Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Aszódi: a magyar fél kérte az Európai Uniótól a paksi egyeztetést

Mivel a Paks II. projektben egyáltalán nincs állami támogatás, így tiltott állami támogatás sem lehet - közölte Aszódi Attila.

Folyamatos az egyeztetés Brüsszellel a paksi bővítés versenyjogi vizsgálatával kapcsolatban, a beszerzésekről szóló magyar–orosz szerződések ellen pedig az Európai Bizottság előzetesen nem emelt kifogást – mondta a Magyar Hírlapnak Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Mivel a Paks II. projektben egyáltalán nincs állami támogatás, így tiltott állami támogatás sem lehet - közölte Aszódi Attila. Kiemelte, hogy az Európai Bizottságot minden ügyben a magyar fél kereste: "mi kértük a konzultációt a bizottság illetékes igazgatóságaitól. Az egyeztetések, konzultációk zajlanak" - olvasható a lap csütörtöki számában.

A Magyar Hírlap emlékeztet, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn arról tájékoztatott, hogy bár a Paks II. fűtőanyagának beszállításáról szóló szerződést az Euratom Ellátási Ügynökség elfogadta, az EB még két téren vizsgálódik a bővítéssel kapcsolatban. Tisztázni szeretné, hogy részesül-e tiltott állami támogatásban a beruházás, illetve azt is, hogy a beszerzések megfelelnek-e az uniós jogszabályoknak.

Ez utóbbiról Aszódi Attila azt mondta, hogy a magyar–orosz államközi szerződést aláírás előtt a magyar fél már bemutatta a bizottságnak, amely írásban közölte, hogy nem emel kifogást. Ennek birtokában írta alá a magyar fél az államközi megállapodást 2014. január 14-én. A kormánybiztos kiemelte, hogy az Orosz Kijelölt Szervezet köteles a beszerzési eljárásokat az átláthatóság, az egyenlő bánásmód és a diszkriminációmentesség, valamint a független ellenőrzés elveivel és általános követelményeivel összhangban lefolytatni. Az orosz fővállalkozó Roszatom az alvállalkozók kiválasztása és beszerzései során tehát az uniós szabályokkal összhangban lévő beszerzési eljárásokat alkalmaz majd – szögezte le Aszódi Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentősen csökkent a szabadalmi eljárások időtartama

Mintegy 77 ezer hatósági intézkedést folytatott le a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)… Tovább olvasom