Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Arzénos az ivóvíz Kőröstetétlenen

Budapest - Meghaladja a szabványérték felső határát a Pest megyei Kőröstetétlen közműkútjában lévő ivóvíz arzéntartalma - írja a BAON.hu, a Petőfi Népe internetes hírportálja.
Az uniós követelmény szerint - olvasható a hírportálon - ebből az elemből literenként maximum 10 mikrogramm engedhető meg, a falubeli közműkútból viszont 17 mikrogrammot mutatnak ki.

A településen vitatják, hogy az káros lenne az egészségre, a 10-es értéket ugyanis a svéd és dán gasztronómia szokások alapján állapították meg. A skandináv népek sok, magas arzéntartalmú tengeri halat fogyasztanak, ezért ivóvizük arzéntartalmát ahhoz mérve szabványosították. Attól még a szabály szabály marad, a községi önkormányzat most pályázik az ivóvízjavító programra. A 90 százalékos központi támogatással és az önerővel várhatóan 70-80 milliós forráshoz juthatnak, abból a vízművet kiszolgáló épületet is felújítják.

Pásztor Imre polgármester jelezte: az arzénszűrés megdrágítja az ivóvíz-előállítást, de csak minimális mértékben hárítanák át a fogyasztókra, a lakosság fizetőképessége már így is a tűréshatáron van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ártalmasak a Visegrádi ásványvizek a Fővárosi Ítélőtábla szerint

Budapest - A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a Visegrádi ásványvizek nem veszélyesek az… Tovább olvasom