és a természet ilyen mértékq rombolása?” – teszik föl a kérdést a „zöldek”, akik szerint „felmérhetetlen értékq” élettér semmisült meg a napokban. A kivágott fák fészkelőhelyet jelentettek az odúlakó madaraknak, márpedig jelentős számban élt ott tövisszúró gébics, bagoly is. A bokrok kiirtásával a nyulak, fácánok, rágcsálók búvóhelyét számolták fel, nagyvadak védett itatóhelyét és számtalan gerinctelen élőlény élőhelyét.

Irtásról szó sincs

„ A táj- és természetvédelmi szempontok miért nem építhetők be a mqszaki megoldásokba? Nem korlátozható-e valamilyen mértékig a munka további fázisában a rombolás? Kötelezhető-e valamilyen helyreállításra a kivitelező, illetve a megrendelő?” – kérdezik a természetvédők, akik nem az árvízvédelmi munkák, hanem az ilyen mértékq növényirtás ellen tiltakoznak.
– A vízügyi és környezetvédelmi hatóságtól kapott vízjogi engedély birtokában fogtunk a Gida-patak 4,5 kilométeres partjának tisztításához, árvízvédelmi rendezéséhez, illetve egy gát és egy árvízi tározó megépítéséhez. Csak az abban foglaltak szerint jártunk-járunk el, hogy helyreállítsuk a patak árokrézsqjét. Nem hinnénk, hogy ez rombolás lenne – kezdte a felvetésekre adott válaszát Giczi Antal, a kivitelező Kapuvári Vízi Társulat főépítésvezetője.

Benőtte a gaz a szemetet

– A munkák során csak a szükséges irtásokat végezzük: kivágjuk a mederben, illetve a parthoz közel lévő fákat és bokrokat. Hihetetlen mennyiségq lakossági eredetq szemetet találtunk az árokparton, amelyet benőtt a gaz, a bokor. Ez is oka annak, hogy valóban sok bokrot kellett kivágnunk a hulladékok felszedése és elszállítása miatt. Az építendő gáttól Sopron irányába fákat azonban már nem kell irtanunk. Sopronnál természetvédelmi területre is benyúlik a patakrendezési munka, ez is garancia arra, hogy feleslegesen nem fogunk egyetlen fát sem kivágni. Terveink szerint a Gida-patak negyvenmilliós beruházása októberben fejeződhet be. Nyitottak vagyunk arra, hogy a továbbiakban a természetvédőkkel a helyszínen személyesen is megvitassuk a munka menetét – mondta Giczi Antal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvező szerződést kötöttek

Mától – néhány nap után – ismét a médiaközpontból sugározzák a regionális körzeti stúdió… Tovább olvasom