Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

ASZSZ: Elbocsátásokat hozhat a rezsicsökkentés és a közműadó

A szakszervezeti konföderációk egyesülése elkerülhetetlen - mondta Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.
Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint elbocsátásokkal és fizetéscsökkenéssel járhat a rezsicsökkentés és a közműadó 2013-ban.

Az elnök egy szerdai, újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen elmondta: sok víziközmű önkormányzati tulajdonban van, és számos településen kisebb az éves árbevétel mint a közműadó, ami miatt a szektorban dolgozó 20-30 ezer munkavállaló közül legalább 1000 ember állása került veszélybe.

Székely Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az Autonómokhoz tartozó kisebb víziközműveknél nem béremelésről, hanem fizetéscsökkentésről és létszámleépítésről szólnak a tárgyalások. Hasonló a helyzet a gáziparban is, emellett egyes szolgáltatók fel akarják mondani a kollektív szerződéseket is - fűzte hozzá.

Az elnök szerint a január elsejétől érvényes rezsicsökkentés ugyancsak veszélyezteti a foglalkoztatást, emellett pedig az energiabiztonságot is.

A szakszervezeti konföderációk egyesülése Székely Tamás szerint elkerülhetetlen, bár megvalósulása inkább hosszabb távon lehetséges, és azt úgy kell végrehajtani, hogy az ágazati autonómia továbbra is biztosított legyen.

Azt mondta: nincs szükség hat konföderációra Magyarországon, meg kell keresni azokat a közös pontokat, amelyek összefoghatják a szövetségeket. Az Autonómok elnöke szerint az lehetne az első lépés, ha például a versenyszféra területén létrejönne a szakszervezeti egység.

Székely Tamás szólt arról is, hogy az Autonómok felkeresték a demokratikus elveket valló parlamenti pártokat, hogy egyeztessenek velük; ennek keretében eddig az LMP-vel és a KDNP-vel tárgyaltak.

A Munka törvénykönyve kapcsán elmondta, hogy a távolléti díj számítása keresetcsökkenést hoz majd a szabadságon lévő munkavállalóknak, és felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaközi szünet immár nem a munkaidő része. Székely Tamás szólt arról is, hogy a hat konföderáció megállapodott abban, hogy elkészítenek egy összefoglalót a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) számára az új Munka törvénykönyvével kapcsolatos változásokról.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége jelezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy szeretne részt venni a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkájában. Választ egyelőre nem kaptak, de a többi konföderációval egyeztettek a kérdésről, és Székely Tamás szerint egyetértésre fognak jutni.

Olvasóink írták

 • 15. történész 2013. február 07. 20:36
  „Érdekes,ha egy szolgáltató cégnek tavaly 34 milliárd tiszta nyeresége volt!!!!van ilyen ugye ne írjam le kik azok!!!most kirúgnak embereket csak azért,hogy a rezsi csökkentés miatt 35 milliárd tiszta nyeresége legyen.Na ezek ellen kellene a kormánynak határozottan fellépni mert ez a szolgáltató nem élni akar,hanem finoman szólva rablást végez.Addig amíg tisztességes hasznuk van addig ne rúghassanak ki dolgozót...ha ezt teszi akkor az elbocsájtott dolgozók bérét azonnal fizesse be extra profit adó címé.
  A nagy szabadságharcnak ez lett volna az első ütközete és erre Orbán is büszke lehetne.De ő csak a milliomos csinálásra pazarolja a lehetőségét sajnos.”
 • 14. macs 2013. február 07. 12:59
  „7. pog,
  igazad van, ne szaladgáljon céges autóval, csak azt nem értem, hogy miért jött hozzám a villanyszerelő, vízvezetékszerelő és a szobafestő kocsival?”
 • 13. X_Y 2013. február 07. 10:45
  „11.Mozimasiniszta 2013.02.07. 09:57

  És te meg az elvtársaid tesznek róla, hogy minél több ember veszíthesse el az állását - de jók lesznek közmunkásnak, akiket ingyen dolgoztathattok a saját kis vityillótok építésén is. Érdekes hogy a magadfajta politikai rendszertől függetlenül mindig a zsírosbödön közelében sertepertél...”
 • 12. catroot 2013. február 07. 10:01
  „7. pog 2013.02.07. 08:29

