Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

ÁSZ: 47-ből 40 önkormányzat hibásan számolt el

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint az általa vizsgált 47 önkormányzat közül mindössze hétnek az elszámolása volt hibátlan a 2010. évi normatív hozzájárulásokra vonatkozóan. A szervezet pénteken az MTI-hez eljuttatott összefoglalója szerint az elszámolások csaknem negyven százaléka nem volt megalapozott.
Az ÁSZ a helyi önkormányzatokat megillető normatív hozzájárulások elszámolását 47 - hét városi és negyven községi - önkormányzatnál valamennyi jogcímre kiterjedően ellenőrizte.

A tájékoztatás szerint az ÁSZ 16 önkormányzatnál állapított meg befizetési kötelezettséget, míg 24-nél pótlólagos támogatásra való jogosultságot tárt fel.

Az elszámolások 62 százalékát ítélték megbízhatónak, 38 százalékát nem találták megalapozottnak és megbízhatónak, mivel az elszámolásának hibaaránya összességében meghaladta a 2 százalékos határt, illetve a jogcímenként számított eltérés egy jogcím esetében 5 százalékot meghaladó mértékű volt.

Jelezték, hogy az elszámolási hibákat a jogszabályi előírások figyelmen kívül hagyása, figyelmetlenség okozta, ehhez hozzájárult az elszámolások bonyolultsága is.

Az ÁSZ vizsgálta azt is, hogy a kincstár eredményesen látta-e el az állami támogatások és hozzájárulások igénylésének és elszámolásának helyszíni felülvizsgálatát 2008 és 2010 között. Az ÁSZ által ellenőrzött 47 helyi önkormányzat közül 45-nél az államkincstár ebben az időszakban végzett helyszíni felülvizsgálatot.

Az ÁSZ ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az államkincstár felülvizsgálati rendszere eredményességének értékelésére meghatározott kilenc kritérium közül három teljesült, három részben megvalósult, három pedig nem teljesült.

Az ÁSZ ezért az államkincstár elnökének több javaslatot is tett, ezek között például azt, hogy vizsgáltassa ki, kit terhel felelősség a helyszíni felülvizsgálat kiválasztási eljárásrendje, folyamata, dokumentálása és a felülvizsgálandó jogcímek kockázatelemzése központi szabályozásának elmaradása miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a vagyoni helyzethez igazodjon a közlekedési bírság

Az LMP újra azt javasolja, hogy a közlekedési vétségeket az elkövetők vagyoni helyzetével… Tovább olvasom