Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

ÁSZ: az MTI átalakítása tervezett formában zajlik

Az MTI Zrt. átalakítása tervezett formában, a fokozatosság elvének megfelelően zajlik, az új tulajdonos feladatai és hatáskörei a jogszabályváltozások eredményeként átláthatóvá váltak - olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében.
Az MTI 2010. évi gazdálkodásáról szóló dokumentum rögzíti, hogy "működési környezetében 2010-ben jelentős változás következett be, ami a közszolgálati média szervezetrendszerének felülvizsgálatát követően a társaság szervezeti formájának, tulajdonosi struktúrájának és ellenőrzési rendszerének átalakulását eredményezte. A társaság új tulajdonosa az Országgyűlés helyett a Közszolgálati Közalapítvány lett, amelynek feladata és hatásköre a jogszabályváltozásból eredően átláthatóvá vált. A szervezetrendszer átalakítása során a fokozatosság elve érvényesült."

A parlament honlapján hétfőtől olvasható jelentés szerint az alapítói, tulajdonosi jogokat 2010 utolsó negyedévéig gyakorló Országgyűlés 2002-ben megfogalmazott feladatait közel nyolc éven keresztül nem teljesítette. Jelentősebb változást, a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló törvény 2010. július 22-ei elfogadása hozott. Az Országgyűlés addig nem gondoskodott az EU-konform állami finanszírozás átlátható rendszerének kialakításáról, a stratégiai, illetve éves tervekre vonatkozó tulajdonosi döntésekről és az ellenőrzésről. Így az MTI 2010. évi közszolgálati feladatellátásában a szabályozási hiányosságokra visszavezethető kockázatok fennálltak - derül ki a jelentésből, amely arra is kitér, hogy az MTI korábbi javaslattevő, véleményező, tanácsadó és egyes esetekben döntéshozó szerve, a Tulajdonosi Tanácsadó Testület (TTT) nem helyezett elegendő hangsúlyt saját költségtakarékos gazdálkodására.

Az MTI tavalyi működését a jogszabályváltozás három szakaszra osztotta. Nyolc hónapon keresztül a korábbi hírügynökségi törvény alapján, két hónapon keresztül a módosított jogszabályok alapján az átmeneti időszakra előírt működőképesség fenntartásának biztosítása érdekében, közel két hónapon keresztül pedig az új tulajdonos - Közszolgálati Közalapítvány - határozatai, és az új ügyvezető - vezérigazgató - döntései alapján működött.

Az MTI elnöke a hírügynökség 2010. december elsejei nonprofit szervezetté történő átalakítását megelőzően a szükséges intézkedéseket meghozta, azonban nem teljes körűen alakította ki a megfelelő eljárásokat az erőforrások hatékony felhasználása érdekében.

Az MTI besorolási, javadalmazási és teljesítményértékelési rendszerének kialakítása a hírügynökség nonprofit szervezetté történő átalakítását megelőzően és azt követően sem történt meg, a munkáltató a határozatlan idejű munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók munkaszerződésében a személyi alapbért a szabályozásban lefektetett egységes elvek hiányában állapította meg.

Az MTI 2009. július 1-jétől hatályos SZMSZ-e összességében jól szabályozta a 2010. évi működést, azonban a szervezetnek az átalakítással összefüggő felülvizsgálata nem történt meg. A vezetői értekezletekre előterjesztések, az ott elhangzottakról jegyzőkönyvek nem készültek, ami gátolta az utólagos ellenőrzés lehetőségét.

Az MTI 2010-ben közzétételi kötelezettségének jobbára eleget tett. Nem tette közzé azonban a szervezet teljesítményét jellemző mutatókat, a tevékenységére vonatkozó jogszabályon alapuló statisztikai adatgyűjtést és az üres álláshelyek számát. Az MTI félmillió forintos értéket meghaladó szerződéseiről az átláthatóságot biztosító nyilvántartást vezetett, azonban nem tette teljes körűen közzé.

Az MTI ellenőrzési rendszerének működése összességében megfelelő biztosítékot adott a társaság céljainak megvalósításához - áll a jelentésben.

Az MTI 2010. évi gazdálkodása az üzleti tevékenység, valamint a mérleg szerinti eredmény szintjén is nyereséget mutat. Az üzleti tevékenység eredménye - összes bevétel 4780 millió forint/összes költség és ráfordítás 4657 millió forint egyenlege - 123 millió forint, a mérleg szerinti eredmény 2010-ben 156 millió forint volt.

A 2010. évi összes bevétel 4780 millió forint volt, ennek 60,3 százaléka költségvetési támogatás, 39,7 százaléka saját bevétel.

A tanácsadói, szakértői és ügyvédi szolgáltatásra 2010-ben és azt megelőzően kötött egyes szerződésekről nem minden esetben állapítható meg, hogy a szerződésért kifizetett költségnek van-e hozzáadott értéke, illetve a ráfordítás megtérült-e.

Az Országgyűlés 2010. augusztus 11-én léptette hatályba a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását, melyben többek között megfogalmazta az MTI Közszolgálati Közalapítvány tulajdonába adását, az MTI Zrt. nonprofit zártkörűen működő részvénytársasággá alakítását, az MTI (és a közszolgálati média társaságok) vagyona meghatározott részének kezelésére a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap létrehozását.

Az átalakítás lebonyolításának menete tervezett volt, a szervezeti átalakítást megelőzően a döntések megszülettek. 2011. január 1-jétől az MTI Nonprofit Zrt. dolgozóinak 58 százaléka az alaphoz került, az MTI létszáma 145 főre csökkent.

Az ÁSZ - a jelentés alapján - javasolja a többi között a szervezeti változásokkal összefüggő SZMSZ kiadását, valamint a hírügynökség besorolási, javadalmazási és teljesítményértékelési rendszerének megalkotását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemond mentelmi jogáról Zagyva György Gyula

Zagyva György Gyula jobbikos honatya ellen a Hetek című hetilap rágalmai miatt indult közvádas eljárás - írta a párt közleményében. Tovább olvasom