Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Askercz Éva megyei elismerése

Ferenczy Béni Pro Art című plakettjét vehette át Askercz Éva tegnap a Liszt Szalonban. A megyei közgyűlés ezzel az elismeréssel köszönte meg a művészettörténésznek azt a három évtizedes elhivatott munkáját, amellyel a soproni Országos Érembiennále szervezését kezdetektől végezte.
Askercz Éva, a Soproni Múzeum nyugalmazott művészettörténésze a kezdetektől meghatározó szervezője volt a soproni Országos Érembiennálénak, amely nem csak több mint három évtizedes múltja, de szakmai színvonala miatt is az éremművészet legrangosabb hazai rendezvénye lett. A siker elsősorban Askercz Éva szakmai tudásának, felkészültségének és hozzáértő szervezőmunkájának köszönhető. Nyugdíjba vonulása után egy ideig még folytatta ezt a munkát, majd idén elköszönt a biennálét szervező munkacsoporttól. A kuratórium javaslatára a megyei önkormányzat 2006 nyarán, a biennále megnyitóján kívánta átadni a megyei nagydíjjal járó Ferenczy Béni-plakettet, akkor erre sajnos Askercz Éva betegsége miatt nem kerülhetett sor. Ezt pótolta tegnap Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke a Liszt Szalonban.
– Saját elhatározásból döntöttem arról, hogy visszavonulok az érembiennále szervezésétől – mondja Askercz Éva. – Úgy éreztem, helyet kell adni a fiataloknak, hogy az ő lendületükkel fejlesszék tovább azt, amit 1977-ben elkezdtünk. A Ferenczy Béni-éremnek nagyon örülök, mindennél közelebb áll hozzám, hiszen ez a fődíjunk. Azt terveztem, hogy amikor nyugdíjba vonulok, befejezhetem a levéltári kutatásaimat, rendszerezhetem az érmekkel kapcsolatos feljegyzéseimet. Mostanság azonban éppen költözök, így az évtizedek alatt felhalmozott és félbehagyott munkáim tovább állnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

eltörött egy eto-szurkoló állkapcsa

Kézilabda

Izgalmas mérkőzésen egy góllal maradt alul a PLER-Airport ellen a Rába… Tovább olvasom