  Az ne zavarjon, hogy a kis keresetűeket fogják utcára tenni.”
 • 11. Mozimasiniszta 2013. február 07. 09:57
  „bármikor bármi hozhat elbocsájtásokat, lásd a bekrepált lizing céget...”
 • 10. Együgyű 2013. február 07. 09:50
  „,,ASZSZ: Elbocsátásokat hozhat a rezsicsökkentés és a közműadó"
  Ez a cikk is egyeseknek arra nagyon jó, hogy a tömegeket összeugrasszák a kis nyugdíjasokkal. Mintha minden nyugdíjas luxus, kiemelt nyugdíjjal rendelkezne. Tudomásul kellene már venni, hogy nem az átlagos és az alatti nyugdíjjal rendelkezők a hibásak az országban kialakult helyzetért. Aki az előbbi nyugdíjasokat szapulja, az bele sem gondol abba, hogy egyszer eljöhet neki is az az idő amikor nyugdíjas korba kerül. Esetleg a nyugdíjas korba nem akar kerülni? Ebben a társadalmi rendszerben mindig is baj esetén vagy a nagyobb bevétel reményében a racionalizálás (elbocsájtás) szövegét vetik be. A kompenzálás (ellentételezés) pedig azt jelenti, annak összegét megint behajtják valamely társadalmi csoporton, csoportokon. A mai rezsim pedig munkahely címén sok-sok közmunkahelyet ígér a népének. (Szerintem a jól fizetett munkahelyek nem egyeznek meg a rabszolga közmunkákkal.) A vélemények alapján még nem is elég a most biztosított (jól fizetett) közmunkák mennyisége. A rezsicsökkentést és a közműadót megszívják mindazok, akik nem dolgoznak, átlagot keresik, átlaga lat keresnek illetve átlag alatti a bevételük. Azok, akik ki tudják egyenlíteni veszteségeiket, esetleg még növelni is tudják, azok a szájukat félrehúzhatják lekicsinylően, és vígan vigyoroghatna, magyarázhatnak is! Elégedetten a székükben hátradőlhetnek és a népmegosztási eredményességüket elkönyvelhetik.”
 • 9. X_Y 2013. február 07. 09:07
  „Aki munkanélküli lesz, annak lesz csak igazi recsicsekkentés - lemondhatja a gázt, villanyt - és ingyen fázhat a sötétben...”
 • 8. rózsakert 2013. február 07. 08:32
  „Nem gond--lesz 1 miila munkahely....majd külföldön ....viccországba csak olyan kell ,akiről le lehet időnként nyesni a gyapjút.....beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeezony !”
 • 7. pog 2013. február 07. 08:29
  „Ne hogy már sajnáljam a cégeket majd minden dolgozó külön szolgálati autóval szaladgál, legalább elkezdenek takarékoskodni, és a bujtatott munka erőtől megszabadulnak..”
 • 6. KamuNeni 2013. február 07. 08:02
  „A foglalkoztatast veszelyezteti, mert az energia ceg nem fog annyi profitot csinalni es mutatani a reszvenyeseinek igy aztan probaljak kompenzalni. Az energia ellatas nincs veszelyben, mert igy is hatalmas profitot csinalnak.

  A baj ott van hogy mig nalunk futunk egy egesz napra egy egesz 120 negyzetmeteres hazat 1000 forintbol gazzal, addig magyarorszagon egy egyedi futesu lakasban egy szobat nem lehet annyiert futve tartani egesz nap. Anyam egy 4 emeletes komcsi epitett hazban lakik kis 5 valahany negyzetmeteres lakasban es csak egy szobat fut es a havi gaz szamlaja volt hogy 80 ezer volt de mivel most sporotl igy csak 60 valahany ezer. Egy szobat fut es hozatja az ebedet.

  Tehat nem kell az energia ceget felteni. A z arak azert lehetnek olyan magasak, mert az ado mint a benzinen is 2 harmada az arnak amit a felhasznalo fizet. Tehat az allamnak is kellene legalabb 10%-os ado csokkenest adni a ferlhesznalok fele hogy igazsagos legyen.”
 • 5. csafe 2013. február 06. 23:22
  „Hát igen! 10÷20 ezer szavazatot elvesztenek a tönkrement családoktól, de 100 ezreket nyer a rezsi csökkentésen. Tehát megcsinálják.
  Az, hogy az időben a pénz hiány miatt ki nem cserélt cső kilyukad, villanyoszlop kidől, azt majd a szolgáltató karvalytőkére lehet fogni! Különben is tán csak kibírja addig, amíg a választásokat ismét megnyerik, azután lesz egy törvény a csőnek, drótnak, hogy nem szabad kilyukadnia, leszakadnia!”
 • 4. kormoska 2013. február 06. 21:13
  „Ok és okozat.
  Ami az egyik félnek előny a másiknak veszteség.És a veszteséget mindenki igyekszik kompenzálni,piacgazdaság van!
  Elcsépelt lenne azt mondanom,már 2 hónapja írtam erről-mint lehetséges okozatról-sajnos be úgy néz ki be is jön.
  Nem a rezsicsökkentéssel kellene kampányolni(és mellesleg elüldözni a külföldi energiacégeket),hanem normális-uniós szintű fizetést kellene adni a dolgozóknak.....,hogy ne kelljen csökkenteni!”
 • 3. bambulla 2013. február 06. 20:23
  „hát ez ami itt folyik talpra állítás címszó alatt egyszerűen nevetséges
  amúgy meg sírni tudnék rajta”
 • 2. roxper 2013. február 06. 20:11
  „Száz százalék hogy fél éven belül több száz ember utcára kerül és nem lesz más választási lehetőségük mint a közmunka vagy a 22e forintos segély, szép jövő, de egyeseknek ez is belefér a nyugger szavazatvásárlást ösztönző rezsicsökkentés kapcsán!”
 • 1. maci53 2013. február 06. 19:19
  „Amikor a Vízmű blimm-blumm szakija 15 millás klímás terepjáróval nézi meg a beton út szélén a vízmérő akna szabványosságát ,akkor miről beszélünk.???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Giró-Szász: hatalmas sajtókacsa az oroszok állampapír-vásárlásának híre

A hvg.hu korábban saját forrásaira hivatkoza azt közölte, hogy Oroszország 4,6 milliárd dollár… Tovább olvasom